“Voor mijn gevoel zat er steeds minder in een fles wijn”

Je hoeft alcohol natuurlijk niet compleet af te zweren om er verstandig mee om te gaan. De held uit dit ervaringsverhaal stopt elk jaar 2x een maand, om zo zichzelf te beschermen tegen de gewoontes waar hij zich zo van bewust is. Mocht je na deze dry january nou niet compleet willen stoppen, maar toch blijvend je alcoholpatroon onder handen willen nemen, dan kan je hier zeker een mooi voorbeeld aan nemen:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
In het dagelijks leven werk ik voor de overheid, en daarnaast heb ik een vrouw en een gezin.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Eigenlijk ben ik van jongs af aan opgegroeid met alcohol. Op mijn 14e kreeg ik van mijn vader af en toe een flesje bier en vanaf mijn 16e mocht ik twee keer per week een flesje. Mijn vader was ervan overtuigd dat je het drinken van alcohol niet moest verbieden, omdat je stiekem drinken moet voorkomen. Bij verbieden wordt het alleen maar spannender. Thuis was er dus ruimte voor een drankje, maar dan wel zonder excessen. Elke avond een groot glas wijn was geen probleem, maar verder geen uitschieters. Hierdoor ben ik eigenlijk mijn hele leven niets anders gewend. Sap of cola doe je me dan ook weinig plezier mee.

Wat maakt je zo bewust over alcohol?
Ik merk dat het afglijden op een stiekeme manier gaat. Op een gegeven moment ga je van één naar twee glazen per avond. In het weekend komt daar een paar flesjes bier bij en een paar whiskey’s. Mijn glazen wijn werden ook steeds groter en voor mijn gevoel zat er steeds minder in een fles wijn. Het drinken van alcohol is dan enerzijds gewenning en anderzijds een vorm van ontspanning.

Hoe ga je nu met alcohol om?
Eigenlijk stop ik elk jaar twee maanden, in januari en november. Ik heb dat nodig als een soort rem voor mijzelf. Als ik weer een maand gestopt ben, drink ik in de eerste twee maanden daarna alleen in de weekeinden om vervolgens weer in mijn oude patroon te gaan vervallen. En daarna stop ik weer een maand. Het is een soort liefde haat verhouding. Ik heb psychisch geen moeite om te stoppen, als ik maar een datum prik. Wel merk ik dat het slecht voor mijn lichaam en portemonnee is.

Wat heb als de grootste voordelen ervaren van stoppen?
Grootste voordelen zijn toch dat je veel beter uitgerust bent. Je slaapt veel dieper en je voelt je fitter. Je bent scherper overdag. Je eet in de avond geen grote handen met pinda’s meer of blokjes kaas. Je valt dus af. O ja, en je seksleven verbetert. Ook niet onbelangrijk!

En wat mis je het meest?
Ik vind het leven zonder alcohol heel saai. Voor mij is alcohol een manier van ontspannen. Als ik een glas wijn drink, gaat de knop om en ben ik lui. Zonder alcohol blijf ik tot in de avonduren actief en neem ik geen tijd om te gaan zitten. Ook haalt alcohol de scherpe kantjes van het leven af.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Ik ken mezelf: waarschijnlijk blijf ik in dezelfde valkuilen trappen als in het verleden.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Prik een datum en ga ervoor. Accepteer dat je de eerste nachten slecht slaapt. Alles komt goed. Na een week ziet het leven er weer rooskleurig uit. Eigenlijk kan je prima zonder alcohol, al kom je daar pas achter als je gestopt bent.

Ik vind het knap, en wie weet heb je hier wel een gouden formule te pakken hoor! Ik heb in mijn 20 alcoholvolle jaren nog nooit ook maar één pauze ingelast, en dan loopt het inderdaad heeeeel geleidelijk uit de klauwen. Te langzaam om gelijk op te merken, maar te zeker om op een gegeven moment nog te kunnen ontkennen. Zou dit anders zijn geweest als ik elk jaar 2 maanden op de rem had getrapt?

Ik zal het helaas nooit weten, maar wat ik wel weet is dat ik je heel dankbaar ben voor je verhaal. Heel erg leuk om te lezen! En mocht iemand anders nou ook een keer zijn of haar verhaal willen delen: graag! Laat je e-mail achter op deze pagina en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Leave a Reply