Voordelen van stoppen: je hoeft niet meer te bedenken wanneer je gaat stoppen

Hier weer een kleine ode aan een van de vele voordelen die stoppen met alcohol wel niet voor je in petto heeft. En deze klinkt misschien als een onwijs open deur, maar gek genoeg sta ik er nu na bijna 3 jaar alcoholvrij pas voor het eerst bij stil. Want hoe fijn is het wel niet, dat ik nooit meer last heb van dat stemmetje in mijn hoofd dat telkens aan mij vroeg of het eigenlijk niet eens een keertje klaar is met die ongein. En omdat er altijd wel een goede gelegenheid in het vooruitzicht was om toch vooral weer gezellig te gaan drinken, zei ik keer op keer uitbundig ‘ssssst’ tegen dat stemmetje, en dat voelt onbewust toch gewoon niet goed.

Het gemene van alcohol drinken is dat je er heel erg goed in kan worden. Zo goed, dat het lijkt alsof je helemaal geen probleem hebt. Het valt allemaal reuze mee, want zo veel last heb je er toch niet van? Die kater gaat wel weer voorbij en zó ontiegelijk voor lul stond ik volgens mij ook weer niet. Mooi, en door!

En hoe meer je drinkt, hoe beter je erin wordt, en hoe minder de noodzaak er lijkt te zijn om eens te stoppen. Je weet dat het wel goed zou zijn, maar vergeleken met “die echte alcoholisten” kan het bij mij best wel even wachten. In elk geval tot na die bruiloft/vakantie/kerstdagen/het festivalseizoen of feestje x, y en z. En zo schuif je het altijd maar voor je uit.

Zelf realiseerde ik mij vandaag voor het eerst hoe fijn het is om dat niet meer te hoeven. En tegelijkertijd realiseer ik me dat ik nu heel makkelijk praten heb, want ik ben er toch al vanaf. Maar ik geloof oprecht dat iedereen net zo makkelijk kan praten als ik, mits je maar bereid bent om het de tijd te geven.

Ga niet na dat ene feestje stoppen voor een maand of 3, maar leg die lat serieus onmogelijk hoog voor jezelf: 1 jaar! Geloof me, de échte openbaring komt daarna pas. Niet in de eerste maand (hoe relaxed dat ook al kan zijn hoor!).

Pas na zo’n lange tijd kan je, zonder lastig gevallen te worden door dat drankzuchtige stemmetje op je schouder, ongestoord de eerlijke afweging maken of het je écht waard is om te blijven drinken. Pas dan heb je alle feestdagen in het jaar een keertje zonder drank gedaan. En pas dan weet je dat een leven zonder drank echt niet minder gezellig hoeft te zijn dan een leven met een hoop drank, katers en ellende.

Voor mij pakte mijn alcoholvrije jaar in elk geval een stuk anders uit dan ik had gedacht. Mijn plan was om na 365 dagen op oud en nieuw weer compleet aan gort te gaan, maar mijn nieuwe alcoholvrije ikje koos er vrijwillig voor om dat gewoon lekker niet te doen. En daar ben ik mijn nieuwe alcoholvrije ik nog steeds elke dag immens dankbaar voor!

Dus, om af te ronden, een gratis tip aan iedereen die zometeen vol goede moed aan Dry January gaat beginnen: doorpakken met die hap! Dry 2021 ligt voor het grijpen. Pak die kans en maak je zelf écht alcoholvrij! Je gaat er geen spijt van krijgen.

Integendeel.

 

Leave a Reply