Wat gebeurde er allemaal op Alcoholvrijheid in 2021?

Hallo lieve mensen! Vandaag is de laatste dag van het jaar 2021, en dus vind ik het leuk om eventjes stil te staan bij wat Alcoholvrijheid in het afgelopen jaar allemaal heeft meegemaakt. En gek genoeg is het pas de tweede keer dat ik dit doe, want ook al voelt het soms als veel langer: het is pas sinds de jaarwisseling van 2020 dat ik pas echt ben begonnen met het leuke Alcoholvrijheid. Want leuk is het zeker!

Vorig jaar was mijn hoogtepunt natuurlijk de lancering van de Alcoholvrijheid-app. Het was toen echt supermooi om te zien dat die app gelijk vanaf de lancering echt al gebruikt wordt, en in het afgelopen jaar is dat eigenlijk alleen maar meer geworden. Ik zie dat terug in de statistiekjes (waarover later meer), maar ook zeker in de prachtige Facebookgroep “Leven zonder alcohol”. Dat is een online gemeenschap van mensen die draait om het stoppen met alcohol, en regelmatig zie ik mensen trots hun mijlpalen vieren met een screenshot van mijn app.

En iedere keer als ik ergens een screenshot van mijn appje zie, krijg ik echt een warm gevoel van trots en dankbaarheid over me heen. Want hoe geweldig is het, dat de code van een programmerende nerd als ik zoiets moois teweeg kan brengen bij mensen? Tuurlijk, het zware werk doen ze helemaal zelf, maar als ik ook maar één klein steentje aan kan bijdragen aan de mooie weg die mensen daar aan het inslaan zijn, dan is elk uurtje vrije tijd dat ik erin steek het dubbel en dwars waard.

Meer van die motiverende signalen krijg ik elke keer als ik van mensen hoor dat ze kracht en inspiratie putten uit de ervaringsverhalen die ik elk weekend publiceer. Zeker in het begin van je stopperiode is het fijn om je te realiseren dat je er niet alleen voor staat. Er zitten meer mensen in jouw zelfde schuitje, en stuk voor stuk lijken ze allemaal naar het droge te varen. Dan kan het dus echt! De dankbare berichtjes die ik hierover heb gekregen zijn voor mij motivatie genoeg om hier ook in 2022 volledig mee door te gaan.

Ik probeer elke week weer een verhaal te delen, en zoek dus zeker nog mensen die ook mee willen doen! Altijd 🙂 Mocht je dus ook een keertje jouw ervaringen willen delen (uiteraard volledig anoniem), dan hoor ik het graag via dit contactformulier. Je hoeft alleen maar je e-mail in te vullen en ik stuur je zo snel mogelijk een mailtje met wat vragen. Ik maak vervolgens een mooi stukje van je antwoorden.

En die verhalen lijken mij een mooi bruggetje naar de statistiekjes. Want hoeveel verhalen heb ik inmiddels al mogen delen? En wat kunnen we nog meer zeggen over 2021 in de cijfertjes? Hier een leuke opsomming van

De hoogtepunten van Alcoholvrijheid in 2021

– In 2021 deelde ik 51 nieuwe ervaringsverhalenn (in totaal heb ik nu 71 mensen mogen laten horen op mijn site, en heb ik nog 6 verhalen om uit te werken)
– 5 van die verhalen zijn meer dan 3000 keer bekeken, en de meeste zelfs 8400 keer (en dan heb ik het lezen in de app nog niet meegerekend)
– De website Alcoholvrijheid is in 2021 door zo’n 11 duizend mensen bezocht, en dat is 2 keer zo veel als de 5500 in 2020
– De app is nu inmiddels meer dan zesduizend keer geïnstalleerd, ofwel 6217 keer om precies te zijn, met een mooie stijgende lijn:


(die hoge stijging aan het begin is Dry January. Ga ik dat straks weer zien?)

– De app wordt iets vaker geïnstalleerd op Android dan op iOS 56 procent is Android, 44 procent is iOS
– De app wordt natuurlijk ook vaak weer verwijderd, maar hij staat toch nog actief op meer dan 2000 apparaten
en ik ben dit jaar volledig uit de kosten! Dankzij de fantastisch lieve donaties van maar liefst 27 mensen.

Al met al zijn dit naar mijn idee dan toch echt prachtige mijlpalen voor het tweede jaar van het bestaan! Reden genoeg om ook 2022 keihard door te gaan met Alcoholvrijheid. Hier zit nog veel meer in! Om te beginnen met deze nieuwe features. Als die er eind 2022 allemaal in zitten ben ik een gelukkig man!

– Ik wil de app uitbreiden met je stopgeschiedenis (zodat je ook eerdere pogingen kunt registreren, en niet gelijk af bent als je een keer de mist in gaat)
Zelf in te stellen doelen (zodat je kunt aftellen naar 1 maand, 1 jaar, etc)
– En eindelijk een dagboek-functie, waarin je je stemming en de moeilijkheidsgraad van elke dag kunt vastleggen

Er is dus nog genoeg moois in het vooruitzicht! En over moois gesproken… hoe gaat het dan met je andere projectjes? Nou:

– De Engelse vertaling Alcoholfreedom is inderdaad live, maar die wordt maar matig gevonden door de vele concurrentie (‘slechts’ 300 downloads in een half jaar)
– Gelukkig heb ik deze week ook een superleuke nieuwe variant uitgebracht: Rookvrijheid! Inderdaad voor (je raad het al), stoppen met roken (alleen dan zonder de verhalen, die gaan natuurlijk naar AV).
– En dan mag de internationale variant natuurlijk ook niet ontbreken: Smokefreedom.life, gewoon omdat het kan!
– En als ik dan toch een beetje afdwaal: ook in 2021 heb ik gewoon elke dag een stukje geschreven op Wateengast.nl (mijn melig/onzinnige website over van alles en nog wat)

Al met al kan ik zeggen dat 2021 een mooi productief jaar was voor Alcoholvrijheid! En ik heb er oprecht van genoten. Dit project is een prachtige hobby, en ik realiseer me elke dag maar al te goed dat ik dit echt niet allemaal had kunnen waarmaken als ik destijds op oude voet door was blijven gaan zinloos met biertjes tanken. Doe mij dit dan maar hoor, absoluut!

En met dat mooie inzicht wil ik dit jaar graag achter me laten. Ik klap nu mijn laptop dicht en ga genieten van mijn gezin. Ik zie jullie hopelijk allemaal weer online in het volgend jaar, en gun jullie van harte alle goeds en alcoholvrijheid toe.

Jullie zijn de helden!

Heel veel liefs en groeten,

Rein

2 Comments

  1. Diana December 31, 2021
    • Alcoholvrijheid December 31, 2021

Leave a Reply