“Wees klaar om betoverd te worden”

We weten waarschijnlijk allemaal (nog) wel hoe verleidelijk het kan zijn om je emoties met alcohol te onderdrukken. Als je eenmaal begint voelt het als de oplossing voor alles, maar de schrijver van deze week doorzag dat juist precies voor de valkuil die dat in werkelijkheid juist is. Heel erg knap hoe hij juist die misleiding heeft omgevormd tot de druppel die zijn leven over een andere boeg heeft gegooid. Dat hoor je niet vaak! Maar hier lees je het vandaag:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben een leraar op de middelbare school. Ik ben 36. Daarnaast ben ik vader van 2 zonen van 6 en 5 jaar oud.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Ik dronk van alles. De betere bieren en de betere wijnen. Ik woon in het centrum van Gent. Daar zijn veel cafés, veel wijnbars, voortreffelijke restaurants met aangepaste wijnkaarten, bierspeciaalzaken, microbrouwerijen met hippe terrassen. Allemaal heel gezellig. Ik dronk hoofdzakelijk in het weekend. Of bij een gelegenheid: op stap met vrienden, lekker etentje, verjaardagen, gewoon weekend, gewoon een zware dag, gewoon een leuke dag. Ter ontspanning, bij het kijken naar een voetbalwedstrijd, op feesten, bij het lezen van een boek. De fles is nog open. Er zit nog een glas in. Vooruit dan maar. Laat ons zeggen dat ik per week 1 glas sterke drank dronk, 7 biertjes en 4 glazen wijn. Gemiddeld. Ik flirtte met de grens van de 10 eenheden per week, maar zat er vaak over.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
6 maanden.

Was dit je eerste poging?
Ja. Al heb ik wel een aantal nare ervaringen gehad waarna ik korte tijd minder ging drinken. Met nare ervaringen bedoel ik vooral het ziek zijn de ochtend nadien. Slechte nachtrust na een avond net te veel te drinken. Overgeven en brak zijn tot de vroege namiddag.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Ik vond het lekker en gezellig. Alcohol is een product dat heel mooi in de markt wordt geplaatst. Je kan gedistingeerd doen over een exquise fles wijn of over dat nieuwe uitzonderlijke speciaalbier met citrustoetsen. Of over die uitzonderlijke single malt gerijpt op oude bourbon casks. Ik voelde mij met mijn kennis het heertje, alsook het perfecte gastheertje. Eigenlijk is het highbrow geouwehoer waar ik heel graag aan meedeed. Alles voor de smaak. Ik hou ook van lekker eten en daar hoorde lekkere wijn bij. En België is het walhalla van het betere bier. Ik had standaard een bak bier in huis met 24 flesjes trappisten, tripels enzovoorts. Zo’n bak ging anderhalve maand mee.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Ik ben een jaar geleden gescheiden. De moeder van mijn kinderen en ik hanteren een week-om-week regeling. In de week dat mijn kinderen niet bij mij zijn, ging ik uit en dronk ik. In de week dat ze er wel zijn, bleef ik nuchter. Ik voelde mij opknappen in de week dat ze er wel zijn en in de andere week liep ik brak en moe rond.

Uiteraard zit het gemis van mijn kinderen er voor iets tussen. Een scheiding is lijden. Je gaat door de hel. Maar als je door de hel gaat, moet je blijven rijden en door alcohol viel ik stil. In plaats van mijn emoties vast te pakken en in het gezicht te kijken, duwde ze ik met alcohol aan de kant. Althans zo voelde ik het.

6 maanden geleden kwam de druppel. Mijn zonen waren op vakantie met hun moeder, voor het eerst zonder mij. Ik zat mosselen te eten op een terras aan het water met een lekker biertje toen ze belden via FaceTime. Het gemis kwam aan. Ik dronk nog een paar biertjes en ging naar huis. Alleen. Ik voelde dat ik door alcohol minder voelde en net dat wilde ik niet. Ik wilde in contact staan met mijn gevoelens, hoe pijnlijk ook en ik merkte dat die verwerking verstoord en troebel verliep door alcohol.

Toen ging het knopje om en besefte ik dat je door je emoties heen moet in plaats van ze te verdoven. Alcohol laait op lange termijn de pijn en blust ze niet, omdat je de pijn verdooft en niet verwerkt waardoor ze gaat ontsteken en etteren. Dat besefte ik op dat moment. Op die eenzame, verdoofde treinrit naar huis.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Het filter is weg. Alles komt ongefilterd binnen waardoor je aan de slag kunt met alle emoties, groot en klein. Met de pijn en de vreugde van het zijn. Mijn slaap is veel beter. Ik doe aan hardlopen en liep al goed. Nu loop ik nog beter. Ik merk vooral dat ik beter recupereer na een sportprestatie. Ook financieel is het een meevaller, en ik begin mijn dag met meer energie. En mijn vriendin zegt dat ik er goed uitzie.

En wat mis je het meest?
Ik mis er weinig aan. De link tussen alcohol en plezier is weg. Dat was de drijfveer. Alcohol was plezier. Nu weet ik dat dit een drogreden is. Ik heb meer plezier zonder alcohol. Het leven is authentieker, echter, zuiverder en mooier. De smaak van alcohol is overroepen. Ook bij een lekker diner. Wine pairing valt iets voor te zeggen, maar als het eten platte kak is, kan zelfs de wijn het niet redden. Omgekeerd voegt het iets toe, maar als het eten al goed is, volstaat dat eigenlijk.

Ik mis wel de vluchtroute ervan. Als je een leeg gesprek hebt, kon je vluchten in een lekker biertje. Nu dat er niet is, is die vluchtroute afgesloten. Laatst zat ik vast in een familiefeest met mensen die vooral over zichzelf aan het praten waren en maar half zo interessant waren als ze denken dat ze waren. Dus ging ik maar voetballen met mijn zonen in de tuin. Een andere vluchtroute… Ik voelde mij 30 jaar jonger en was voor een keer in de ogen van mijn zoon een grotere voetballer dan Kevin De Bruyne. Gek genoeg zou ik ze vroeger geparkeerd hebben voor de televisie en suf meeknikken op het duffe verhaal van een of andere tante.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
Gelul doorzie je sneller als gelul en dus ga je daar sneller van weg. Geen katers meer. Niet brak meer. En ik voel me schoner.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Dat heb ik nog niet meegemaakt.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Water. Thee (nieuwe smaakwereld). Verder drink ik minder. Je kan 6 pinten drinken. Maar 6 gewone drankjes gaat gewoon niet.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Ik gun iedereen zijn glas en ik beslis zelf wat ik in mijn mond giet. Als mensen moeilijk doen zegt dat iets over hen in plaats van over mij. Vaak zijn dat mensen die zelf worstelen met hun gebruik. De rest kan het eigenlijk geen hol schelen wat ik drink. Alcohol kan mij op dit moment niet bekoren. Mijn omgeving respecteert dat.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Ga gewoon je eigen weg als je geen reden ziet om nog ergens te blijven, of het nu gaat over een situatie of een gewoonte.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Wees klaar om betoverd te worden. De wereld gaat op een andere manier voor je open. Het is het waard. Lichamelijk en geestelijk ga jij jezelf kunnen ontwikkelen op een manier waarvan je dacht dat het niet bestond. De pijn kan zeer sterk zijn maar je verdooft ze niet, waardoor je op een meer duurzame manier strategieën ontwikkelt om ermee om te gaan. Hetzelfde geldt voor het genot.

Tot slot: ook jij kan dit.

 

Zeker weten!! Heel erg bedankt voor deze mooie woorden, en een speciale hulde voor hoe bewust jij ervoor kiest om je emoties juist niet uit de weg te gaan of te verdoven. Daar is veel moed en wijsheid voor nodig hoor, heel knap dat jij dit inzicht zo natuurlijk voor jezelf hebt weten te vinden. Complimenten!

En heel erg bedankt dat ik jouw verhaal hier op Alcoholvrijheid heb mogen delen. Mocht iemand anders na het lezen hiervan nu ook eens zijn of haar ervaringen willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je email achterlaat neem ik vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

Leave a Reply