“Stoppen is best heftig de eerste paar weken”

Wat is het toch fijn om zo nu en dan stil te staan bij alle voordelen en vrijheid die een leven zonder alcohol je op kan leveren zeg. De schrijver van het verhaal van deze week is inmiddels al meer dan anderhalf jaar gestopt, maar zou niet meer terug willen naar het oude. Hier lees je hoe hij deze periode ervaren heeft:

 

Hoi, ik ben een zelfstandig ondernemer in een horecabedrijf dat ik al ruim 20 jaar exploiteer als franchisenemer. Ik ben nu 48 jaar oud, ben 15 jaar getrouwd en ik heb 2 kinderen van 15 en 16.

Inmiddels ben ik 487 dagen gestopt met alcohol, en ik ben er na schade en schande wel achtergekomen dat ik dit zo wil houden. Wat een alcohol-vrijheid is dit zeg! Ik ben er steeds nog zo van overtuigd dat dit de juiste stap is geweest. Zelfs mijn vrouw drinkt vele malen minder dan vroeger, want ook zij vindt het fijn om niet meer te drinken.

Sinds mijn jeugd was ik altijd een gezellige drinker. Na het werk de kroeg in en elke dag was een feestje. Nadat ik getrouwd ben heb ik de kroeg vaarwel gezegd om in plaats daarvan steeds op de zaak rond sluitingstijd wat te gaan drinken. En na het werk thuis ook nog een paar… en eigenlijk was dit een heel normaal iets voor mij geworden, tot ongeveer een half jaar geleden.

Doordat ik zelf niet doorhad dat ik eigenlijk niet zonder alcohol kon (en ik aan mijn vrouw beloofd had om doordeweeks niet meer te drinken, wat steeds niet lukte en ik toen dus steeds vaker stiekem deed), heb ik op aanraden en “enige druk van mijn vrouw dat ze dit niet meer wilde” (oftewel scheiden) hulp gezocht.

Die hulp kwam van de organisatie “Ready for change”. Ik heb 11 weken 2 avonden van 4 uur groepstherapie gevolgd, en tot op de dag van vandaag ben ik daar nog steeds zo ontzettend blij mee. Wat een life changer is dat! En bovendien werd dit in mijn geval ook nog eens vergoed door mijn ziektekostenverzekering. 15.000 euro, maar je moet wel een verwijsbrief van je dokter hebben, dus met de billen bloot!

Ik ben in mijn leven ook meerdere keren overvallen, en in dit traject kwamen wij er ook achter deze overvallen ergens ook wel een beetje de oorzaak waren dat ik rond 22:30 met alcohol begon te drinken. Het was eigenlijk om de spanning weg te halen en mezelf wat rustiger te maken. Bij Ready for change heb ik toen ook vijf keer EMDR gedaan om de overvallen een plek te kunnen geven.

Ik dacht altijd dat ik alcohol nodig had om te kunnen slapen, maar wat een leugen was dat. Ik dacht ook altijd dat alcohol mijn beste vriend was, maar eigenlijk blijkt hij mijn grootste vijand geweest te zijn. Voor nu gebruik ik de “vooruitspoel-techniek”: als ik nu ga drinken, hoe voel ik mij dan morgen? Ik denk dan, voor nu is het leuk, maar hoe is het straks dan?

Ik ben zo blij dat ik niet meer drink, het boek van Evi Hansen heeft mij na het traject ook erg geholpen. In “sinds ik niet meer drink” staat ongelooflijk goed beschreven wat het met haar doet, en dat is zo herkenbaar als je bent gestopt.

Stoppen is best heftig de eerste paar weken. De ene dag leef je op een roze wolk en kan je de hele wereld aan, en de andere dag wil je het liefst weer je oude patroon oppakken. Zo zal het de eerste paar weken gaan. Je gaat voelen, gevoelens worden anders, je beleeft veel meer, maar je gaat je ook realiseren dat je allemaal patronen opgebouwd had rond het drinken. Zo hou ik me nu helemaal niet meer bezig met:

– Is het in huis?
– Staat het koud?
– Heb ik genoeg?
– De hele dag ermee bezig zijn in je hoofd
– Stink ik niet naar alcohol?
– Heb ik alles weggewerkt, verstopt?
– Als er maar niemand achter komt hoeveel ik drink
– Ik heb er maar 1 gedronken terwijl dat er meer waren
– Nu mag het
– Het is niet erg
– Andere dag futloos zijn, geen zin ergens in hebben
– Stiekem drinken
– Alleen drinken

En in plaats daarvan, zijn de nu grootste voordelen die ik heb ervaren:
– Nog beter kunnen slapen
– Geen stemmingswisselingen meer
– Gezonder leven
– Actiever
– Gezelliger
– Scherper
– Geen katers meer

Ik ben nu al lang sober, en dat klinkt misschien ongezellig maar dat is het niet, geloof me! Ik heb de afgelopen tijd meer gevoeld en beleefd, en daar ben ik zo dankbaar voor. Mijn doel is om nooit meer terug te gaan naar waar ik vandaan kwam en het leven te leven. Ik weet zeker dat jij die dit leest dit ook kan. Probeer het. Je kan er niks mee verliezen, je kan er alleen maar alles mee winnen. Dat weet ik zeker!

Bovendien heb ik de liefde van mijn vrouw weer gewonnen, en dat voelt als een hoofdprijs. En dat is het ook. Voor mijn kids ben ik nu een goed voorbeeld en ik hoop dat ik hun inspireer om goed voor jezelf te zorgen. En jou lukt dit ook 😉.

 

Zo is dat, dat weet ik zeker! Supermooi om te lezen dat je zo tevreden bent met je hernieuwde leven, en ik weet ook zeker dat jij daar nog lang plezier van zult beleven. En wat prachtig is dat van die hoofdprijs. Echt, ik wens jullie alle goeds en geluk voor de toekomst. Dat hebben jullie meer dan verdiend 🙂

Heel erg bedankt voor het delen van je verhaal, en mocht iemand anders na het lezen hiervan nu ook eens zijn of haar ervaring over stoppen met alcohol willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je e-mail achterlaat neem ik vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

2 Comments

  1. Helena Jensch February 4, 2023
  2. Mike February 27, 2023

Leave a Reply