“Vandaag drink ik niet, morgen zien we wel weer”

Stoppen met alcohol klinkt soms misschien als een onmogelijke opgave, maar als je het dag voor dag doet vliegen de weken en maanden zo voorbij! Zo ook voor deze heldin, die het na aardig wat pogingen nu toch maar mooi voor elkaar heeft gekregen om al ruim 6 maanden geen alcohol te drinken! Hoe? Door vandaag in elk geval niet te drinken, morgen zien we wel weer:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben secretaresse.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Ik dronk elke dag minstens 1 liter wijn. In het weekend was dit het dubbele, schat ik.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Bijna 6 maanden. Ik ben 4 mei 2020 gestopt.

Was dit je eerste poging?
Nee, de zoveelste, alleen wel de eerste waarbij het langer dan 2 dagen goed ging. Ik probeer al wel tien jaar om te stoppen. Via internet, verslavingszorginstellingen en AA.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Het idee dat ik het niet missen kon, dat feestjes en visites niet leuk waren zonder alcohol. Het vooruitzicht nooit meer wat te kunnen drinken.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
De Leven zonder Alcohol-groep op Facebook. Ik heb eerst een paar weken meegelezen en werd gemotiveerd door de verhalen die ik er las. Vooral het motto: “vandaag drinken we niet, we doen het dag voor dag” overtuigde me. En ik dacht: “als deze mensen het kunnen, moet het mij toch ook lukken”. En bovendien voelde ik me echt wanhopig. Ik wist dat er iets moest gebeuren. Ik wilde zo niet verder.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Ik voel me fitter, ben aardiger (hoop ik), vrolijker en maak me minder zorgen om mijn gezondheid. Mijn huid ziet er veel beter uit. Ook heb ik meer rust en tijd.

En wat mis je het meest?
Tot nu toe nog weinig, of het moet af en toe de roes zijn. Er zijn natuurlijk weinig echte grote feesten door corona. Maar ook op verjaardagen of visites mis ik het niet echt. Daarover ben ik nog wel het meest verbaasd.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
Die dwang om steeds te moeten drinken, de vermoeidheid. Het gestress om te regelen dat er altijd drank in huis is en de angst dat mijn verstopte lege drankpakken en vergeten glazen gevonden zouden worden.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken of hebt gedronken?
Daar heb ik nog nauwelijks last van gehad. Als ik een moeilijke gedachte heb of me rot voel vraag ik me nu af waar dit vandaan komt en probeer daar dan iets aan te doen.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Veel thee, ijsthee en bij een feestje 0.0 bier.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Mijn plan is om het nooit meer te drinken.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Ja, neem het dag voor dag. Denk niet: “ik mag nooit meer drinken”. Denk gewoon: “vandaag drink ik niet, morgen zien we wel weer”.
En houd vol, het begin is lastig, later wordt het zoveel beter. Ook handig is om als je ergens komt, op voorhand aan te geven dat je niet meer drinkt.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Gewoon (nou ja gewoon, ja wel gewoon) stoppen. Ik had nooit gedacht dat het leven ook de moeite waard zou zijn zonder drank. Nou, dat is het zeker wel! Ik voel me echt bevrijd.

Met als extra nog deze tip:
Het boek “Op je gezondheid” van René Kahn was voor mij echt schrikken en dus een eye-opener. Dit helpt mij echter ook enorm om niet meer het eerste glas te pakken. Ben je geïnteresseerd in de nadelige gezondheidsaspecten van alcohol, dan is dit een “must-read”.

Het ebook

En de nieuwe versie in 2021

 

 

 

 

 

 

 

 

Tot zover weer dit leuke ervaringsverhaal, echt onwijs bedankt voor je bijdrage! En inderdaad: Vandaag drinken we niet! We doen het dag voor dag, dan is het allemaal veel beter te overzien. Mocht iemand na het lezen hiervan ook een keer zijn of haar verhaal over stoppen met alcohol met ons willen delen, dan hoor ik dat graag! Laat op deze pagina je e-mailadres achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

2 Comments

  1. Frank Van Houtum November 21, 2020
    • Alcoholvrijheid November 21, 2020

Leave a Reply