“Zet jezelf op de eerste plaats”

Veel drinken kan levensgevaarlijk zijn. De schrijver van het verhaal van deze week heeft zijn alcoholgebruik tot het uiterste gedreven, maar des te knapper is het dat hij zijn leven daarna over een andere boeg heeft gegooid. Van meerdere flessen vodka per dag tot nul, dat is een prestatie van formaat! Indrukwekkend om te lezen:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben logistiek medewerker in een chemisch bedrijf.

Wat dronk je vooral en hoeveel/vaak?
Voor mijn gastric bypass waren dit vooral zware bieren, maar bleef dit meestal beperkt tot in de weekends. Na mijn operatie kon ik eigenlijk niets meer verdragen waar gist in zat en ben ik overgeschakeld naar wijn, schuimwijn en uiteindelijk naar sterke drank. De laatste 6 maanden voor mijn opname zat ik aan 3 à 4 flessen vodka per dag met dan nog eens extra uitspattingen in de weekends.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Volgens de Alcoholvrijheid-app is dit nu reeds 911 dagen.

Was dit je eerste poging?
Dit was toch de eerste serieuze poging, als ik alle goede voornemens die genomen werden bij het begin van een nieuw jaar niet meetel.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
De angst voor verveling, om nergens meer bij te horen en veel te moeten missen.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Enerzijds kwam mijn alcoholverbruik op een punt dat het levensbedreigend begon te worden, en anderzijds stond mijn vrouw op het punt om mij te verlaten.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Driedelig: ik zie een enorme vooruitgang op mijn gezondheid, op gezinsvlak en het is zeker enorm voordelig op financieel vlak.

En wat mis je het meest?
De sociale contacten, de ongeremdheid, en het gevoel dat niets of niemand je iets kan maken.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
De katers, de schaamte, de openstaande “poef” (rekening) in de cafés.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Dan ga ik sporten.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Ik drink vooral koffie, en pas een jaar na mijn opname ben ik de alcoholvrije alternatieven gaan proberen. Deze bevallen me prima.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Proberen vol te houden om eraf te blijven, en getuigenissen zoals deze blijven geven.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Je moet er vooral eerst zelf 100% achter staan. Ga het zeker niet alleen proberen, en vooral: hoe moeilijk het ook is, blijf volhouden en blijf zoeken naar alternatieven.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Als je twijfelt of je moet stoppen zal de kans groot zijn dat je faalt. Wees zeker van je zaak voor je de beslissing neemt en zorg voor alternatieven. Zet jezelf op de eerste plaats en sluit zaken en mensen die een negatieve invloed hebben op je leven uit. Dit is absoluut niet makkelijk en zeeeeeeer moeilijk, maar de beloning hiervoor is super. En wees ook niet beschaamd, want het is juist bewonderenswaardig om toe te geven dat je een probleem hebt hieraan wilt werken.

 

Zo is dat! Het is veel makkelijker om maar in die neerwaartste spiraal te blijven hangen, maar om tegen de stroom in te kunnen gaan zwemmen daar is juist bijzonder veel kracht en doorzettingsvermogen voor nodig. Superknap dat jij dat gedaan hebt, en ik hoop dat jij en je vrouw daar nog lang samen van kunnen gaan genieten. Goed gedaan!

En heel erg bedankt voor het delen van je verhaal. Mocht iemand anders na het lezen hiervan nu ook eens zijn of haar ervaringen over stoppen met alcohol willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je email achterlaat neem ik vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

2 Comments

  1. Deliah February 17, 2024
  2. RoZ February 17, 2024

Leave a Reply