“Voor mij leidt de enige mogelijke weg naar alcoholvrijheid”

Echte alcoholvrijheid begint met het inzicht dat je leven ook anders zou kunnen zijn dan je misschien gewend bent. En hoe langer die gewenning heeft geduurd, hoe moeilijker het wordt om dat te veranderen. Maar het kan! Met doorzettingsvermogen, geduld en misschien wel het belangrijkste: de wil en overtuiging om het écht anders te gaan doen. De schrijver van deze week zet hiervoor een prachtige getuigenis uiteen. Heel mooi om deze oprechte beschrijving te lezen van dit waardevolle keerpunt in zijn leven:

Ik ben 54 jaar, van opleiding maatschappelijk assistent, richting cultureel werk maar al 21 jaar buschauffeur in België. Ik ben gehuwd en heb twee dochters. 21 jaar geleden was ik verstokt roker, en die verslaving heb ik op 35 jarige leeftijd kunnen loslaten. Dat was onder meer op verzoek van mijn destijds 4 jarige dochter, die zich te veel zorgen maakte over mijn rookgedrag.

Wat mij al die jaren heeft kenmerkt is een bepaalde vorm van controleverlies bij hetgeen ik drink. Ik kan bakken water drinken, veel alcohol, veel cola zero en veel koffie en slaag er moeilijk in om de maat te houden. Telkens vloeien er verschillende liters van wat ik ook drink. Na het drinken van alcoholische dranken wordt dit erger. Zelfs al na het drinken van enkele biertjes heb ik een lichte drang om ermee door te gaan. Daarom is het voor mezelf duidelijk geworden dat er voor mij geen gulden middenweg mogelijk is met alcohol erbij.

Ondanks het feit dat familie en vrienden me al heel lang geleden stille hints hadden gegeven, heeft het toch 15 jaar geduurd voor ik tot dit inzicht ben gekomen. Immers, de meeste mensen drinken toch alcohol? Het wordt op elke hoek van de straat verkocht en in België zelfs in de tankstations langs autosnelwegen. Ondanks dat de maatschappij chauffeurs smeekt om geen alcohol te nuttigen achter het stuur, biedt men het wel aan. En ik vind dat een beetje gek. Ook de medische wereld komt terug op vroegere bevindingen dat alcohol gezond zou kunnen zijn. Mijn huisdokter raadt mij bijvoorbeeld aan om maximaal een paar glazen per jaar te drinken, vooral omdat het nuttigen van alcohol mij een verhoogde kans op cardio-vasculaire problemen geeft. Maar ik weet dat ik dat niet kan. Het is een onmogelijke opgave voor mij.

15 jaar geleden ben ik begonnen met mediteren en het lezen in boeken van onder andere Jan Geurtz, een Nederlander en spiritueel en mindfullnesstrainer. Hij heeft onder meer een zeer interessant boek geschreven over verslaving in het algemeen (met de titel “De verslaving voorbij“). Zeer zeker een aanrader. Door te mediteren begon ik met mondjesmaat innerlijke vrede en blijheid te ontdekken, maar dat waren 2 eigenschappen die echter met slechts 1 glas alcohol telkens opnieuw met de grond gelijk gemaakt werden. Ook al ervaarde ik na het drinken van een paar biertjes een soort van ontspanning. Het was niet dezelfde ontspanning en rust die ik kon ervaren door mindfullnessoefeningen te doen.

De afgelopen 2 jaren werkte ik met de alcoholapp van alcoholvrijheid.nl en regelmatig heb ik de app-tellers gereset omdat ik me telkens liet verleiden tot het drinken van biertjes. Soms werd ik zeer onverwachts verleid na maanden gestopt te zijn. Zo kwam enige maanden geleden een familielid op bezoek en om mij als gastheer te bedanken kreeg ik een literfles artisanaal Belgisch bier. 2 maanden lang stond de fles onaangeroerd in de gang, tot ik besliste om ervan te proeven. Met alle gevolgen van dien: controleverlies, zelfs op financieel vlak. Ik begon namelijk allerlei zotte aankopen te doen en kon de maat er niet meer inhouden.

Mijn op het eerste zicht onschuldige nieuwsgierigheid naar alcohol bezorgde het gezin zorgen. Want ook op financieel vlak woekert het controleverlies onder de vorm van koopverslaving. In het Engels hebben ze daar een leuke uitdrukking voor: “curiosity killed the cat”. Kortom, alcohol is bij mij de motor van controleverlies op verschillende fronten.

En om het woord fronten te gebruiken… Ik ben niet van plan om van alcohol een vijand te maken, want dan zou ik ook beginnen te oordelen over bijvoorbeeld personen die dronken zijn of met een alcoholprobleem worstelen. “keep your friends close, but keep your enemies closer”, vind ik ook een heel mooie uitdrukking. Op 1 of andere manier manier wordt alcohol voor mezelf vriend noch vijand. Het bestaat, het is alomtegenwoordig in de maatschappij, maar het zal vanaf heden bij voorkeur geen rol meer krijgen in mijn leven dat al veel te kort is en dat ik zo bewust mogelijk wil beleven.

Ik ben een bofkont. Ik heb een zeer goede vriend en een vrouw die zelf niet drinken. Voor hen is een glas wijn of bier per jaar de grote uitzondering die de regel bevestigt. Voor mezelf iets onmogelijks. Vandaar dat ik 5 dagen geleden de alcoholteller van de alcoholvrijheidsapp voor de laatste keer heb gereset. Ik besef dat er misschien moeilijke momenten zullen opduiken, maar ik ga 100 percent voor het cultiveren van positieve vibes wanneer mogelijk. Daar zal ook de omgeving de vruchten van plukken. “Verbeter de wereld, begin bij jezelf”, vind ik ook zo’n mooie. En ik diende wel bij mezelf te beginnen, want van alcohol drinken werd ik echt een onverdraagzaam, irritant en zeer oordelend persoon.

Ik drink nu als alternatief heel graag bio-kersensap. Dat vervangt voor mij perfect de rode wijn. Vers kersensap heeft ook veel karakter en de ‘body’ van rode wijn. Echt het proberen waard. Wanneer ik zin heb in bier durf ik al wel eens een alcoholvrij biertje te drinken, maar dit met mate want dat is voor mezelf glad ijs. Een lekkere koffie en gembersap, daar geniet ik heel erg van. Gembersap heeft iets pittigs, het brandt een beetje in de keel.

Na 15 jaar ben ik erachter gekomen dat de enige mogelijke weg voor mezelf naar alcoholvrijheid leidt. Deze is van het ontwikkelen van rust en meer mildheid jegens mezelf en omgeving ,via mindfullness en geloof in God. Ik besef dat dit pad misschien niet iedereen ligt. De boeken van Jan Geurtz hebben me heel erg geïnspireerd, in het bijzonder ‘de verslaving voorbij’. En ook de mindfullnesstraining van Edel Maex, Belgisch psychiater die mindfullnesstrainer en spiritueel leraar is. Hij heeft in Antwerpen de Stresskliniek in het ZNA en geeft regelmatig trainingen in Cadzand. Gratis meditatiesessie van elk een kwartier gratis op de website te beluisteren (even Googelen op “levenindemaalstroom.be luisteren”).

Wat me ook kan helpen in momenten van stress is simpelweg het eten van een ijsje. Dat doet wonderen bij mij. Weet je wat gek is? Ondanks het feit dat ik niet met alcohol kon omgaan, ben ik 22 jaar nuchter op de werkvloer verschenen. Maar wat een energie diende ik daarin te pompen om dat wankel kaartenhuisje in stand te houden. Uiteindelijk heeft de aard van mijn job me op het goede spoor geholpen. Doordat ik altijd late shifts deed, dronk ik soms de biertjes na middernacht of ’s ochtends vroeg wanneer ik de kinderen naar school had gebracht.

Maar dat is al 15 jaar geleden. Als ik er nu op terugkijk beschouw ik me echt als ex-gevangene en ex-slaaf. Deze zware koffer die ik al een heel leven meesleep, zet ik bij het schrijven van deze getuigenis op de grond.

Oef… wat een opluchting.

Nu alleen dag per dag heilzame keuzes maken die blijheid cultiveren, rekening houdende met het feit dat het leven niet altijd gemakkelijk is. Bedankt om deze getuigenis te lezen. Ik wens iedereen succes op de weg die misschien nog ergens ligt te wachten, of al gevonden is.

En daarvoor wil ik je graag heel erg bedanken! Het voelt mij echt als een hele eer dat je alcoholvrijheid uitgekozen hebt om deze getuigenis op te delen. En ik hoop van harte dat dit hét keerpunt in je leven is waarna je die zware koffer nooit meer tegen zult komen. Jij kan dit, echt! De inzichten die je hier neerzet zijn nog maar het puntje van de ijsberg, dat weet ik zeker. Volhouden, laat je niet verleiden, en dan volgt échte alcoholvrijheid vanzelf. Het is je zo gegund!

Dus nogmaals bedankt voor het delen van deze mooie getuigenis, en mocht iemand anders hier ooit een keer (anoniem) iets willen delen over zijn of haar eigen reis richting een heerlijk alcoholvrij leven: heel graag! Als je op deze pagina even je email achterlaat neem ik vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

One Response

  1. Christine Kunze September 16, 2022

Leave a Reply