Voordelen van stoppen: die enorme tijdwinst die je ervoor terugkrijgt

Inmiddels ben ik alweer best een poosje nuchter en kan ik dus van alle prachtige voordelen van alcoholvrijheid profiteren. Maar hoe langer ik dit doe, hoe meer ik me begin te realiseren dat een van de mooiste voordelen van allemaal misschien nog wel is, dat je er wel zó ontzettend veel tijd mee terug kunt winnen! Stel je maar eens voor zeg: als je drinkt ben je in de eerste plaats hele dagdelen en/of avonden tot diep in de nacht bezig met jezelf volgieten. Daarna is de kans groot dat je toch nét weer iets te laat naar bed gaat omdat het zo gezellig of relaxed is, en de volgende dag heb je natuurlijk weer de halve dag nodig om überhaupt een beetje op gang te komen. Als je dat al gaat lukken!

En stel je nu het alternatief eens voor: geen alcohol! In de eerste plaats win je natuurlijk heel veel tijd terug doordat je niet meer zo lang hoeft te herstellen, maar er is meer. Veel meer! De kans dat je veel te laat naar bed gaat is namelijk ook een stuk kleiner, met alle positieve gevolgen van dien. Daarnaast kan je (zeker als je eerst thuis dronk), je tijd ook veel nuttiger besteden. In plaats van dat je beneveld naar een beeldscherm staart of een boek probeert te lezen, kan je ineens alles onthouden en ben je ineens op je best in je vrije tijd. In die tijd kan je ineens allemaal nieuwe dingen gaan leren en gaan doen. Zo schrijf ik sinds ik gestopt ben elke dag een nieuw stukje op mijn melige website Wateengast.nl en ben ik nieuwe skills gaan leren, zoals bijvoorbeeld hoe je kunt tekenen, piano spelen of hoe je een leuke Alcoholvrijheid-app kunt programmeren. Dingen die ik zeker niet had volgehouden als ik telkens halverwege aangeschoten was geraakt!

En ook de tijd die je sociaal niet meer drinkt ervaar ik als waardevoller. Het is misschien wat minder spontaan en onvoorstelbaar als met drank op, maar je gesprekken zijn wel waardevoller en er blijft je veel meer van bij. Bovendien bespaar je in een sociale setting natuurlijk onwijs veel tijd uit door niet meer ellenlang dezelfde verhalen op repeat aan elkaar te blijven vertellen. Dat scheelt natuurlijk (zeker in de late uurtjes) vaak toch weer de helft van de tijd!

Zo zie je maar, aanvankelijk lijkt het misschien spannend om te stoppen met alcohol, maar de dingen die je allemaal kan doen in de tijd die je daarvoor terugwint wegen in mijn beleving wel zó ontzettend op tegen die drank, dat ik inmiddels op het punt sta dat ik echt voor geen goud meer terug zou willen naar die gekke nonsens. Nee hoor, daar is tijd veel te schaars. Je kunt het maar 1 keer uitgeven, dus ga daar alsjeblieft zorgvuldig mee om!

Beter laat dan nooit 😉

Mijn afsluitende tip: kijk eens rond op het online leerplatform Udemy, zoek naar tutorials op YouTube, en ga gewoon iets leren wat je altijd al hebt willen kunnen. Nieuwe skills zijn tegenwoordig dichterbij dan je denkt, en ik geloof oprecht dat je alles kunt leren wat je wilt!

Leave a Reply