Wat zijn tegenwoordig de alcoholvrije alternatieven voor sterke drank?

Hallo allemaal, vandaag weer even wat anders! Zoals ik al eens eerder heb gedaan, laat ik vandaag weer even een gastschrijfster aan het woord op Alcoholvrijheid. Net als de vorige keer is dat Marielle Timmermans van de alcoholvrije drankwinkel Amavine, en zij gaat ons wat vertellen over de alcoholvrije alternatieven voor sterke drank (zogenaamde Spirits). Nadat ik al eens wat geplaatst heb over alcoholvrije alternatieven voor bier en wijn, leek het me interessant om ook hier eens een (gast)blogje aan te wijden. Ik ben zelf alleen helaas nog nooit echt in deze wereld kunnen duiken, maar het lijkt me inmiddels best interessant om eens ergens een alcoholvrije proeverij te gaan doen of zo (als die bestaan… heeft iemand een tip?). Ik kan me goed voorstellen dat daar tegenwoordig best wel wat lekkers tussen moet kunnen zitten.

(Let wel: dit zeg ik nu nadat ik zelf ruim 4 jaar alcoholvrij ben, in mijn eerste jaar had ik dit absoluut niet aangedurfd! Die vergelijking met het ‘echte werk’ is zeker niet voor iedereen weggelegd, want het kan een flinke trigger zijn. Al is het maar met een alcoholvrij biertje: in het begin speel je misschien onnodig met vuur. Dit effect is natuurlijk voor iedereen anders, maar wees je daar bewust van als je alcoholvrije varianten van bier, wijn of sterke drank gaat drinken. U bent gewaarschuwd 😉 )

Maar goed, dat gezegd hebbende: wat is nu tegenwoordig de stand van zaken wat betreft alcoholvrije sterke drank? Dit is wat Marielle erover zegt:

 

Alcoholvrije sterke dranken, een sterk verhaal
Wat een tegenstelling: Sterke dranken én alcoholvrij. Hoe dan? Toch kan het en is het een opkomende trend die steeds verder door lijkt te zetten. Een alcoholvrije rum, whiskey, gin of spritz als een basis voor een alcoholvrije cocktail maakt alcoholvrij genieten van sterke dranken nu ook mogelijk. De smaken van deze alcoholvrije dranken liggen erg dicht bij het echte werk. Op zich is dat natuurlijk een hele knappe prestatie van de producenten, maar ben je verslavingsgevoelig hou hier dan wel rekening mee.
Alcoholvrije sterke dranken, in goed Nederlands ook wel spirits genoemd, zijn inmiddels beschikbaar in vele varianten: gin, rum, whiskey, amaretti, spritz en ga zo maar door. Er zijn verschillende producenten, die met passie werken aan concepten om de beste en lekkerste alternatieven zonder alcohol te kunnen te bieden. Ze willen de manier waarop de wereld drinkt veranderen en volwassenen keuzevrijheid geven tussen het drinken van alcohol of niet. De laatste jaren slagen deze producenten er goed in om het uiterlijk en smaak van alcoholhoudende klassiekers te evenaren. Dat blijkt uit het feit dat je bijvoorbeeld al alcoholvrije gins kan vinden op de menukaarten van verschillende sterrenrestaurants.

Wat is het geheim?
Hoe kan het dat deze producenten toch zo dichtbij de alcoholhoudende variant kunnen komen? Het maken van een alcoholvrije sterke drank is een ingewikkeld en langdurig proces. Om te komen tot de mooiste alcoholvrije smaken wordt er gebruik gemaakt van de gebruikelijke distillatietechnieken, waarbij de alcohol wordt weggelaten. Daarnaast worden kruiden toegevoegd of wordt er gebruik gemaakt van de natuurlijke eigenschappen van plantenextracten. Een mooi voorbeeld hiervan is gentiaanwortel, die gekenmerkt wordt door een bittere smaak en daardoor ook wel wordt toegevoegd in alcoholvrije spritz of gin. Er zijn ook producenten die de bite van alcohol namaken door het toevoegen van pepers. Er wordt dus heel goed gekeken naar de natuurlijke smaken van de verschillende planten en kruiden om de alcoholhoudende variant zo dicht mogelijk te benaderen.

Een aantal voorbeelden van zulke alcoholvrije varianten zijn:

Alternatief voor rum: Lyres Dark Cane Spirit

 

 

 

 

Alternatief voor gin: Nona June

 

 

 

 

Alternatief voor Campari: Lyre’s Italian Orange

 

 

 

 

Alternatief voor Amaretto: Lyre’s Amaretti

 

 

 

 

Alternatief voor Spritz: Nona Spritz
`

 

 

 

 

 

 

Een nieuwe trend: pink gins
De laatste ontwikkeling op het gebied van alcoholvrije sterke dranken zijn de Pink Gins. Roze van kleur en een vleugje rood fruit zoals aardbei en framboos als uitgangspunt. Natuurlijk blijven jeneverbessen een belangrijk onderdeel van deze Pink Gins. Met de juiste opmaak kan je hier een hele leuke alcoholvrije beleving van maken. Chique glas, veel ijs, schijfjes vers fruit, munt, rozemarijn, rozenknopjes… Allemaal mogelijkheden om toch iets speciaals op tafel te zetten.

Alcoholvrije Pink Gin

 

 

 

 

 

Mocktail of een alcoholvrije cocktail?
Een alcoholvrije cocktail wordt ook wel een mocktail genoemd. Deze benaming komt uit het Engels, waarbij de “m” staat voor “mock” wat imitatie betekent. Inmiddels zijn mocktails de imitatiefase wel voorbij. Er zijn er niet alleen lekkere alternatieven ontstaan voor de bekende cocktails, maar je vindt ook steeds meer op zichzelf staande drankjes, die de naam mocktail toch echt zijn ontstegen. De benaming alcoholvrije cocktail doet dan meer recht aan deze originele creaties zonder alcohol.

En tenslotte nog wat tips om optimaal te genieten van alcoholvrije sterke dranken en cocktails:
1) Bepaal eerst of alcoholvrije sterke dranken voor jou de juiste keuze zijn. De beleving van alcoholvrije sterke dranken kan namelijk erg lijken op zijn alcoholhoudende evenknie.
2) Drink deze alcoholvrije sterke dranken altijd in een mix voor een optimale beleving en smaak.
3) Maak je liever je eigen alcoholvrije drankje en wil je jezelf eens extra verwennen? Geef dan eens wat extra aandacht aan de presentatie. Neem hiervoor eens een mooi, glas, zoals een highball of Margarita glas, maak je eigen alcoholvrije drank of neem gewoon wat bruiswater, voeg hier eventueel wat botanicals aan toe en geeft het een mooie finishing touch met een suikerrandje.
4) En op de Pinterestpagina van Amavine kan je altijd terecht voor inspiratie voor alcoholvrije cocktails.

 

Tot zover het gastblog over sterke dranken van Marielle. Leuk om te weten dat er kennelijk grote stappen gemaakt worden op dit gebied. En op zich past dat natuurlijk helemaal in het beeld dat ik heb dat onze samenleving beetje bij beetje toch steeds vrijer van alcohol begint te worden. Waar gaat dit heen? Maar goed, wil je meer weten over alcoholvrije sterke dranken: stel je vraag dan in de comments hieronder of rechtstreeks aan Marielle bij Amavine.

En mocht je zelf een idee hebben voor een leuk onderwerp om over te schrijven op Alcoholvrijheid: schroom dan niet om contact met me op te nemen! Dan kijken we samen of we er wat leuks van kunnen maken.

PS. voor de openheid: op deze pagina zijn geen affiliate links verwerkt of iets dergelijks, en ik heb ook geen vergoeding gekregen of gevraagd om dit te plaatsen. Marielle bood aan om hierover te schrijven, en aangezien er nog niets over dit onderwerp op Alcoholvrijheid stond leek het me alleen maar leuk om die kans te grijpen. En alleen maar leuk als zij hier ooit een extra klant voor terugkrijgt, toch?

 

Leave a Reply