Voordelen van stoppen: je hoeft geen lege flessen of blikjes meer te verstoppen

Sja, het leven van een drankorgel is niet altijd een leven om trots op te zijn. Zeker niet wanneer je je realiseert dat je weer te veel gedronken hebt, en je je bewijslasten daarvan voor je naaste omgeving probeert te verbergen. Zo had ik er destijds nog wel een handje van om lege bierblikjes in de prullenbak te bedekken met een papiertje of een andere verpakking. En vaak verving ik nog snel de vuilniszak vlak voordat ik ging slapen, muisstil natuurlijk omdat dat hele ding een hels lawaai maakt door al dat geklingel van die vele lege bierblikken. Nee hoor, nu ik daaraan terug denk waren dat geen momenten om trots op te zijn. Integendeel.

En nu realiseer ik me pas dat het toen veel slimmer zou zijn geweest, als ik gewoon goed naar dat gevoel van schaamte had geluisterd. Dat gevoel is namelijk niet primair een waarschuwing om gezeik met je omgeving te voorkomen. Het is juist vooral een signaal van je eigen hersenen, die je proberen te vertellen dat je dit beter niet kunt doen. Op het moment dat jij je ook maar een heel klein beetje schaamt voor je drankje (voor wie dan ook), is het eigenlijk een moment om sterk te moeten zijn. En dat is helaas natuurlijk veel makkelijker gezegd dan gedaan.

Probeer maar eens nee te zeggen. Want wat maakt dat elfde biertje nog uit als je er toch al 10 hebt gedronken? Het is toch veel handiger als die fles maar gewoon leeg is, anders staat ie ook maar zo in de weg? Goed, het is nog ochtend, maar het is vandaag wel zo’n uitzonderlijk lekker weer: dat moet je toch vieren met een drankje? Zo zijn er tientallen smoezen en excuusjes te verzinnen om dat ene drankje goed te praten waarvan je weet dat je hem beter kan laten staan. Maar je moet wel van verdomd goede huize komen om dat ook werkelijk te doen als je toch al zo lekker op dreef bent. Ik kon dat niet.

De oplossing? Gewoon een keertje stoppen met alcohol, dan ben je van dat hele toneelstuk en gezeik af. Ook dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is iets waar je vandaag nog mee kunt beginnen. dat is een hele tijd afzien, maar daarna ben je vrij. Alcoholvrij, en dan hoef je oprecht geen showtjes meer op te voeren dat je drankgebruik “echt wel reuze meevalt hoor”.

Jouw lijf is namelijk de eerste die je vertelt dat dat helemaal niet waar is.

Veel succes, en daarna: geniet ervan!

Leave a Reply