“Sinds mijn pensioen werd dagelijks drinken een vaste gewoonte”

Ik vraag me wel eens af hoeveel mensen er wel niet zijn die met hun pensioen langzaamaan verglijden in een overmatig alcoholgebruik. Op zich kan ik me dat natuurlijk heel erg goed voorstellen, maar het lijkt me dan gewoon zo zonde van je tijd. Juist dan is het toch veel fijner om gewoon helemaal bewust te kunnen genieten van alle dingen waar je tijdens je werkzame leven steeds de tijd niet voor had? Gelukkig ben ik niet de enige die er zo denkt, en mag ik vandaag een ervaringsverhaal delen van een bewust nuchtere gepensioneerde. Heel mooi om meer van deze verhalen te kunnen toevoegen aan Alcoholvrijheid:

 

Wat doe je in mijn dagelijks leven?
Ik ben een gepensioneerd man van 77, getrouwd en heb een zoon die op zichzelf woont. Dagelijks ben ik wel ergens mee bezig wat ik leuk vind, zoals fotograferen: in de natuur op of op straat, in steden, hoewel dat de laatste tijd door de corona wat minder is geworden. Maar er zullen ook weer betere tijden aanbreken.

Eigenlijk wilde ik zelf niet toegeven dat ik veel dronk. Dat vonden andere mensen, en voornamelijk mijn vrouw. Logisch, wie kent mij dag en nacht beter? Sinds mijn pensioen werd dagelijks drinken een vaste gewoonte, en daarmee ook de thuis conflicten en ruzies met mijn vrouw.

Op een feestavond kende ik geen rem en had ik veel wijn gedronken. Ik wist niet meer hoe ik bij de garderobe gekomen ben. Later werd duidelijk dat ik thuisgebracht was door een taxi vanuit Den Haag. Thuis kon ik de trap niet meer op. Mijn vrouw heeft me toch met slaan en duwen naar boven weten te krijgen en heeft mij zo goed en kwaad als het ging uitgekleed en op bed weten te krijgen. Deze ervaring zal ik nooit vergeten.

Vanaf toen drong het tot me door dat ik niet meer wilde drinken. Alhoewel ik dat twee jaar geleden ook al eens geprobeerd had, maar dat hield ik na een maand voor gezien. Omdat het altijd zo gezellig was met vrienden en ik na eentje ook vaak een tweede en derde nam. Dat was dan voornamelijk bier en/of wijn.

Hoelang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
82 dagen is mijn grootste stand en… ik voel mij zelf er happy mee!

Is dit je eerste poging om te stoppen met alcohol?
Nee, ik heb al verschillende pogingen gedaan. Ik liet mij destijds snel beïnvloeden door de omgeving, sfeer, dansen, muziek, enzovoort. En ik wilde geen aanbiedingen van vrienden afslaan. Dat was mijn excuus “voor de gezelligheid”.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Mijn besluit te stoppen met drinken was absoluut nodig. Ik dronk elke dag 3 a 4 pilsjes en 1 of 2 wijn met steeds vaker uitschieters op leuke avondjes. Omdat mijn vrouw steeds meer opmerkingen maakte over mijn drinken ging ik dit grotendeels stiekem doen. Ik verstopte de blikjes op alle mogelijke plaatsen: in de schuur, onder de werkbank, de papiercontainer, een oude gereedschapskist, in de bureaulade, achter de boeken in mijn werkkamer, tussen mijn kleding enzovoort. De flessen ouzo, Bacardi, wodka en jenever in een stenen kruik, boven op de kast, gooide ik in andere flessen leeg en vulde ik met water…

Toen ik hoorde van een vriend over IkPas besloot ook definitief te stoppen. De reden dat ik uiteindelijk ook wilde stoppen is dat ik al dat stiekeme gedoe en liegen steeds zwaarder en moeilijker vond. Ik herkende uit eerdere stopervaringen de moeilijke momenten waaraan ik toen toegaf door toch weer voorzichtig te drinken. En daarna zat ik weer opgezadeld met een schuldgevoel. Tot nu toe wil ik het volhouden. De ontwenningsverschijnselen waren na twee weken heviger, maar korter. Ik had eerst last van snel zweten, trillen en voelde mij ook vaker somber.

Dat ik niet meer drink ervaar ik nu als bevrijdend en winstgevend. Uitgedrukt in geld levert het mij maandelijks een leuk spaarbedrag op. Ik neem nu soms een alcoholvrij biertje, ga regelmatig en vroeger naar bed, slaap een stuk beter, voel me meer uitgerust en ben fysiek sterker. En vooral helderder! Ik sport drie keer in de week, fiets veel met de camera mee. Dit wil ik nog lang volhouden.

En wat mis je het meest?
Eigenlijk mis ik niks door geen alcohol te drinken. Ik heb het met mijn vrienden en kennissen als vanouds net zo gezellig. Ik drink dan een Heineken alcoholvrij, of bitter lemon, dat bevalt me prima. Ik denk dat ik dit zo nog lang kan volhouden.

Wat hield je tegen om eerder te stopen?
Behalve de uitschieters vond ik het altijd wel meevallen wat ik dronk en ik vond mijzelf geen zware drinker of een alcoholist. Dat begrip is nogal betrekkelijk, want hoeveel is veel?

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
‘s Morgens bij het opstaan voel ik mij meer uitgerust. Ik kan soms onthouden wat ik gedroomd heb en heb meer energie voor het plannen van de ‘doe dingen’ van de dag. Ik ben helderder van geest en kan me ‘s morgens nog herinneren wat er ‘s avonds op de tv is geweest. Ik raak niet snel meer in paniek als ik mijn sleutels kwijt ben, kan mij dan herinneren dat ik ze in mijn andere jas heb of de plaats waar ik ze heb neergelegd. Normaal ging mijn bloeddruk omhoog tijdens het zoeken en ijsberen zonder mijn sleutels te vinden. Meestal had mijn vrouw ze dan gevonden.

Het voelt goed dat ik niet meer stiekem mijn drank hoeft te verstoppen of naar andere winkels hoef te gaan waar ik niet zo snel herkend wordt. Nu mijn suikerspiegel minder hoog is, zou het mij niet verbazen als ik met mijn medicijn mag stoppen. Ik merk ook met het passen van mijn broeken en op de weegschaal dat ik wat ben afgevallen. Ik val niet in slaap tijdens lezen of I-Pad kijken en ben meer geconcentreerd. En ik voel me snel blijer, helemaal als ik in mij portemonnee kijk… Dat wil ik nog lang zo volhouden

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Ik ga lopen, iets doen, meestal wat huishoudelijke klusjes. Of ik ga naar buiten met mijn camera, of klussen bij mijn zoon dan ben ik met mijn gedachten gefocust op iets anders dan drank.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Thuis en ook familie en vrienden weten dat ik Heineken 0.0 drink, die vind ik het lekkerste. En anders Radler 0.0 anderzijds bestel ik ook in een in restaurant of bar behalve thee of koffie of ook wel eens cola of jus d’orange. De gezelligheid is er niet minder om!

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Praat met kennissen of vrienden over je besluit en keuze, hoe het bevalt. De eerste reactie is dat men verbaast is en verrast reageren. Sommigen zouden het ook wel willen en van plan zijn. Het motiveert mij dat het zoveel voordelen heeft. In gezondheid, maar ook in de relationele sfeer.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet.
Ik ben maar een paar keer echt goed dronken geweest, dat is allemaal leuk en goed afgelopen. Maar het kan je leven ruïneren als je dat wilt inzien. Probeer het eens voor een maand. Wie is er sterker, jij of de alcohol? Als je een maand kan volhouden, dan misschien ook twee- of drie.

Als je wilt (met nadruk op wil), kan je stroppen…!

 

En zo is dat absoluut! Heel erg mooi dat je dit verhaal met ons hebt willen delen, en ik ben er extra blij om vanwege het feit dat ik ook weer een verhaal vanuit een pensioen aan Alcoholvrijheid mag toevoegen. Ik geloof oprecht dat er erg veel gepensioneerden zijn die zonder er bewust voor te kiezen langzaamaan verglijden in een overmatig alcoholgebruik. En dat zou toch zonde zijn van je oude dag? Beter geniet je optimaal van al het moois dat je met je welverdiende vrije tijd kunt doen. En dat kan minstens net zo goed zonder drankje op!

Nogmaals ontzettend bedankt voor het delen van dit verhaal, en mocht iemand anders na het lezen hiervan nu ook eens zijn of haar verhaal met ons willen delen, dan hoor ik dat graag! Als je op deze pagina even je e-mail achterlaat neem ik vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

Leave a Reply