“Zodra de mensen met een dubbele tong gaan praten, haak ik af.”

Het leuke van deze ervaringsverhalen is dat ze elke keer weer anders zijn, en soms zit er ineens eentje tussen die dan extra herkenbaar voor je is. Ik heb dat vandaag, met het verhaal van deze heldin. Zij heeft net als ik een ‘gezellige studententijd’ gehad en noemt alcohol daarna een vriend waar je als het ware afscheid van moet nemen. En dat rouwproces herken ik maar al te goed…

Lees en geniet van weer een zeer mooi verwoord verhaal:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben 45, heb een man en een zoon. In het dagelijks leven ben ik televisieverslaggever voor verschillende programma’s. Het liefst maak ik kinderprogramma’s en ik heb het voorrecht dat ik dat ook vaak mag doen.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Alcohol speelt al heel mijn leven een rol. Ik ben opgegroeid in een gezin met een alcoholistische vader. Hij was echt een ras alcoholist. 2 flessen jenever op een dag, was op een gegeven moment de norm. Een heel veilige start van mijn leven heb ik daardoor niet gekend. Gelukkig heeft hij, toen ik een jaar of 13 was, hulp gekregen en is hij volledig gestopt. Zo’n jeugd vormt je en het maakt je bang. Mijn grootste angst was dat ik ook alcoholist zou worden. Toch ben ik gaan drinken. Gewoon omdat iedereen het deed.

Ik voelde me altijd schuldig als ik te veel had gedronken. In mijn tienerjaren dronk ik alleen op feestjes, maar in de studententijd begon het binge drinken in de weekenden. Later kwamen de doorhaal-feestjes waar ook meer dan alcohol bij kwam kijken. Met weemoed en schaamte kijk ik terug op die tijd. Ik heb heerlijke avonturen beleefd, maar ik heb me ook heel rot gevoeld. Om 13:00  uur na een after terug fietsen naar huis, vond ik echt afschuwelijk.

Die doorhaal-tijd ging vanzelf voorbij toen ik een kind kreeg (een paar uitzonderingen daar gelaten), maar de wijntjes bleven. Die had ik echt nodig om tot rust te komen en te ontspannen. Door mijn angst om alcoholist te worden, had ik heel veel regels voor mezelf. Bijvoorbeeld alleen in het weekend (een weekend begint uiteraard wel op donderdag) en niet meer dan 2 a 3 glazen per keer. (3 glazen voor mij is 3/4 fles). Ik kon me hier aardig aan houden, maar het koste me heel veel moeite om me aan mijn eigen opgelegde regels te houden.

Wat ik vaak deed was wijn terug gieten in de fles. Ik had dan afgesproken dat ik maar 2 wijntjes mocht. Ik wilde er uiteraard meer en dacht dan fuck it, maar bedacht me dan weer en goot de wijn weer terug in de fles. Hoe vermoeiend is dat!!! Die gevechten in mijn hoofd mis ik echt als kiespijn. Ik vergeet hierbij te vertellen dat feestjes een soort vrijbrief waren om mij helemaal niet aan mijn “regels” te houden en dan dronk ik gewoon tot ik niet meer kon.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
1 januari 2020 ben ik gestopt met drinken. Een goede vriendin wilde 100 dagen stoppen en dacht ‘oké ik doe met je mee’. Tijdens die 100 dagen ben ik veel gaan lezen en heb ik heel veel podcasts geluisterd over mensen die er helemaal mee gestopt waren. Als je dan al die negatieve effecten van alcohol op een rij zet en al die verhalen hoort en leest van mensen die gestopt zijn, kon ik maar 1 ding doen, en dat was na die 100 dagen gewoon door gaan met niet drinken. Ik was de discussies en de gevechten in mijn hoofd echt beu.

Was dit je eerste poging?
Nee, ik heb al vaker periodes niet gedronken. Ik keek dan wel heel erg uit naar de datum die ik had gezet dat ik weer mocht drinken. Mijn ervaring is dat deze periodes je wel bewust maken, maar ook een soort vrijbrief zijn om na die periode het weer in te halen. Er is een keer geweest dat ik na het lezen van een artikel van Jacqueline van Lieshout, wel de intentie had om helemaal te stoppen. Na 5 weken ben ik toch weer gaan drinken. We gingen met een groep vrienden op kampeerweekend en in mijn hoofd kon dat kampvuurtje echt niet zonder wijntje. Inmiddels heb ik al heel wat kampvuurtjes met een 0.0 biertje doorgebracht. Ik heb nu niet het gevoel dat ik dan iets mis. Je bent juist scherper en instaat om echt te luisteren naar iemand. De kampvuurtjes duren voor mij niet meer tot diep in de nacht. Zodra de meeste mensen met een dubbele tong gaan praten, haak ik af. En hoe fijn is het om dan de volgende dag fris en fruitig op te staan?

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Alcohol is een soort vriend. Het is een makkelijke oplossing voor veel situaties. Als je even een ontspanning nodig hebt, dan brengt alcohol je snel in een verdovende roes. Als je je ongemakkelijk voelt op een feestje, dan is het een heerlijk smeermiddel. Als je gewoon wat tijd over hebt en je verveelt je, dan is daar alcohol. Om deze vriend vaarwel te zeggen, ben ik door een rouwproces gegaan. Je neemt afscheid van iemand die je ogenschijnlijk heel dierbaar was. Gelukkig zie ik nu in dat dat een illusie was.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Dat ik niet meer meer een dof en duf gevoel in mijn hoofd heb, ervaar ik als mijn grootste voordeel. Ik ben scherper en kan problemen beter aan. Ik voel me veel mentaal veel sterker. Voorheen kon ik over heel kleine dingen wel eens onzeker voelen. Dit heb ik nagenoeg niet meer.

En wat mis je het meest?
De makkelijke oplossing voor ontspanning en verveling, mis ik het meest. Je kunt een ongemakkelijk gevoel niet meer snel verdoven. Als ik me ongemakkelijk voel dan moet ik hier nu mee dealen. Mijn ervaring is wel dat nu de tijd verstrijkt, dit wel makkelijker gaat.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken of hebt gedronken?
Als het stemmetje in mijn hoofd weer opspeelt en mij vertelt dat een leven zonder wijntje echt heel saai is, dan ga ik podcasts luisteren over stoppen met het drinken van alcohol. Helaas zijn er in Nederland nog niet heel veel, maar Amerikaanse en Engelse podcast in overvloed. Verhalen van andere stoppers helpen mij.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Ik drink nu veel meer thee en zo nu en dan een 0.0 biertje.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Voorlopig wil ik nog niet drinken. Ik denk dat als het moment daar is dat ik echt geen behoefte meer voel om een keer te drinken, dat ik dan pas weer een keer wat zou kunnen proberen. Momenteel ben ik daar nog te bang voor. Hoe lang dit gaat duren geen idee. Wellicht nooit, wellicht wel een keer.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Als je te vaak uitkijkt naar het drink moment dan zou ik zeker proberen een langere periode even niet te drinken. Kijk eens wat het je oplevert. Mij heeft het lezen van boeken over stoppen met drinken heel erg geholpen. This naked mind van Annie Grace is echt een aanrader. Het is heel Amerikaans, maar als je daar doorheen leest, is het echt een eyeopener. Ontwijnen van Jacqueline van Lieshout en Nou, nog eentje dan van Mariette Wijne zijn ook aanraders. Er zijn ook heel veel podcast waar ik veel aan gehad heb: Onverdoofd van Erik Jan Harmens en Alcohol free life van Janey Lee Grace.

 

 

 

 

 

Tot zover dit verhaal! Aan de auteur: onwijs bedankt voor het delen van je ervaringen en deze laatste tips. Stoppen met alcohol heeft inderdaad voor en nadelen, maar het afscheid nemen gaat steeds makkelijker. Tot drank een mooie herinnering is!

Mocht iemand na het lezen van dit verhaal ook eens zijn of haar ervaring (anoniem) willen delen, heel graag! Laat je e-mailadres achter op deze pagina en ik mail je zo snel mogelijk met een vragenlijstje ter inspiratie.

2 Comments

  1. Lidija January 3, 2021
    • Alcoholvrijheid January 3, 2021

Leave a Reply