Toch weer gedronken? Geen paniek!

Veel mensen die stoppen met alcohol krijgen er vroeg of laat een keer mee te maken. Dan heb je allemaal mooie voornemens, maar plotseling móest je toch echt weer even drinken. Vervolgens ben je een avond, weekend, of week lam en daarna krijg je spijt en voel je je waardeloos. Ben je nu af en heb je gefaald? Zeker niet! Zo’n incident overkomt je natuurlijk liever niet, maar gelukkig is er helemaal geen man of vrouw overboord. Probeer het voorval naar je hand te zetten en je zult zien dat je er juist alleen maar sterker uit kunt komen. Hoe dan?

Nou, bijvoorbeeld door je te realiseren dat het gevoel dat je nu hebt, waarschijnlijk precies het gevoel is dat je nooit meer wilt hebben. Zie het vooral als een reminder, een eye opener en een flashback naar een verleden vol katers waar je juist zo graag afscheid van wilt nemen. Als je stopt met alcohol drinken vervaagt die herinnering mettertijd een beetje, en doordat je nu net de mist in bent gegaan heb je die herinnering toch weer wat kunnen verversen. En die herinnering kan je meenemen in je vervolg-stoppoging. Een leven zonder belabberde katers en dat waardeloze gevoel: daar deed je het toch allemaal voor!

Ook kan het helpen om je te beseffen dat je je vroeger waarschijnlijk bijna elke dag zo waardeloos voelde als nu. Misschien niet zo heftig omdat het over meerdere dagen verspreid was, maar onder de streep had je er waarschijnlijk veel vaker last van dan nu. In de periode dat je niet gedronken had, heb je dat dus ook mooi niet meer meegemaakt. En dat is pure winst! Wat nu het mooie is, is dat je dat zo weer kunt herpakken. Want elke dag zonder alcohol is winst. Het hoeft niet per sé een lange aaneengesloten periode te zijn om voordelig voor je te zijn. Elke dag die je niet begint is een dag waar je profijt van hebt. En die winst ligt zo voor het grijpen. Ook nu, of misschien wel juist nu!

Maar wat je ook doet: het belangrijkste is om nu vooral niet in paniek te raken. Ja, je bent even de mist in gegaan, maar door nu gewoon opnieuw te stoppen kan je onmiddellijk weer gaan genieten van de voordelen van een leven in alcoholvrijheid. Het duurt geen weken voordat je je weer goed voelt, dat is meteenal. Zeker als je dit voorval als een leermoment ziet waarna je gewoon weer net zo goed verder gaat als voorheen. Je bent niet terug bij het oude, je bent alleen maar een stapje achteruit gegaan waarna je er weer met frisse moed twee vooruit kunt springen. Gewoon doen!

Het gaat je in elk geval niet helpen om vandaag ook maar weer te gaan drinken omdat je dat gisteren toch al had gedaan. Als je vandaag niet drinkt heb je gewonnen. Neem je strijd met de dag en je zult zien dat je langzaamaan de winnende hand gaat krijgen.

Veel succes en laat je niet kennen.

Jij kan dit!

 

6 Comments

  1. Asje April 14, 2021
    • Alcoholvrijheid April 14, 2021
  2. Angelique December 26, 2021
    • Alcoholvrijheid December 26, 2021
  3. Heleen June 12, 2022
    • Alcoholvrijheid June 12, 2022

Leave a Reply