“Zoek uit waarom je twijfelt”

Stoppen met alcohol kan alleen als je het zelf écht wilt. Dat is een zinnetje die je mij en anderen ongetwijfeld al vaak hebt horen zeggen, maar dat is alleen maar omdat dat gewoon echt zo is. Vandaag weer een verhaal van iemand die dit kan bevestigen. Zes dry january’s gingen eraan vooraf, maar de aanhouder wint:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben een man van 41, vader van vier kinderen en werkzaam bij een bank. Ik let redelijk goed op mijn voeding. Zeker sinds ik vader ben, zorg ik ervoor dat onze kinderen gezonde en gevarieerde maaltijden krijgen. Ook probeer ik ze een actieve en gezonde levensstijl voor te leven, met veel buiten zijn, bewegen en sporten.

Desondanks was ik een groot liefhebber van rode wijn (en bijbehorende lekkere hapjes), en mijn vrouw deed altijd gezellig mee. Zodoende dronken we samen, eigenlijk ongemerkt, steeds meer wijn. Hoewel ik doordeweeks prima zonder alcohol kon, verlangde ik altijd naar de donderdagavonden waarop voor mij het weekend begon. Meestal keken we dan samen een film, zaten we op zomeravonden lekker buiten te lezen of speelden we een spelletje, steevast met rode wijn erbij. Aan het eind van die avonden waren er meestal twee flessen leeg, overigens zonder dat we daar echt ‘last’ van hadden in de zin van katers of andere ongemakken. Natuurlijk voelde ik wel dat ik niet echt fit was de volgende dag, maar het kwam zelden voor dat ik een kater had. Dat is echter wel een paar keer gebeurd, ook toen ik al vader was. Hoewel er nooit iets vervelends is gebeurd, schaam ik me daar achteraf wel voor.

Begin januari 2018 vertelde een collega dat ze meedeed aan Dry January. Ik had de term weleens gehoord, maar mezelf er nooit in verdiept. Ik besloot spontaan om mee te doen; het leek me wel zo gezond om een keertje pas op de plaats te maken. Eigenlijk was dat de eerste keer dat ik bewust nadacht over de gevolgen van alcohol op mijn lichaam en gezondheid. Jaar na jaar volgde, steeds één maand niet drinken en daarna weer vrolijk verder in het oude tempo. Daarbij merkte ik dat de hoeveelheden sinds de coronajaren langzaam maar zeker steeds groter werden.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?

De laatste jaren dronk ik eigenlijk alleen maar rode wijn. Soms een glas whisky, en ik kon ook wel genieten van een speciaalbiertje, meestal tripel. Soms dronk ik witte wijn. Maar rode wijn was mijn guilty pleasure; de witte wijn, het bier en de whisky liet ik lachend staan. Rode wijn niet…

Ik begon, net als mijn klasgenoten, rond mijn 14e met experimenteren, vooral met biertjes, maar destijds had je ook van die kleine flesjes Flügel, Feigling en andere zoete rommel. Als puber dronk ik ook regelmatig Bacardi-Cola en Smirnoff Ice, maar ook likeurtjes als Cointreau. Vanaf mijn 17e ging ik studeren en dronk ik veel bier, net als veel van mijn leeftijdsgenoten. Ik dronk zeker niet meer, maar ook niet minder dan de anderen. Halverwege mijn twintiger jaren ontdekte ik rode wijn en dronk ik eigenlijk geen bier meer. De laatste tien jaar dronk ik ongeveer vier tot zes flessen rode wijn per week, in gelijk tempo met mijn vrouw.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Vandaag 450 dagen 😊. Minus een paar dagen waarop ik de verleiding toch niet kon weerstaan, daar kom ik zo op terug.

Was dit je eerste poging?
In de zin van: “ik wil voorgoed stoppen met alcohol,” is dit mijn eerste poging. En wat mij betreft ook de enige. Ik ben ervan overtuigd dat de knop om moet en dat alcohol meer kwaad dan goed doet. Daarvoor heb ik zes jaar op rij meegedaan aan Dry January, waarbij ik zeker gezondheidsvoordelen ervaarde, maar mentaal nog niet klaar was om te stoppen.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Ik houd van de smaak van rode wijn; met name stevige en complexe wijnen vind ik heerlijk. Samen met goed uitgekozen hapjes is het een mooie, chique manier om te ontspannen, maar eigenlijk gewoon jezelf te verdoven. Inderdaad: wijn met hapjes, niet omgekeerd.

Daarnaast speelt mee dat werkelijk iedereen in mijn omgeving drinkt: onze vrienden, de ouders van speelkameraadjes van de kinderen, onze eigen ouders, broers en zussen, collega’s… Het fenomeen is altijd aanwezig bij verjaardagen, het buurtfeestje, zelfs op het schoolplein als de kinderen bijvoorbeeld kerstfeest of zomerfeest vieren en er ook voor de ouders ‘iets’ is geregeld. Het is zo ontzettend normaal om alcohol te drinken.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid en toch besloten te stoppen?
In 2022 gebeurden er twee dingen. In het voorjaar organiseerde mijn werkgever een gezondheidscheck voor iedereen, uitbesteed aan een professionele partij. Ik scoorde eigenlijk prima, op één ding na: een veel te hoog cholesterol. Mijn huisarts schreef me medicatie voor en sindsdien heb ik elk jaar een medische check-up, inclusief bloedonderzoek. Blijkbaar was mijn ‘gezonde’ levensstijl dus veel minder gezond dan ik dacht (hoewel er in mijn geval vooral sprake is van een erfelijke component). Dat was een krachtige motivator om qua levensstijl extra stappen te zetten.

Het tweede was dat ik halverwege het jaar in een burn-out terechtkwam. Het herstel hiervan duurde maanden, maar tijdens het dieptepunt voelde ik instinctief aan dat alcohol drinken nu even niet zo’n goed idee was. Ik heb zes weken moeiteloos niets gedronken en daarna met mate. Naarmate het beter met mij ging, kon ik ook langzaam maar zeker weer genieten van wijn.

Aan het eind van 2023 merkte ik dat de hoeveelheden wijn weer langzaam maar zeker groeiden. Ik kwam tot de conclusie dat matig drinken mij niet lukt: het is alles of niets. Waarbij ‘alles’ dus één fles wijn per dag is, die gewoon leeg moet. En dat minimaal vier dagen per week.

Ik heb mezelf in de laatste maanden van 2023 verdiept in de effecten van alcohol op de gezondheid en raakte ervan overtuigd dat het beter voor mij is om compleet te stoppen. De site en app van Alcoholvrijheid hielpen mij hierbij, net als de boeken van Jacqueline van Lieshout en Evi Hanssen. Op 31 december om middernacht dronk ik mijn laatste glas champagne. Vanaf 1 januari 2024 leef ik alcoholvrij. Gelukkig wilde mijn vrouw meedoen; dat was heel fijn, want anders was het echt heel lastig geweest!

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
– Energiek en fris: Ondanks de vermoeidheid in de eerste maanden slaap ik veel beter en word ik uitgeruster wakker.
– Betere vader: Ik ben een fittere vader voor mijn kinderen en heb meer zin om dingen met ze te ondernemen.
– Sterker: Sporten heeft meer effect; conditie en spierkracht verbeteren sneller.
– Scherp en alert: Vanaf de negende maand trok een “mist” in mijn hoofd op, die ik me nog uit mijn kindertijd herinnerde.
– Duidelijkheid: Geen onderhandelingen met mezelf meer: ik drink gewoon niet.
– Kleine voordelen: Mijn huid is minder droog, ik snack minder en ik kan altijd autorijden als dat nodig is.

En wat mis je het meest?
Eigenlijk de ontspanning die de wijntjes gaven. Met name in het weekend; kinderen in de middag lekker voor de tv zetten, lekkere borrelhapjes erbij en dat heerlijke roesje van de eerste twee, drie glazen wijn. Heerlijk was dat altijd. Dat mis ik nu wel. Ook bij uit eten gaan ben ik gewend om lekkere, bijpassende wijnen te drinken en dat mis ik ook nog steeds.

Wat mis je het minst van alcohol?
Eigenlijk al beschreven bij de grootste voordelen: de mist, de vermoeidheid/katers, het idee dat je je lichaam vergiftigt, en er niet genoeg zijn voor de kinderen.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Halverwege de zomer is mijn vrouw toch weer begonnen met wijntjes, maar wel in bescheiden mate. Het lukt haar heel aardig om met mate te drinken en voor haar voelt dat nu goed. Ik was toen zes maanden onderweg en al zo ‘sterk’ dat het mij niet meer uitmaakte dat zij een wijntje drinkt en ik niet. Toch bekruipt me het gevoel om iets te willen drinken op de meest rare momenten. Meestal is dat gevoel met een kwartier weer weg; je moet er gewoon even doorheen. Even flink zijn. Of bepaalde situaties vermijden (bijvoorbeeld gezellige terrasjes).

Bij mij is het overigens één keer misgegaan… Mijn vrouw en ik gaan elk jaar een weekend samen eropuit, zonder kinderen. Afgelopen december waren we in een Duitse stad en kwamen we langs de kerstmarkten. Ik heb daar drie dagen op rij een paar glühweintjes gedronken, eigenlijk alleen maar voor de sfeer, omdat een kerstmarkt zonder glühwein gewoon niet leuk is 😉. Het viel me vies tegen hoe lekker ik het vond en hoe makkelijk ik het opdronk. Dus ik heb het dat weekend maar opgegeven… Toch ben ik daarna weer helemaal weggebleven van alcohol. Ik heb ervaren dat ik het nog te lekker vind… En dan, na één glaasje, wordt stoppen opeens weer heel lastig!

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Meestal 0,0-biertjes; er zijn inmiddels echt lekkere alternatieven voor bier. Jammer genoeg (nog) niet voor wijn. Hoewel de alcoholvrije varianten worden afgeraden vanwege de associatie met ‘het echte spul’, vind ik het een prima alternatief. In de zomer drink ik vaak alcoholvrije Spritz, gewoon te koop in de supermarkt bij de frisdranken. In een groot wijnglas, ijsblokjes erin, een schijfje sinaasappel – ziet er gezellig uit en smaakt prima.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Ik zou heel graag ‘met mate’ willen drinken, dus bijvoorbeeld alleen als ik uit eten ga een paar glazen wijn. Ik ben alleen bang dat het hek dan weer van de dam is. Dus voorlopig houd ik het maar bij helemaal niet drinken. Misschien lukt het me in de toekomst om echt heel incidenteel een glaasje te drinken, bijvoorbeeld bij een etentje of één glas bubbels bij een bijzondere gelegenheid. Dat is mijn ideaalbeeld. Maar ik weet nu van mezelf dat het daar nog te vroeg voor is. Ik laat het over een paar jaar weten 😊.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Allereerst: sterk zijn en volhouden. Het is de beste beslissing van je leven! Het is lastig, maar wordt steeds makkelijker naarmate de dagen, later weken, later maanden voorbijgaan.

Zoek medestanders. In mijn geval was het mijn vrouw die meedeed. Zonder haar actieve commitment was het me denk ik niet gelukt. Maar als je het op eigen kracht doet, kun je veel motivatie putten uit boeken, podcasts en de Alcoholvrijheid-app. Er zijn echt veel mensen die gestopt zijn en een mooi voorbeeld voor je kunnen zijn.

Roep het van de daken dat je (voorlopig) geen alcohol meer drinkt. Vraag je omgeving om je niet in de verleiding te brengen, want geloof me: negen van de tien mensen om je heen gaan hun uiterste best doen om je te verleiden weer “gezellig” mee te drinken. Tijdens een teamborrel kreeg ik zelfs echt bier voorgeschoteld, terwijl me werd verteld dat het alcoholvrij was. Ongelofelijk maar waar! Gelukkig proefde ik het direct en heb ik de betrokken collega’s even flink de waarheid verteld.

Heb je een craving? Ga even weg uit de situatie. Drink water zodat je geen dorst meer hebt, loop even een rondje, zoiets. Of eet druiven 😊. Het gevoel gaat vanzelf weer weg.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Allereerst: natuurlijk gewoon stoppen. Het is en blijft gif, drugs, slecht voor je lijf. Maar het lukt pas als je er écht mentaal klaar voor bent. Ik heb bij mijn vrouw gezien dat het niet werkt als je er nog niet uit bent of je wilt stoppen of niet.

Je zult namelijk ervaren dat alcohol zo normaal en vanzelfsprekend is dat het heel moeilijk is om niet te drinken als je er zelf nog niet helemaal achter staat. Dus zoek voor jezelf uit waarom je twijfelt. Waarom drink je? Wanneer drink je, in welke situatie, op welk moment, met welke mensen? Zou je dit willen veranderen, en zo ja, waarom dan? En hoe zou je dat dan gaan doen? Probeer dit eerst eens concreet te maken voor jezelf.

Lees erover, luister naar podcasts en “make up your mind”. Je kunt op elk moment besluiten om te stoppen met alcohol en direct ervaren dat elke dag zonder drank heel veel gezondheidsvoordeel oplevert! Elke dag niet gedronken is pure winst. Maar het echte effect merk je pas op lange termijn. Doorzetten dus, stapje voor stapje, dag na dag. Heel veel succes!

 

En ook van mij! Want je slaat de spijker op zijn kop hoor: het echte effect merk je inderdaad pas op lange termijn. Als de strijd gespeeld is en alcohol helemaal uit je systeem is, dan pas ben je echt vrij van alcohol. Dat duurt lang, maar de aanhouder wint. Enorm!

Heel erg bedankt dat je je mooie verhaal hier met ons hebt willen delen! En mocht iemand anders nu ook eens zijn of haar ervaringen over stoppen met alcohol willen delen: heel graag! Als je op deze pagina je email achterlaat neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

Leave a Reply