Welkom bij Alcoholvrijheid! Maar… wat is dat eigenlijk?

Hallo allemaal! Hier even een speciale groet aan al die helden die met deze jaarwisseling gestopt zijn met alcohol en daarbij mijn Alcoholvrijheid-app geïnstalleerd hebben. Allereerst: de beste wensen voor 2022 en onwijs gefeliciteerd met je briljante beslissing om (even?) te stoppen met drinken! Want hoewel je het je nu misschien nog niet helemaal realiseert, een alcoholvrij leven is stiekem gewoon echt ontzettend fijn. Het is misschien spannend, het lijkt misschien saai, maar geloof me als ik zeg dat je er zoveel meer voor terug krijgt als je even goed doorzet. Dat beloof ik je!

Maar wie ben ik om dat te zeggen? Nou ja, ik ben ik: Rein, gewoon een gast van 38 uit Haarlem die vroeger ook iets te veel biertjes dronk. Ik functioneerde prima hoor: leuke baan, een gezellig gezinnetje, en ik had amper katers omdat ik er zo goed tegen kon, maar ondertussen tikten de sixpackjes best aan en was mijn onschuldige biertje stiekem gewoon een verslaving geworden. Heel geleidelijk, maar in essentie niet anders dan mijn verslaving voor sigaretten. Daar ben ik op mijn 30e mee gestopt toen ik vader werd van de eerste van mijn 2 zoontjes (na het lezen van dit briljante boek van Jan Geurtz). Kan ik hier dan niet ook gewoon mee stoppen?

Toen ik 5 jaar later mijn biertje ging zien als een verslaving, leek de oplossing misschien net zo simpel: ‘gewoon niet meer doen’. Maar ja, moet dat nou echt? Zo schadelijk is drinken toch niet? En ik had nog dat feestje voor de boeg… en die bruiloft. Misschien daarna stoppen dan maar? Ik had de excuusjes al klaarliggen om vooral vrolijk door te drinken, maar dan zou er nooit iets gaan veranderen. Toen bedacht ik mijn oplossing: ik ga niet nooit meer drinken, maar eerst gewoon 1 compleet jaar niet. 365 dagen, en dan mag het weer.

En zo geschiedde. Ik dronk een jaar niet, en heb een jaar hard gevochten tegen alle sociale druk en mijn gewoontes. En dag voor dag kwam langzaam het verlossende einde van het jaar in zicht, maar toen gebeurde er iets bijzonders. Pas halverwege december realiseerde ik me dat het eigenlijk veel fijner was om niet te drinken dan wel. Als je niet drinkt voel je je elke dag goed en lekker, als je wel drinkt alleen op sommige momenten. Waarom zou ik er dan in vredesnaam mee ophouden en weer gaan drinken? De voordelen van stoppen wogen zwaarder dan de voordelen van drinken. En dus nam ik dat eerste biertje niet meer. Nooit meer. (maar niet zonder mezelf een briljant kansloze trofee uit te reiken voor die topprestatie. Je moet zelf de slingers ophangen in je leven!)

En zo was mijn leven veranderd, en op een dag naar mijn werk bedacht ik een naam voor mijn verandering: Alcoholvrijheid! Tijdens die busrit werd deze site geboren. Ik wilde hierover gaan schrijven, en het leuke is dat ik ook nog eens een nerd ben die het leuk vindt om te programmeren. In de extra tijd die ik verdiende doordat ik geen katers meer had of vaag voor de TV zat, ging ik leren hoe je apps kon bouwen. En ik ging het zelf doen: een eigen app programmeren. Helemaal zelf! Een app die ik zelf zou willen hebben gehad toen ik stopte, en die app staat nu als het goed is op je telefoon. Supervet is dat!

Het idee van de app is simpel: bijhouden hoe briljant jij wel niet bezig bent! En om je te blijven motiveren, verzamel ik ook verhalen van mensen die net als ik gestopt zijn met alcohol. In principe plaats ik elke zondagochtend een nieuw verhaal, en die kan je dan lezen omdat je toch geen kater hebt. Daarnaast probeer ik ook zo nu en dan leuke tips en dingetjes over alcoholvrijheid te schrijven. Genoeg om de app te laten blijven boeien!

En wat nu voor jou het leukst is: dit alles is helemaal gratis. Voor altijd, 100%. Ik hou zelf niet van opdringerige reclame dus daar wil ik mijn app en site niet mee vervuilen. En gelukkig hoeft dat ook niet, want af en toe krijg ik hier een vrijwillige donatie binnen van mensen die blij zijn geworden van mijn appje en de verhalen, en daardoor ben ik uit de kosten om de app draaiende te houden. Daarbij vind ik het ook nog eens superleuk om te doen! Al is het maar voor het simpele feit dat ik echt mensen kan helpen vanachter mijn eigen fijne vertrouwde computertje. En daar doe je het toch allemaal voor?

Dus, tot zover mijn introductie! Ik wens je heel erg veel succes met stoppen. Het begin is extra moeilijk, en alles dat je de eerste keer zonder drank doet ook, maar echt: het wordt makkelijker! En het kan écht uit het systeem. Ik ben daar het levende bewijs van. Je hoeft alleen maar door te zetten en te wachten, maar vroeg of laat komt die verlossende dag, en dan ben je het ongetwijfeld met mij eens:

Alcoholvrijheid is te gek!

Fijn jaar lieve mensen 🙂

Groet,
Rein

PS. en om het allemaal toch een beetje een gezicht te geven, dit is dus de mijne:
Dan hebben we dat maar gehad.

8 Comments

 1. Alfred January 2, 2022
  • Alcoholvrijheid January 2, 2022
 2. Luna January 2, 2022
  • Alcoholvrijheid January 2, 2022
 3. Luna January 3, 2022
  • Alcoholvrijheid January 3, 2022
 4. Wendy January 3, 2022
  • Alcoholvrijheid January 3, 2022

Leave a Reply