“Vrienden vinden het flauwekul”

De reis naar alcoholvrijheid is heel persoonlijk, maar helaas is ie lang niet zo individueel als je soms zou willen. Een van de grootste uitdagingen van stoppen is namelijk die sociale druk, en dan helpt het natuurlijk niet bepaald als je naaste omgeving niet helemaal achter je beslissing staat. Maar laat je je hier door vooral niet weerhouden van het geluk dat hier voor het grijpen ligt! Wie het laatst lacht, lacht het best, en dat is bij stoppen met alcohol echt niet anders. Integendeel! Hier weer een mooi verhaal om ons hieraan te helpen herinneren:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben met pensioen, nadat ik bij een vakbond heb gewerkt als internetbeheerder. Nu ben ik lekker thuis en ga ik graag wandelen met mijn labradoodle. Ik hou van koken en wanneer ik weer meer tijd en ruimte heb ga ik graag schilderen. Mijn jongste zoon woont nu weer even thuis en is hier vaak samen met zijn vriendin, dus het is soms een drukke boel. Mijn oudste zoon woont momenteel met zijn vriendin in Spanje.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Ik dronk eigenlijk alleen wijn. Dat was meestal goede wijn die passend was bij een gerecht. Dat waren toch dagelijks twee à drie glazen bij het eten.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Ik ben nu 61 dagen gestopt.

Was dit je eerste poging?
Ik heb ook wel een poosje alleen in het weekend gedronken. Beginnend op vrijdag, maar dat werd al snel donderdag en uiteindelijk gewoon dagelijks.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Ik vind wijn zo passend bij een heerlijke maaltijd. Dat was voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden. “Bij lekker eten hoort een lekker wijntje”.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Ik deed mee met ‘Ikpas’ dry january. Ik heb daar februari aan vastgeknoopt en wil nu eigenlijk doorzetten. Ook om het goede voorbeeld te geven. Mijn man is een gewoontedrinker en dat neemt zorgelijke vormen aan. Hij is bijna 69 en ik probeer hem steeds te bewegen naar een gezondere leefwijze. Maar ik krijg het niet voor elkaar. Voor mijzelf ben ik vooral benieuwd of ik mij een stukje beter zal voelen. Ik heb wel het idee dat ik mij wat frisser voel en heb ook meer energie. Ik hoop daarmee ook mijn man te kunnen inspireren. Maar helaas nog zonder resultaat…

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Ik voel me trots dat ik het tot nu toe volhou, ondanks alle tegenwind. Vrienden vinden het flauwekul. ‘Dry January en je daarna weer volgooien’ kreeg ik vaak te horen. Of ‘je leeft maar één keer’. Maar voordelen zijn bijvoorbeeld dat ik me fitter voel en meer energie heb.

En wat mis je het meest?
Dat ik mij kan verheugen op een wijntje op een zonnig terrasje. Of bij een fijne maaltijd.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
De gang naar de glasbak. Dan weet je hoeveel er wordt weggeslobberd.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Ik nam een kopje thee. En lees nu ook de ervaringen van anderen op jouw app als steuntje in de rug.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Thee en water en 0.0 bier of alcoholvrije wijn.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Het plan was één maand, maar het bevalt zo goed dat ik eigenlijk helemaal wil stoppen. Ik ben bang dat als ik besluit alleen weer in de weekends te gaan drinken, ik snel weer in het oude patroon van dagelijks drinken zal vervallen.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Ik zou ze net als mijn buurvrouw op jouw app/site willen wijzen ter stimulans.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Niet geschoten is altijd mis. Probeer het gewoon en merk/zie/voel wat het je brengt. Verbreek oude gewoonten. Zeker wanneer de jaren gaan tellen zal het consequenties gaan opleveren die misschien niet zo gemakkelijk zijn terug te draaien.

 

En dat is een waarheid als een koe! Het is te hopen dat je man jouw goede voorbeeld ook een keer wil gaan volgen, maar ook hier geldt natuurlijk “niet geschoten is altijd mis”. Heel goed dat je het zo doet, en laat je alsjeblieft vooral niet van de wijs brengen door wat anderen je vertellen. Dit is jouw reis, jij plukt hier de vruchten van, en ik geloof echt dat jouw angst hier heel gegrond is als je denkt terug te vallen in je oude patroon zodra je weer in de weekeinden gaat drinken. Helemaal niets is echt veel makkelijker, hoe moeilijk dat soms ook is. Ga ervoor, en bovenal: geniet ervan! Die voordelen zijn helemaal voor jou 🙂

En heel erg bedankt dat je je verhaal hier met ons hebt willen delen op Alcoholvrijheid, en mocht iemand anders na het lezen hiervan nu ook eens zijn of haar ervaringen willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je e-mail achterlaat neem ik vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

Leave a Reply