“Wat ben ik scherp!”

Ik zal nooit vergeten hoe ik mij voelde op de eerste ochtend van mijn alcoholvrije leven. Die frisheid, die helderheid… die scherpte! Dat was een ongekend gevoel waar ik misschien best eens wat vaker aan terug zou moeten denken. De schrijfster van het ervaringsverhaal van deze week ervaart dat gevoel ook, nadat ze rigoureus het besluit heeft genomen om te stoppen met drinken. Wat een heerlijk gevoel is dat toch! Heel leuk om daar zo weer over te lezen:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben een jonge, single vrouw van 33 en ik werk onder andere in een kindcentrum. Ik ben creatief, hou van culturele activiteiten/evenementen en ben een Bourgondische levensgenieter.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Ik dronk graag wijn, of bier. Ik dronk gemiddeld vier avonden in de week, soms drie. Afhankelijk van sociale activiteiten. Maar dan wel altijd net te veel, minstens een fles wijn of 6 biertjes… Mate kon ik moeilijk houden.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Een maand.

Was dit je eerste poging?
Ik ben eerder in 2021 een maand gestopt met alcohol drinken.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Ik heb het nooit als een probleem of als belemmerend gezien.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Mijn ex-vriend verbrak de relatie na een lange strijd, ruim 2 maanden geleden. Elke keer als ik een borrel deed, ging ik hem appen of bellen, omdat ik hem zo miste. De dag erna voelde ik mij zwak en neerslachtig. Ik kwam in een vicieuze cirkel terecht: ik voelde me gekwetst en gedenigreerd in mijn zijn door zijn besluit om de relatie te beëindigen. Als ik dan een borrel deed, werd dat gevoel erger. Steeds erger. Mentaal werd ik juist zwakker door de alcohol, terwijl ik mij onoverwinnelijk voelde als ik bezoedeld door de roes was. Maar dat onoverwinnelijke gevoel duurde ook maar even.

Het gevoel van een dalende persoonlijke ontwikkeling werd sterker met de dag (en de pathetische smeekbeden die ik mijn ex aandeed). Tevens verergerde mijn drinkpatroon: van gezellig (maar te veel) borrelen met vrienden ging ik ook alleen borrelen. Puur uit zelfmedelijden en -destructie.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Ik besloot dus op een dag: ik stop gewoon met alcohol drinken. Ik wil niet meer als een bang, zielig, aangeschoten kuikentje aan de telefoon hangen. Zo wil ik mijzelf niet zien en zo wil ik ook zeker niet gezien worden! Ik besloot mijn kracht te hervinden en dat kon alleen maar nuchter. Heel veel dagen nuchter.

Ik besloot dat ik 100 dagen nuchter wilde zijn. Ik begon meteen, bam. Vlak voor de geplande feestjes, borrels, feestdagen. Er is nooit een juist moment. 100 dagen omdat ik geloof dat je minstens 100 dagen nodig hebt om een patroon te veranderen, om jezelf te conditioneren.

Ik stopte ook meteen met roken, want dat deed ik alleen maar samen met een borrel (1e voordeel). Ik ging weer intensief sporten, 4 keer per week. Routinematig (2e voordeel). Ik had opeens geen katers meer (3e voordeel). Ik werd een keer wakker met knallende hoofdpijn en ik voelde mij voor het eerst níet schuldig, want hey: kan geen kater zijn (4e voordeel). Ik verbaas mij nog elke dag over hoe mijn visuele geheugen regenereert (5e voordeel). Ik heb opeens zeeën van extra tijd die ik nuttig invul met bijv studie (6e voordeel). Ik ben een veel betere vriendin voor mijn vrienden, een vriend zei gesprekken met mij te voeren de laatste tijd die wij nooit eerder hebben gevoerd, zoals over samenwerking in de toekomst op creatief en werkgerelateerd vlak (7e voordeel). Ik ben mentaal sterk, ik neem geen contact meer op met mijn ex (8e voordeel). En oh ja… shit, wat ben ik scherp! Mijn zintuigen lijken op de snelste sluitertijd te staan de laatste week. (Voordeel 9). En zo kan ik nog wel even doorgaan hoor….

En wat mis je het meest?
– Jeetje. Daar moet ik echt even goed over nadenken… Wat mis ik het meest… *10 minuten later*: ik kan überhaupt niets bedenken wat ik mis. Wow. Mindfuck. Ik dacht dat ik het verdovende effect zou missen. Het ongeremde. Maar ik krijg alleen maar negatieve gevoelens als ik die verdovende momenten naar boven haal. Nee. Helder is lekkerder. Die verdoving, die blur… Die kan ik ook zelf genereren in mijn REM-slaap.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
Nou ja, niets want ik mis niets.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Ik heb dat moment gelukkig nog niet gehad. Maar stel ik krijg het… Wat zal ik doen.. ik zal denken aan de vrouw die ik wíl zijn. En dat is de nuchtere, mentaal sterke persoon. That will hold me back.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Ik vind alcoholvrij bier echt megalekker! Na het sporten drink ik graag een AV biertje die isotonisch is. Heerlijk verfrissend en ik hou van dat bittertje. Daarnaast drink ik graag allerlei soorten kruidenthee, koffie… en experimenteer ik graag met koude kruidendranken.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Geen. Idee. Het zou mij echt niets verbazen als ik na die 100 dagen geen behoefte meer heb aan alcohol. Want tja.. wat is nou de toegevoegde waarde van alcohol in mijn leven? Seriously.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Ja. Begin vóór de feestdagen. Vóór die ene bruiloft, verjaardags-schuur-feestje-bbq, vrijgezellenfeest. Als je die events hebt “overleefd” zonder alcohol, ben je een grote drempel over en ben je mentaal sterker geankerd om het echt serieus vol te houden.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
CUT THE BULLSHIT. Je twijfelt toch niet voor niets? Als je geen probleem zou hebben, of het zou geen belemmering voor je zijn, zou je niet twijfelen. Joh, dan zou je dit ook niet lezen 😉 Kom op! Kies voor jouw eigen identiteit.

Liefs & succes allemaal!
Een trotse vrouw.

 

Wat heerlijk om dit zo te lezen zeg, bedankt daarvoor! En bedankt voor je mega goeie tip om vooral vóór die moeilijke gelegenheden te gaan stoppen. Ik heb het nog nooit zo bekeken maar volgens mij zit daar echt wat in. Die zware uitdagingen zijn juist de momenten waar je sterker van wordt, en als je dát al aankan zal de rest er alleen maar makkelijker op worden. Hele goeie tip dit!

Heel erg bedankt voor deze waardevolle bijdrage aan Alcoholvrijheid, en mocht iemand anders na het lezen van dit verhaal ook eens een keertje zijn of haar ervaringen op papier willen zetten: heel graag! Als je op deze pagina even je e-mail achterlaat neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

Leave a Reply