“Stop voor een langere periode”

Er is veel tijd nodig om écht alcoholvrij te worden. Dat is misschien niet altijd leuk om te horen, maar gedurende jouw reis naar alcoholvrijheid zal je merken dat elke nieuwe maand toch weer anders gaat voelen dan die daarvoor. Tot je heel geleidelijk in een fase glijdt waarin je er niet meer zo druk mee bezig bent, en dan voel je je pas echt helemaal vrij. En in die weg daarnaartoe kan het heel erg helpen om troost en steun te vinden bij anderen, bijvoorbeeld via ervaringsverhalen zoals deze of een online community vol gelijkgestemden. Hier lees je het verhaal van iemand die hier actief de vruchten van plukt:

 

Op het moment van schrijven ben ik exact een half jaar alcoholvrij. Ik had me tot een half jaar geleden nooit kunnen realiseren hoe betekenisvol dat woord eigenlijk is: “alcoholvrij”. Zo vet om te voelen dat ik de alcohol niet meer nodig heb, omdat het mij niet meer dient. En zo mooi om nu al terug te kunnen kijken op een heel waardevol half jaar waarin ik mijzelf nog vele malen beter heb leren kennen.

Ik ben 39 jaar en werk als psycholoog binnen de forensische sector. Bij mijn cliënten komt alcoholgebruik veel voor, maar ook onder de collega’s is het eerder regel dan uitzondering dat er flink gedronken wordt. Zo ook bij mij.

De laatste jaren dronk ik vooral op de vrijdagavond stevig (uitschieters van 14 glazen), waarbij ik startte op de vrijdagmiddagborrel en geregeld daarna nog doorging richting volgende kroegen zonder behoorlijk te eten. Ik dronk graag speciaalbiertjes, goede glazen rode wijn en in het laatste half jaar ontdekte ik de shotjes Salmari nog, met grote katers als gevolg. Mijn man werkte in de horeca en was zondag tot en met dinsdag vrij, dus ook de zondag was een borreldag. Met de maandag voor mij als vaste vrije dag was er tijd genoeg om uit te brakken. Doordeweeks dronk ik soms op de donderdagavond, als ik een etentje had met vriendinnen.

In de coronacrisis ben ik een keer begonnen met een dry january. Dit ging toen prima, de kroegen waren dicht, dus ik had weinig prikkels en verleiding. Ik merkte dat ik me wat fitter ging voelen, ervaarde het als positief. Maar met een duidelijke finish, was het ook duidelijk dat ik weer zou gaan drinken. Helemaal stoppen zat toen niet in mijn hoofd. Ik hoopte wel dat ik door deze maand stoppen minder zou gaan drinken, maar dit bleek niet het geval. Ik ging zelfs misschien nog wel harder los de eerste weken erna. Het effect was dan ook al snel verdwenen.

In dat jaar ben ik nog twee keer een maand gestopt, echter het structureel minderen daarna bleef uit. Ik realiseerde me toen nog niet dat er meer nodig is dan alleen het stoppen met het middel, om tot een structurele verandering te komen, en ik wist niet dat er zoveel goede boeken en podcasts waren die voor inzicht konden gaan zorgen.

Onderliggend sluimerde de gedachte al wel dat ik echt niet blij was met de hoeveelheid die ik dronk, de vele katers die ik had en de onvrede die ik meer en meer ging voelen over mijzelf. Ik dreef van mezelf af. Op de zoveelste zondagochtend toen ik brak in mijn lag, zag ik op instagram weer een story over wat een 0.0 lifestyle je kan brengen. In een opwelling heb ik mij toen opgegeven voor een 40 dagen challenge. Dit heeft voor een ommekeer gezorgd.

In de dagelijkse video’s leerde ik zoveel meer dan ik wist over alcohol. Vooral de effecten op het brein waren mij nog onbekend, waarbij ik merkte dat naar mate ik meer ging leren over deze effecten, ik steeds meer overtuigd raakte dat ik niet meer wilde drinken. Dit laatste was heel belangrijk, van niet meer ‘mogen’ naar niet meer ‘willen’. Dit was de ommekeer in motivatie om door te gaan.

Het deelnemen aan een online community is zo steunend en fijn. Ik las de verhalen van anderen en haalde hier inspiratie uit, maar ook steun op moeilijke momenten. Het samen vieren van mijlpalen is zo mooi! Tijdens wandelingen reflecteerde ik op hoe mijn relatie met alcohol begonnen was en zich verder ontwikkelde. Hierdoor ging ik steeds beter begrijpen wat de functie van het drinken voor mij was geworden. Van recreatief drinken werd het steeds meer een vorm van beloning en ontlading na werk, en raakte het steeds meer verweven in mijn leven en sociaal netwerk.

Van de 40 dagen ben ik naar 100 dagen gegaan met als uiteindelijke stip op de horizon een jaar alcoholvrij willen zijn en om dan de balans opnieuw op te maken. En hier zit ik nu midden in. De belangrijkste voordelen die ik ervaar zijn met stip: mentaal stabieler zijn, beter en dieper slapen met een gelijkmatige energie gedurende de week, 6 kg afgevallen, heb meer zin om te bewegen, een lievere partner zijn en een fijnere relatie met mezelf. Ik vind mezelf weer betrouwbaar en daar ben ik heel blij mee.

Ik mis een goed glas wijn niet, wat ik soms wel mis is even totaal door het plafond springen, de roes die een avondje drinken gaf, de lol en de gekkigheid met vriendinnen en de avonturen waar het soms toe kon leiden. Maar de andere kant van de medaille zoals de katers, de hanxiety de dag erna, schaamte, het luie vele series bingen, het eten bestellen wat altijd uitliep op een teleurstelling, dat mis ik zeker niet!

Als ik het moeilijk heb en toch wil drinken dan helpt het me om het bandje vooruit te spoelen, te bedenken waar het uiteindelijk op uitloopt (waarbij ik die kater echt niet meer wil), maar ook om even contact te leggen met mensen die ook gestopt zijn met drinken. De 0.0 community is zo leuk (bij So.life, maar ook op Instagram zijn zoveel inspirerende mensen die hetzelfde pad aan het ontdekken zijn) en het is motiverend en steunend om ervaringen uit te wisselen en leuke dingen te doen met elkaar. In april staat er weer een activiteit gepland met een groep gelijkgestemden. Waar ik vroeger dacht dat niet drinkende mensen saai waren is die gedachte totaal ontkracht!

Mijn favoriete drankjes van nu zijn gemberbier of alcoholvrije spirits, zoals Mokum Dusk gemixt met tonic of Van Sha gemixt met ginger ale. Hier geniet ik in het weekend van. Maar ik drink vooral heel veel thee. Ik vind het echt te gek dat er nu alcoholvrije slijterijen zijn, dit geeft aan dat de 0.0 beweging groeit. Mijn alcoholvrije journey gaat in ieder geval in 2023 door, er komen nog spannende momenten aan zoals de zomervakantie en Lowlands, maar mijn vertrouwen groeit dat ik dit kan.

Eind 2023 ga ik de balans weer voor mezelf opmaken. Stiekem voel ik van binnen echter al wel dat ik me niet kan voorstellen dat ik daarna weer ga beginnen met drinken. Waarom iets ongezonds toevoegen aan je lichaam, waarin alles van nature zó goed geregeld is (denkend aan de neurotransmitters). Buiten wandelen, het aaien van je huisdier, het maken van oogcontact met je partner, een fijne afspraak met een vriendin zorgt al voor een kleine explosie aan geluksgevoelens. Hier hoeft voor mij niks meer aan toegevoegd te worden!

Aan iedereen die nu nog twijfelt of ze moeten stoppen met drank of niet kan ik alleen maar zeggen: stop voor een langere periode. Je hebt echt langer nodig dan een maand om daadwerkelijk te kunnen gaan voelen/ervaren hoe het is om een alcoholvrij leven te leven. Om bepaalde vastgeroeste cognities te ontkrachten en daarvan van los te komen is meer tijd nodig, meer ervaringen die je opdoet om situaties aan te gaan zonder te drinken en te ontdekken dat je dit kunt. Dit laatste zorgt voor zelfvertrouwen. En hoewel dit niet makkelijk is, is het wel een hele interessante en mooie reis om te maken in jezelf, samen met jezelf en anderen.

Ik heb het aangaan van contacten met anderen die ook niet drinken ook als zeer helpend ervaren. Als je niet weet waar je deze mensen kunt vinden dan kun je overwegen je aan te sluiten bij een forum, of op instagram waar ook een hele community te vinden is met leuke mensen zoals jij en ik!

 

Zo is dat: samen staan we sterker! En ik hoor inderdaad heel vaak dat mensen troost en kracht putten uit de wetenschap dat ze er niet alleen voor staan. Om die reden ben ik zelf een gratis online community aan het maken voor iedereen die de Alcoholvrijheid-app gebruikt, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer. De schrijfster van dit verhaal volgde bijvoorbeeld de 40 dagen challenge van So.life. Nu heb ik daar natuurlijk even contact mee opgenomen, en als je je daar aanmeldt met de kortingscode Alcoholvrijheid10 krijg je ook nog eens 10% korting op het programma. Dat scheelt toch weer een beetje 🙂

Heel erg bedankt voor het delen van je verhaal, en heel veel succes met de tweede helft van je eerste jaar. De manier waarop jij dit aanpakt lijkt me absoluut de juiste. En mocht iemand anders na het lezen hiervan nu ook eens zijn of haar ervaringen over stoppen met alcohol met ons willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je e-mail achterlaat neem ik vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

One Response

  1. ingrid August 2, 2023

Leave a Reply