“Wat heb je te verliezen?”

Het is superspannend om die knop om te zetten en serieus te besluiten om geen alcohol te drinken. Hoe moet dat dan met al die fijne momentjes? Maar vrees niet, die fijne momentjes vervangen zich vanzelf door andere dingen om van te genieten, en in de tussentijd krijg je er wel zoveel voordelen voor terug (tijd, gezondheid, zelfvertrouwen, om maar wat te noemen). Echt, er ligt wel zo ontzettend veel fijns voor het grijpen door die langdurige gewoonte achter je te laten. Daar kan de schrijver van het ervaringsverhaal van deze week inmiddels goed over meepraten:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben werkzaam in het onderwijs als facilitair medewerker.

Wat dronk je vooral en hoeveel/vaak?
Ik dronk vooral zwaar bier (Kanon), en in het weekend combineerde ik dat met rode stevige wijn.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Op dit moment van schrijven staat mijn teller op 109 dagen, met een besparing van €688,-.

Was dit je eerste poging?
Absoluut niet. Voor deze serieuze poging heb ik eerst 3 pogingen zonder moeite genomen. Dat mislukte vrij snel. De insteek was minder te drinken. Dat werkte niet. Voor deze poging, één serieuze poging van 90 dagen gedaan. Dit was puur op wilskracht. Uiteindelijk dacht ik sterk genoeg te zijn en nam 1 biertje. Binnen no-time dronk ik meer dan voor deze poging.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Doorzettingsvermogen en een bak ellende privé. Drinken was voor mij overleven en om de problemen aan te kunnen (dacht ik).

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid om toch te stoppen?
De drank ging overal doorheen werken, om alleen maar te beginnen in mijn relatie. Na enorm veel waarschuwingen dat ik teveel dronk, sloeg ik dit altijd in de wind of deed het af met excuses. Dat ging zo door. Nadat er in de privésituatie enorm veel ellende was ontstaan (seksueel misbruik), ben ik na 90 dagen droog toch weer gaan vluchten in de drank. Uiteindelijk kreeg ik lichamelijke klachten rondom de lever wat mij deed besluiten hulp te gaan zoeken. Toen pas was ik goed doordrongen van het probleem dat ik had. Dit wilde ik eerst niet onder ogen komen.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Ik heb geen lichamelijke klachten meer van dien aard. Je houdt geld over. En vooral: het is gezelliger thuis geworden.

En wat mis je het meest?
In het begin eerlijk gezegd het ‘gezellige en ontspannende’ element, maar ook wat ik gewend was. Door de intensieve hulp die ik krijg via SoberCare was het moment van de knop om, 3 weken na gestopt te zijn met drinken. Nu mis ik hier helemaal niets meer aan, gelukkig.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
Eigenlijk totaal niets.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Dan pak ik een blikje frisdrank, of een kop sterke koffie. Maar ondanks de vele moeilijke momenten als het gaat over dingen die gebeuren, die nog veel spelen, wil ik niet drinken. Gelukkig heb ik van het laatste totaal geen last.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Frisdrank, koffie of thee.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Zero tolerance beleid voeren met mezelf. Dat gaat me prima af 🙂.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Ga afleiding zoeken als het echt (heel) moeilijk voor je is. Afleiding waar jij je prettig bij voelt. Onthoud, je bent een weg ingeslagen waar menig alcoholmisbruiker jaloers op is. Je mag dubbel en dwars trots op jezelf zijn. Als je aan meer doelen voor jezelf werkt die een verslavend karakter hebben; 1 tip: als je voelt en merkt dat je je verslaving de baas bent, probeer dan niet ook meteen al die andere dingen te willen doen. 1 voor 1. Je bent keigoed bezig.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Ben jij zo iemand die in vreselijke twijfel zit? Het ene deel in je wil stoppen met drinken, het andere deel wil het liefst doorgaan en niet loslaten, ook al ga je steeds meer beseffen dat je een groeiend alcoholprobleem in je mee draagt? Dan een vraag aan jou: wat heb je te verliezen? In feite ben je nu aan het verliezen, al heb je dat misschien niet helemaal door. Herpak jezelf. Stel een datum vast (niet heel ver vooruit), werk daarnaar toe en stap in de mooie wereld van nuchter zijn. Ik kan je verzekeren; het is prachtiger hier dan in de schijnwereld van alcohol. Schaam je vooral niet als het je niet lukt; dan verwijs ik je met alle plezier naar www.sobercare.nl. De persoon die dit schrijft is iemand die zichzelf al volledig overgaf als slaaf van de alcohol en dacht stellig overtuigd te zijn nooit meer te kunnen stoppen met drinken en uiteindelijk hieraan te overlijden. Tot ik SoberCare tegenkwam. Dat veranderde mijn leven radicaal. Ik gun jou deze stap ook met heel mijn hart. Probeer het en geef het een kans.

 

En wat een goede vraag is dat inderdaad: wat heb je te verliezen? Als je dit leest denk je nu waarschijnlijk aan veel van die ogenschijnlijke geluksmomentjes, maar zet die dan meteen eens op een weegschaal tegen alle gare dingen die je daarvoor terugkrijgt. En geloof me (ons): na een tijdje alcoholvrij te zijn worden al die geluksmomentjes vervangen door andere dingen. En wat er dan overblijft is echt 100% pure winst. Hoe mooi is dat? Dus ik sluit me helemaal aan bij de schrijver van dit verhaal: probeer het en geef het een kans. Wat heb je te verliezen?

Nogmaals heel erg bedankt voor het delen van je verhaal, en supermooi om te horen hoe je nu in de wedstrijd zit! En goed dat je hulp ingeschakeld hebt, ook dat kan natuurlijk alleen maar bijdragen aan je herstel. Ga vooral zo door! En mocht iemand anders na het lezen van dit verhaal nu ook eens zijn of haar ervaringen over stoppen met alcohol met ons willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je e-mail achterlaat neem ik vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

Leave a Reply