“Stoppen met alcohol leek me een brug te ver”

Toch bijzonder hoe je iets spannends toch altijd zo lang voor je uit kunt blijven schuiven. Stoppen met drinken: ah joh, zo erg is het toch niet? En zeker als iedereen om je heen drinkt, is het best lastig om het als eerste persoon over een andere boeg te gooien (ik ken het). Je moet alles steeds weer uitleggen, terwijl je nuchter tussen allemaal lallende mensen staat. Maar als er hier 1 ding waar is, is het wel het bekende gezegde dat de aanhouder wint. Je moet even flink doorzetten om uit die gewenning te stappen, maar daarna win jij de hoofdprijs in de vorm van een heerlijk leven in alcoholvrijheid. Net als de hoofdpersoon van deze week, die hier overduidelijk heel goed in de wedstrijd zit. Niets anders dan diep respect voor deze held, die zich niet van zijn stuk laat brengen en 100% achter zijn eigen beslissing staat! Supergoed bezig:

 

Wat doe je in het dagelijkse leven?
Ik ben getrouwd en heb 3 volwassen kinderen. Ik werk als zelfstandige in de mediawereld. Ik ben intussen al 54, de leeftijd waarop mijn lieve moeder stierf… Zij rookte of dronk zo goed als nooit. Stoppen met drinken doe ik niet om langer te leven, maar wel opdat ik elke dag dat ik er nog ben, meer in het moment wil zijn.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Ik dronk veel als student en trok dat dan gewoon door achteraf. Zo omring je je met allemaal vrienden die ook graag en veel drinken. Mijn geluk was dat ik snel dronken werd en meestal al eerste ‘sneuvelde’. Soms kwam ik bij vrienden aan op een zaterdagavond bijvoorbeeld, en dan zei ik wel eens ‘ik heb een kater van gisteren’. Toen iemand opmerkte dat ik dat wel vaker zei, ben ik beginnen nadenken. Ik had vele periodes: pinten bier, rode wijn, Duvels, Prosecco; ik dronk wat van alles dus.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt?
Inmiddels meer dan 4 maanden. Vanaf de eerste dag dacht ik bij mezelf dat ik voor altijd wilde stoppen. Ik besef wel dat je het beter per mijlpaal doet: 1 maand, 50 dagen, 100 dagen, half jaar, 1 jaar, enzovoort. Maar toch: ik zie nu al geen enkele reden meer om weer te beginnen…

Was dit je eerste poging?
Ja… Toen mensen me zeiden dat ze aan Tournee Minerale mee deden (in België is dat de maand februari, zoals dat ‘Dry January’ is in Nederland), zei ik meestal: “wauw, hoe doe je dat? Ik zou het nog geen week kunnen volhouden!”

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Ik denk omdat het als gewoon werd beschouwd door mezelf en alle mensen die me omringen. Soort zoekt soort? Ik was ook al gestopt met roken en daarvoor had ik meerdere pogingen nodig. Met andere woorden: stoppen met alcohol leek me een brug te ver denk ik.

Waardoor heb je uiteindelijk toch de knop omgegooid door te stoppen?
Ik was er al zwaar mee aan het worstelen in 2019 en kocht een boek: Succesvol minderen of stoppen met alcohol. Als er alleen het woord ‘stoppen’ gestaan had, dan had ik het niet eens durven kopen… Maar het idee vervaagde met de Covid jaren. Ik was ook al vaker bezig met doordeweeks niet drinken, maar daar kwamen na een tijdje altijd weer uitzonderingen op. Al zeker 5 jaar lang stond er in mijn digitale agenda op zondag onder andere ‘Meer dagen per week niet drinken’ (een maximum van 3 dagen wél drinken dus). Elke keer waren er periodes dat ik dat deed. Maar ik voel nu heel sterk dat mijn leven te veel in het teken stond van het drinken van alcohol.

Ik ken onnoemlijk veel mensen die veel meer dronken dan ik en niemand vond dat ik een probleem had. Maar op een bepaald moment had ik er genoeg van! Eind december van 2021 kreeg ik Covid en lag ik 5 dagen plat. Alles deed meer pijn. Ook de slokdarm. Ik slikte al jaren maagzuurremmers en die hielpen niet meer. Ik zag soms echt af ‘s nachts na een avondje stappen. Ik kreeg toen van de dokters te horen: ‘verhoog de dosis maar!’ Toen knipperde er bij mezelf een alarmlichtje. Ik stopte in januari 20 dagen met drinken en ik was mega fier 🥴. Tot ik een mega kater had op… een weekdag, na een stapje in de wereld met de schoonbroers. Toen had ik het echt helemaal gehad.

Twee dagen later op bezoek bij vrienden was ik de Bob, en ik observeerde die avond het koppel dat ons had uitgenodigd. Het was als een spiegel die me werd voorgehouden. Er werd langs elkaar heen gepraat, er werd wat ruzie gemaakt om niks. De rationeel ingestelde man kreeg zelfs uitzonderlijke zware huilbuien! Ik zag alle gevolgen van alcohol drinken op een rijtje aan me voorbijkomen. En ik merkte dat ik even leuk en ad rem kon zijn als vroeger.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Ik noteerde er maar liefst 30… Als ik spontaan nadenk zonder naar dat lijstje te kijken denk ik dat ik vooral veel rustiger ben geworden. Ik kan weer beter luisteren, ik heb meer geduld, ik ben minder snel kwaad, ik word minder snel getriggerd. Ik heb betere vibes met alle gezinsleden. Ik voel met iedereen die ik ken meer betrokkenheid. Bij de mensen die ik graag heb. En wat de anderen betreft: die please ik niet meer.

Ik leef ook meer van dag tot dag, bijna letterlijk. Heel opvallend. Vroeger kon ik me al zorgen maken over iets wat pas over een maand op de agenda stond. Ik geniet nog meer van kleine dingen. Ik heb geen rhinitis meer. Na 2 slokken Duvel begon mijn neus al te lopen… Zoals bijna iedereen: ik kan weer beter slapen (!), ik mediteer weer meer en dieper, mijn huid is mooier en de ogen blinken.

Ik weeg ook bijna 10 kilo lichter. Perfect op gewicht. Voor mij is dat een bewijs dat ik niet louter gestopt ben op wilskracht, maar omdat ik het zelf wil. Anderen verdikken juist omdat ze het ‘niet drinken’ compenseren door meer eten en snoepen. En last but not least: ik heb met succes die maagzuurremmers afgebouwd. Ook al heb ik een klepje in de maag dat niet meer werkt, na 2,5 maand was ik ervan af. De dokters hadden een vol jaar ingecalculeerd…

En wat mis je het meest?
Samen een roes kennen? Maar ik kon nooit stoppen na een paar glazen; het was ‘eentje is geentje en 10 is te veel’. Met andere woorden: het eerste uur was ‘leuk’ maar daarna ging het over in verval én eindigde het met spijt, angsten en erge katers. Events zoals naar een festival of een wielerwedstrijd gaan; is een beetje een marteling nu in plaats van een feest, want ik ben plotseling de ‘abnormale’. Maar elke beleving of evenement dat ik nu meemaak zonder drank, is er weer eentje dat ik voortaan aankan. Ik heb heel bewust al die gelegenheden opgezocht, ook al werd dat altijd afgeraden. Covid was net zo ongeveer voorbij toen ik stopte. Ik dacht eerst: ai… maar dat was eigenlijk net goed!

Wat mis je het minst van alcohol?
Quasi alles. Vooral de zware katers en de reflux ‘s nachts. En zeker ook de angsten die ik had. De nacht volgend op het gezuip was ik heel onrustig. En the day after: in het begin voelde ik me goed, maar rond de middag werd ik heel angstig. Toen begon de craving denk ik. Ik durfde dikwijls niet eens buiten te komen.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Eenvoudig antwoord: het even moeilijk hebben. Vanaf het moment dat er iemand begint te lallen (vooral mensen die ik niet ken) of als er bier op mij wordt gemorst, dan is dat het signaal om naar huis te gaan. En dat valt niet zo op want vroeger ging ik ook naar huis zonder iets te zeggen, toen ik genoeg of al te veel gedronken had. Maar ik wil niet meer zo graag naar feestjes uiteraard. Ik geniet veel meer van een wandeling in een bos nu.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Een bier 0.0 of een mocktail vind ik wel oké. Ik vond een goed gemaakte Virgin Mojito al beter dan een Mojito toen ik nog dronk… Ik drink ook Pepsi Max, plat water én ik maak mezelf elke avond een Gember-citroen drankje.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Zo’n mensen kom ik niet tegen… Ik heb een tijdje zin gehad om te de ‘alcohol maatschappij’ te veranderen, maar dat is als vechten tegen windmolens. Het is hopeloos, want alles en iedereen draait om alcohol. Mensen die het wél willen zou ik heel graag advies geven, maar dat hangt af van hun vraag of behoeften. Feit is dat je moet beseffen dat: ook al zijn de drinkers in de grote meerderheid, dat je het toch bij het rechte eind hebt als je niet meer drinkt.

Ik zou wel coach willen worden, maar dan zou ik alleen willen werken met mensen die echt willen stoppen. Want anders lukt het niet. Je moet het zelf willen!
Veel mensen denken dat ze ‘s avonds met iets te drinken zichzelf belonen. Maar elke dag dat je niet drinkt is een betere beloning van de dag. Dat is geen vergiftigde beloning!

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelen of ze willen stoppen met drank of niet?
Stoppen met drinken is het mooiste geschenk dat je jezelf kan geven! Het is een cliché maar het is echt waar! En niet voor niets is cliché in het Engels “a truism” 🙂

 

En zo is dat! Niet drinken is absoluut een veel mooiere beloning dan een drankje. Het duurt alleen een tijd voordat je eigen lichaam dat ook in gaat zien (dat noemen ze nou ‘verslaving’ 😉 ) Echt heel mooi om te lezen hoe je dit oppakt, en ik vind het enorm knap dat jij dit toch maar mooi doorzet in een sociale omgeving waar iedereen om je heen drinkt. Dat is niet niks, complimenten. Net als voor je verhaal, waarvoor enorme dank voor het delen!

En mocht iemand anders na het lezen van dit verhaal nu ook eens zijn of haar ervaringen over stoppen met alcohol met ons willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je e-mail achterlaat neem ik zo snel mogelijk contact met je op met een paar vragen.

Fijn weekend allemaal!

Leave a Reply