“Zo wil je niet dat je kids je zien”

Stoppen met alcohol is in de eerste plaats een geweldig kado voor jezelf, maar tegelijkertijd doe je je gezin er ook nog eens een onwijs groot plezier mee. Het is namelijk niet alleen het drinken zelf dat daar een impact op heeft, maar ook je algehele brakheid en humeur in de periode daaromheen. Hoe fijn is het voor iedereen als dat anders kan? Dat laat de schrijver van het ervaringsverhaal van deze week weer eens mooi zien:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik werk als salesmanager in de levensmiddelenindustrie. Ook heb ik 2 jonge kids en sport ik graag. Voorheen was ik ook echt een enorm sociaal dier. Ieder weekend wel even de stad in. Kroeg, uit eten. Dat is wel wat minder geworden. Het sociale leven staat op een wat lager pitje. Doordat ik niet meer drink is die behoefte wel afgenomen.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Eigenlijk allesbehalve echt sterke drank. Maar met name bier, speciaal bier en wijn, en een gin-tonic of een lekkere port liet ik ook zeker niet staan. Pure sterke dranken zoals rum en whiskey waren wat minder mijn ding. Ik hield mezelf altijd voor dat ik alleen van donderdag tot en met zondag dronk. Maar het gebeurde ook regelmatig dat er wel een aanleiding was om wel op maandag, dinsdag of woensdag te drinken. Hoeveel? Ik telde het niet maar het zal gevarieerd hebben van 8-15 consumpties per “normale” dag/avond. Maar er zaten zeker uitschieters bij de in de buurt komen van het dubbele. Als een fles wijn openging dan moest hij leeg. Restjes bewaren of weggooien was er echt niet bij. Meestal gebeurde het dan dat mijn vriendin 1 glas nam en ik de rest van de fles.

Ik kon ook op de gekste momenten wel een reden bedenken om iets te drinken. Omdat ik het had verdiend, of om even te ontspannen. Het gebeurde een keer dat ik samen met mijn zoontje in de stad was, het vroor en we gingen even met een warme chocomel opwarmen. Ik zei “gooi er bij mij maar een scheut rum in tegen de kou”. De barman zei “sorry het is 10.20 uur, we schenken niet voor 12.00 uur”. Echt volkomen terecht natuurlijk! Dat zette me toen wel even aan het denken. Zo wil je je kind niet opvoeden. Maar ook dat heb ik vrij snel weer naast me neergelegd.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Nu ruim een half jaar.

Was dit je eerste poging?
Poging wil ik het niet noemen. Ik heb eerder wel eens Dry January gedaan, en vorig jaar ben ik een keer bijna 100 dagen gestopt. Ik tobde wat met mijn gezondheid. Ik dacht ik stop eens een paar weken extra. Na een wintersport die nagenoeg alleen maar in het teken stond van de apres ski was ik er wel even klaar mee. Ik dacht toen na 90 dagen dat ik wel op een andere manier met alcohol kon omgaan, maar helaas bleek dat niet het geval en viel ik al vrij snel weer in mijn oude gewoontes. Iets wat ik achteraf eigenlijk stiekem ook wel wist.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Ik zag de noodzaak er niet van in en dacht dat ik het wel onder controle had. Ik werd immers losser en gezelliger als ik dronk, dacht ik zelf. Daarbij is niet meer drinken totaal niet breed geaccepteerd in mijn omgeving. Al is dat wel wat aan het veranderen. Maar als je stopt met roken krijg je complimenten, als je stopt met alcohol alleen maar vragen en opmerkingen. Niemand die zegt: “wat goed!” Ik zag alcohol echt als ontspanning, het inluiden van (bijna) weekend. Het vieren van het leven en gezelligheid. Het roesje is heerlijk. Maar nu zie ik in dat het me meer stress opleverde dan dat het me ontspanning gaf.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Vorig jaar ging het mis. Ik ging helemaal door het lint, in het bijzijn van mijn kinderen. Een grotere schaamte is niet denkbaar. Zo wil je niet dat je kids je zien. Uiteindelijk bleek dat ik overspannen was. Toen ging er bij mij echt een knop om. Als ik niet zou stoppen met drinken, zou ik mijn gezin nog veel meer kwetsen en zou uiteindelijk de kans bestaan dat ik ze zou kwijtraken.
Ik had al wel vaker met de gedachte gespeeld te stoppen, zeker als ik een slechte dag erna had. Vaak was ik dan enorm prikkelbaar. Ik gaf altijd anderen daarvan de schuld, het lag nooit aan mezelf of aan de vele consumpties van de avond ervoor.
Ik ben er echt eens goed voor gaan zitten en met mezelf het gesprek aangegaan hoe ik mijn leven verder wilde inrichten. Toen ik er een paar weken later achter kwam dat ik een burnout had vielen er voor mij heel veel puzzelstukjes op zijn plek. Ineens kon ik me ook niet meer verstoppen in de drank. Dit was hét moment om mijn probleem/verslaving aan te pakken. Want dat ik dat had, was toch ineens wel heer erg duidelijk.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Die lijst is echt oneindig lang! Beter slapen, minder vermoeid, productiever, liever. Het voelt alsof ik de regie over mijn eigen leven weer terug heb. Een bepaalde vrijheid. Alsof ik schoon schip aan het maken ben. Ik kon op maandag al bezig zijn met wat ik op vrijdag zou gaan drinken. Welk flesje ik dan eens zou gaan openmaken. De vrijdagmiddagborrel begon soms al vlak na de lunch. En omdat ik wist dat mijn partner daar een mening over had deed ik het soms stiekem. Op zolder, in de schuur, buiten. Hoezo geen alcoholist?

Door mijn burnout loop ik bij een coach en ik merk dat ik veel dichter bij mijn eigen gevoel kan komen en deze ook kan uitten. Ik ben niet meer non-stop verdoofd. Dit gevoel heb ik altijd weggestopt. Ook hou ik ontzettend veel tijd (en geld!) over. Voorheen was ik op maandag enorm moe, nog half katerig en als ik pech had waren de naweeën op dinsdag nog merkbaar. Kortom 2 dagen waarop ik nauwelijks productief was. Nu krijg ik in die dagen zo veel gedaan dat de rest van de week een stuk relaxter is. Ook sport ik meer en efficiënter, eet veel gezonder omdat de zin in vet eten er niet meer is. Er komt zelfs langzaam een sixpack tevoorschijn! En dat op mijn 42e terwijl ik altijd “gezellig” dik was. En je kan altijd de auto pakken! Maar het allergrootste voordeel is toch wel dat ik een veel leukere vader en partner ben. Ik zeg wel eens cynisch dat ik eigenlijk 10 jaar eerder een burnout had moeten hebben, dan had ik toen al mijn leven omgegooid. Maar ik geloof heel erg in het credo “everything happens for a reason”. Dus zo zie ik dit ook.

En wat mis je het meest?
Missen is niet het goede woord. Het gaat me vrij makkelijk af. Momenteel mis ik echt helemaal niks, maar kan me zo voorstellen dat het uitzicht naar een geweldige fles wijn bij een culinair etentje wel lastig is. Momenteel mijd ik dat een beetje. Ook ga ik eens per jaar met vrienden een paar dagen weg. Ook daar wordt stevig gedronken en komen de meest mooie flessen wijn op tafel. Nog geen idee hoe ik dat ga aanvliegen. Maar ergens zie ik er ook weer niet tegenop. Ik ga graag uitdagingen aan, heb een sterke wilskracht en discipline. Ik doe nooit iets half, dus ook niet met drinken maar dus ook niet met niet drinken.

Afgelopen winter is de wintersport zonder drank enorm goed bevallen. De après ski is echt anders en minder leuk, maar de volgende dag is het een heel stuk leuker. Ik heb nog nooit zo lekker geskied! Dat ik ook thuis geen mooie fles meer kan openmaken is jammer, maar daar heb ik vrede mee. Al moet ik nog wel bedenken wat ik met mijn wijn collectie ga doen. Daar kan ik toch nog geen afscheid van nemen merk ik.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
Je altijd maar moe voelen. Niet fit. Snel aangebrand waardoor ik kortaf ben naar de kinderen. Mijn algemene humeur is zo veel beter geworden. Ook was ik er altijd maar mee bezig. De tijden dat ik zei te minderen was ik altijd met mezelf aan het onderhandelen wanneer ik dan wel en niet mocht drinken en hoeveel. Dit werkte voor mij totaal niet. Iedere keer als er 2 drankjes in zaten en ik me had voorgenomen te stoppen liet ik me weer verleiden. De dag erna was ik weer teleurgesteld in mezelf, maar ik deed het de avond erop vrolijk weer. Nu is het heel overzichtelijk en helder. Ik drink niet. Punt!

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Dat heb ik eigenlijk nog totaal niet gehad. Ik weet waar ik het voor doe. En dat bevalt op dit moment zo goed dat ik totaal geen drang heb naar alcohol. En als ik dat wel zou hebben zou ik weer denken aan de voordelen. Die lijst is vele malen langer dan de nadelen van niet drinken. Vorig jaar tijdens die 90 dagen en ook nu toen ik net was gestopt heb ik veel gelezen en podcasts geluisterd. Ook op Instagram volg(de) ik allerlei personen die gestopt zijn met alcohol en andere daarbij helpen. Dat vind ik in de meeste gevallen erg inspirerend.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Vooral veel thee, koffie, spa maar ook zeker alcoholvrije/arme bieren. Die zijn tegenwoordig zo goed dat je de alcohol echt niet mist. Wijn is me nog niet gelukt om een lekkere te vinden. Meestal zijn ze veel te zoet of wrang. Al moet ik zeggen dat de 0.0 bubbels wel echt heel goed aan het worden zijn! De bubbel maskeert dan toch een beetje de smaak. Schenk het in een mooi glas en de beleving is hetzelfde.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Dat weet ik nog niet, en eerlijk gezegd hou ik me daar ook niet zo mee bezig. Ik hou mijn doelen klein. De gedachte “vandaag drink ik niet” werkt voor mij. Nu denk ik er niet eens meer bij na. Mijn eerste langere termijn doel van 200 dagen heb ik inmiddels behaald (ik ben vandaag 227 dagen alcoholvrij), straks volgt 250 en zo ga ik langzaam richting een jaar. Aan de ene kant kan ik me op dit moment totaal niet voorstellen dat ik ooit weer ga drinken, omdat het me zo veel ellende heeft opgeleverd. Aan de andere kant kan ik me ook niet voorstellen nooit meer te drinken, er waren met alcohol namelijk ook een heleboel mooie momenten. Zonder drank had ik mijn vriendin niet ontmoet en dan ook niet de 2 meest fantastische kinderen gehad! Daartegenover staat dat ik door de drank dat ook allemaal bijna ben kwijtgeraakt. Maar voor nu denk ik, ik heb echt een geweldige tijd gehad met drank, echter is het nu tijd voor een nog mooiere periode zonder! Ik heb echt de controle over mijn eigen leven weer terug. En stel ik zwicht toch ooit voor een glas dan zie ik dat niet meteen als falen, niet alles is overboord. Dan staat de aaneengeschakelde tijd wel weer op 0. Maar die kan je meteen weer beginnen. Ik zal proberen daar weer van te leren en te kijken wat ik in een volgende situatie anders zou kunnen doen.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Hou je doelen klein, doe het stap voor stap. Zeg tegen jezelf “vandaag drink ik niet”. Vertel het je omgeving en vooral ook waarom je het doet. Mensen zullen het waarderen. En de negatieve reacties worden waarschijnlijk gespiegeld, diep van binnen zijn ze jaloers, zelf kunnen of durven ze die stap niet te zetten en hebben ze dat karakter niet. Als je stopt met roken krijg je complimenten. Als je stopt met alcohol vindt iedereen je ineens saai! Maar de ochtend na een feest zijn die mensen saai (lees: brak, kater) en ben jij juist niet saai want je haalt meer uit je dag! Stoppen met alcohol gaat niet vanzelf, het toont kracht, discipline en doorzettingsvermogen. In mijn optiek is dat een ware schoonheid! Groei ligt buiten je comfortzone, dus stap daar eens uit.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Ik wil absoluut niet prediken, dat doe ik in mijn omgeving ook niet. De wil om te stoppen moet echt uit jezelf komen. Anders werkt het niet. Maar wat mij hielp is om een lijstje met voor- en nadelen te maken. Kijk er eens kritisch naar. Zijn de nadelen echte nadelen? Hou je doelen klein. Drink eens een weekend niet, bevalt dat? Drink dan 2 weekenden niet en breid dit steeds een beetje verder uit. Pak dan je lijstje er weer eens bij. Zijn er meer voordelen bij gekomen die je niet had voorzien? Stop 50 dagen, bevalt het? Maar er 100 van. Drink eens niet op een moment waarop je normaal altijd wel zou drinken. Zo ben ik in september gestopt, heb ik mijn eigen verjaardag, kerst en oud en nieuw alcoholvrij doorgebracht. En ik kan je verzekeren dat geeft echt een kick! En beloon jezelf (en je geliefden)! Vier je behaalde doelen. Van het geld dat ik heb bespaard op alcohol heb ik bijvoorbeeld mezelf een mooi horloge cadeau gedaan.

 

Heel goed, en die heb je dubbel en dwars verdiend! Ik heb zelfs een heuse over de top trofee voor mezelf laten voor toen ik 1 jaar gestopt was (hier zie je hem), dat slaat nergens op maar hielp me gek genoeg wel enorm. Al die dingetjes om je eraan te helpen herinneren dat je goed bezig bent, zijn zeker in het eerste jaar echt super waardevol (vandaar bijvoorbeeld ook die prestaties in de app). En zodra je die lastige fase eenmaal door bent gekomen, wil je simpelweg niet meer terug en ben je écht alcoholvrij. Tip: pak dan voor de gein nog eens dat lijstje voor- en nadelen erbij, en je zult merken dat je alleen nog maar kunt gniffelen om die nadelen van niet drinken. Dat is wel zo’n ontzettend fijne bewustwording!

Dus supergoed dat je dit doet, en zo te lezen heb je echt de juiste beslissing gemaakt. Al is het alleen al voor je kinderen en je vriendin! Ga vooral zo door, en vergeet niet te blijven genieten van alle voordelen die een leven zonder alcohol je nu aan het geven is. En nogmaals ontzettend bedankt voor het delen van je verhaal! Mocht iemand anders na het lezen hiervan nu ook eens zijn of haar ervaringen over stoppen met alcohol willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je email achterlaat neem ik vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

En een bijzonder extraatje: mocht je in contact willen komen met de schrijver van dit verhaal, dan kan dat. Hij heeft aangegeven anderen graag te willen helpen dus voel je vrij om mij om zijn e-mailadres te vragen als je dat wilt. (dit voor de volledigheid overigens bij uitzondering en op zijn eigen initiatief,  want normaal gesproken deel ik dit natuurlijk nooit!)

Fijn weekend allemaal!

Leave a Reply