“Wat je ervoor terugkrijgt is zoveel mooier”

Het lijkt misschien lekker ontspannend om met een drankje achter de tv te gaan hangen, maar als het op een gegeven moment een gewoonte is om dan alle alcohol in huis op te drinken begin je achter de feiten aan te lopen. Langzaamaan ben je continu aan het herstellen van een kater, en dan word je onbewust steeds meer geleefd door de drank. Maar als je daar dan vanaf stapt, gaat er ineens een prachtige wereld voor je open. En dan krijg je er wel zo veel moois voor terug! Dat ervaarde ook de schrijfster van het ervaringsverhaal van deze week. Mooi om te lezen!

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
‘Ik ben een vrouw van 42 en mijn 1ste ervaring met alcohol was op mijn 14de. Dé eerste fuif met om 20u ‘happy hour‘ waarin ik 8 pintjes dronk en voor middernacht alles had overgegeven. Dit was een voorbode voor de komende 28 jaar drinken, met vaak overgeefpartijen, ongecontroleerd gedrag, boetes, ruzies, katers, angstaanvallen, black-outs…

Ik ben een lief, rustig iemand maar als ik teveel gedronken had kwam er een heel ander persoon naar boven… Ik noem het mijn duiveltje. Alcohol leek mijn beste vriend. Het maakte me losser, leuker, minder moe, ik vond het lekker… (maakte ik mezelf allemaal wijs 🙂 ).

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Ik dronk vooral cava, wijn, pintjes, af en toe cocktails en de laatste jaren ook zwaardere bieren, gin tonics. Eigenlijk alles dus 🙂 We zijn thuis echte weekend Bourgondiërs… Veel mensen hebben me niet vaak dronken gezien omdat ik me in gezelschap best nog kon inhouden en me verantwoordelijk gedroeg. Maar als ik alleen was, of met mijn vriend (ook goede drinker), dan konden de remmen los gaan.

Een fles openen was een fles op. Alleen voor tv zitten en intens genieten van een film en een fles cava. Dan kreeg ik een vakantiegevoel en proostte ik met mezelf op het leven. Maar dan bleef het niet bij die fles cava. Waren er dan nog biertjes in huis, dan gingen die ook op in de zogenaamde gezelligheid. Tot de kater de volgende dag… En de schuldgevoelens, depri gedachten, angsten voor van alles en nog wat… Zelfvertrouwen 0,0. Geen zin om te werken…

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Inmiddels ben ik 6 maanden gestopt met alcohol.

Was dit je eerste poging?
De afgelopen 2 jaar laste ik twee keer een alcoholvrije maand in. Gewoon om te zien hoe het was. Dat lukte zonder problemen en nu 6 maanden geleden, na een periode van veel boemelen… waarbij het met close vrienden in de weekends qua alcohol zo onverantwoord werd, dat ik een innerlijk besef kreeg dat ik wilde stoppen. Geen dwang, geen radicale beslissing van ‘moeten’. Gewoon bedankt voor de bewezen diensten 😉

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Het idee dat ik zo hield van de roes, de rust in mijn hoofd, een vlottere babbel… En mijn omgeving waarin alcohol centraal stond.

Wat ervaar je als de grootste voordelen van stoppen?
De vrijheid. Zonder nadenken in auto stappen. Het bewust leven en helder van geest zijn. Je eigenwaarde stijgt. Je weet alles nog in elke situatie. Je luistert oprecht naar mensen. De rust die daarbij gepaard gaat geeft een soort euforie. Het is het gevoel waar ik naar op zoek ging in de alcohol, maar dat zeker niet te vergelijken valt. De zin om vroeg op te staan, dingen te ondernemen… Het is gedaan met zweten en katers en momenten van schaamte. En ook mijn tanden zijn erop vooruitgegaan, want er passeert serieus wat suiker door de alcohol. Je gaat er jonger en frisser uitzien…

En wat mis je het meest?
Het groepsgevoel… bij echte drinkers of in het café voel je je plotseling een alien. Je wilt sneller naar huis, bent niet meer geïnteresseerd in het geleuter en de herhalingen… je verlegt je prioriteiten.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Een alcoholvrij biertje, water, koffie, thee, cola/ice tea zero…

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Volgens mij heb ik mijn vrijheid teruggevonden.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Het moet echt uit jezelf komen. Dat is hetzelfde als bij roken en andere verslavingen. Besef dat wat je ervoor terugkrijgt zoveel mooier is dan wat het je brengt. Leg je ook geen druk op want wat je niet ‘mag’, versterk je door het wel te willen. 1 dag tegelijk. Wees ook niet kwaad op jezelf, we zijn allemaal maar mensen. Besef dat je gewoon een veel toffere, stabielere persoon bent. Je gaat trots zijn op jezelf. Je eigenwaarde groeit en dat straal je uit op je omgeving.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Bekijk het als een nieuw avontuur, een nieuw begin. Altijd hetzelfde levenspatroon wordt ook saai 🙂 . Weet dat je door alcohol en andere verslavingen gewoon bepaalde gevoelens wilt verdringen. Het is een gewoonte geworden en een vlucht uit het dagelijkse leven. Een vlucht van ‘jezelf’ zijn.

Ik ontdekte dat ons lichaam van nature zelfs een meer vreugdevolle roes kan geven dan welke andere verslaving dan ook. Een soort euforie waar je zin van krijgt om te leven.
Als je op dat punt komt denk je: wauw, had ik dat maar eerder geweten! 🙂

Je wordt niet meer geleefd, je leeft!’

 

En daarmee weet je het gevoel achter alcoholvrijheid prachtig te verwoorden! Dat is precies hoe het is: je hebt zelf weer te touwtjes in handen en bepaalt zelf hoe je het leven tegemoet gaat. Je loopt niet meer achter de feiten aan en dat is een heerlijk gevoel om te ervaren. Geweldig dat jij dat ook zo hebt gevonden voor jezelf!

Ontzettend bedankt voor het delen van je verhaal, en mocht iemand anders ook een keer zijn of haar ervaringen over stoppen met alcohol met ons willen delen, dan hoor ik dat graag! Als je op deze pagina even je e-mail achterlaat neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

One Response

  1. Irm April 9, 2022

Leave a Reply