Ik zet net de televisie uit na de laatste corona-persconferentie van Rutte, en hoewel die maatregelen natuurlijk niet verrassend of relaxed zijn, viel één ding me nog wel in het bijzonder op: waarom gaat het zo ontzettend vaak over alcohol? Ik wilde eerst nog gaan turven hoe vaak alcohol genoemd werd, maar dat was zo vaak dat ik al snel de tel kwijtraakte.
Natuurlijk is het vervelend dat de horeca weer moet sluiten als belangrijke plek voor sociale interactie, maar er werd hier een toon gezet alsof mensen het grondrecht ontnomen werd om zichzelf te kunnen bezatten. Op een gegeven moment werd zelfs de term ‘alcoholklok’ genoemd, als variant op de bekende avondklok als het land is crisis is. Is dat ons geheime wapen tegen de pandemie?
Wel interessant om dat zo te noemen, want dat zou ergens ook suggereren dat alcohol tegelijkertijd ook een wapen ván de pandemie is. En dat is het waarschijnlijk ook. Alcohol is een sociaal glijmiddel dat je grenzen verlaagt en gezond verstand soms even doet vergeten. Als ik een virus was zou ik inderdaad in mijn voorplantingstentakeltjes wrijven bij het bestaan van een dergelijk wondermiddel. Echt, als je er eens over na gaat denken, hoe groot zou dan die impact van onze maatschappelijke drankzucht eigenlijk wel niet zijn op de verspreiding van het virus?
We zullen het nooit weten, en we zullen het ook nooit kunnen weten. Daarvoor is alcohol te sterk vervlochten in ons sociale leven. Zou het ooit lukken om daar verandering in te brengen? Ik vrees het eerlijk gezegd niet, en natuurlijk al helemaal niet als je met regels aan komt zetten als supermarkten die in de avond geen alcohol meer mogen verkopen. Kom op zeg, alsof de beetje ervaren drinker zijn drankvoorraad dan niet allang heeft ingeslagen!
Maar goed, de boodschap is duidelijk: drankzucht draagt bij aan de verspreiding van het virus. Een interessante bevinding!