“Schaam je niet voor die verslaving”

Verslaving kan de beste overkomen. Het is echt niet zwak, het is echt niet raar, het is echt niet zeldzaam, en het is echt niet iets om je voor te schamen. Dat vind ook de schrijver van het ervaringsverhaal van deze week. Mooi om te lezen hoe hij nu terugkijkt op zijn verslaving:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik heb een leidinggevende functie in de voedingssector.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Ik was verslaafd! Ik dronk elke dag gespreid over heel de dag ongeveer één liter alcohol, waarvan een halve liter sterke drank (maar dat kon ook meer zijn).

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Ik ben nu 9 maanden volledig nuchter zonder herval. Ik ben er trots op.

Was dit je eerste poging?
Dit was mijn derde ernstige poging. Mijn eerste poging hield ik 3 maanden vol, mijn tweede 2 maanden, al dronk ik tijdens deze pogingen héél soms nog wel eens een glaasje want ik dacht dat ik wel bewezen had dat ik zonder alcohol kon en dat één glaasje nog wel zal kunnen. Niet dus. Heel snel verviel ik in mijn verslaving.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Na mijn eerdere mislukte pogingen was ik ervan overtuigd dat ik niet kon stoppen, dat ik over onvoldoende wilskracht beschikte en dat ik verdoemd was om héél mijn verdere leven verslaafd te zijn. Dat er mensen zijn die wel kunnen stoppen kon ik niet begrijpen. Ik wilde wel een nuchter leven maar het was niet voor mij weggelegd.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Ik heb mijn verslaving lang kunnen verbergen voor de buitenwereld, ook naar mijn directe omgeving toe. Niemand had door dat het zo ernstig met mij gesteld was. Ok, ik stond bekend als iemand die nooit een drankje afsloeg en er af en toe wel eens stevig invloog, maar niet als een problematisch drinker. Ik was een meester in het verbergen geworden. Naarmate de drank steeds meer de overhand begon te nemen sloot, ik mij steeds meer af van mijn familie, collega’s en vrienden. Ook mijn gedrag werd steeds vreemder, zodat het alsmaar duidelijker werd dat er met mij iets ernstig mis was, ook voor mezelf. Het moest en zou stoppen, want ik dronk mezelf regelrecht de vernieling in… Maar het is toch zo moeilijk hé! Dat stoppen.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Behalve het evidente zoals: lichamelijk veel beter voelen, het financiële, geen katers meer, weer normaal eten, er beter uitzien… is het voor mij toch vooral een herwonnen VRIJHEID! Het is echt ongelofelijk bevrijdend, geestelijk en fysiek, om van die verslaving af te zijn.

En wat mis je het meest?
Ik zou liegen als ik zou beweren dat alcohol niet lekker kan zijn, integendeel. Maar als is ik beweer dat alcohol ook heel schadelijk en destructief kan zijn lieg ik niet, integendeel. En ik lieg ook niet als ik beweer dat een leven zonder alcohol mogelijk is. Integendeel! In het begin is het gemis heel groot, want je denkt alleen maar aan de goede dingen die alcohol je brengen: even alles vergeten, je even goed voelen, dat het maar niet zo lekker moest zijn, dat je denkt dat je een betere versie van jezelf wordt want je durft en kan meer als je wat gedronken hebt… Allemaal een illusie veroorzaakt door alcohol en de verslaving. Ik mis niets aan alcohol.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
Wat het echt met je doet, niet wat je denkt dat het doet. En de afhankelijkheid, het niet kunnen functioneren zonder alcohol.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Telkens als je aan dat drankje denkt (en in het begin is dat de hele tijd), weet dan dat jij, en alleen jij, die keuze maakt om al dan niet te drinken, en dat er eigenlijk geen enkel excuus is om wel te drinken. Verder, probeer je gedachten te verzetten door iets te doen wat je leuk vindt. Ookal vind je op dat moment niets leuk, verzin iets dat je gedachten kan verzetten, ook al is het maar eventjes. Die gedachte en die drang gaan voorbij, maar opnieuw drinken niet. Na dat drankje blijf je enkel achter met een schuldgevoel en dat wil je toch net vermijden.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Als verslaafde vermijd ik alternatieven zoals alcoholvrije(arme) dranken of mocktails, want deze drankjes houden de illusie van alcohol in stand en voeden de gedachte van de verslaving. De stap naar het “echte spul” is dan heel snel gezet. In het begin ging ik vooral veel water drinken. Sinds enige tijd drink ik regelmatig de betere kwaliteitsvolle thee. Echt héérlijk en ontspannend, niet saai.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Omdat ik nog niet zo heel lang gestopt ben, vermijd ik nog steeds evenementen of gelegenheden waar veel alcohol genuttigd wordt. Ik kan het verdragen dat er in mijn bijzijn alcohol gedronken wordt, maar zelf haal ik het niet meer in huis. Ook niet voor anderen. Wie wil drinken bij mij thuis, moet het zelf meebrengen en terug meenemen. Voor mezelf is alcohol verbannen uit mijn leven, maar ik oordeel niet over anderen.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Voor wie nog niet volstrekt overtuigd is om te stoppen is elk advies of tip nutteloos. Dat klinkt dramatisch en fatalistisch, maar je moet echt voor jezelf willen stoppen om te slagen. Lukt het niet alleen, zoek dan hulp en praat erover. Schaam je niet voor die verslaving, want het kan echt de beste overkomen en je bent niet de enige of die uitzondering waarbij dat stoppen niet zal lukken. Blijf proberen, geef niet op want je bent het waard! Ja, ook jij die nu denkt van niet bent het waard, en ook jij kan het. Dus gewoon WILLEN! En dan DOEN! En VOLHOUDEN! Vanzelf zal het niet lukken en ik beloof je niet dat het makkelijk zal zijn, maar naarmate je meer hindernissen overwonnen hebt wordt het steeds makkelijker om nuchter te zijn en blijven. En ik kan je ook beloven dat de beloning en voldoening groot zal zijn voor jezelf en je omgeving.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Voor vele onder jullie die mijn verhaal nu lezen zal het allemaal wat extreem lijken, nochtans is geen woord van wat ik schrijf overdreven of opgesmukt om overtuigend te zijn. Spijtig genoeg niet. Hoe het zover is kunnen komen met mijn verslaving is iets wat ik mij tot op heden nog steeds afvraag. Het is mijn leven binnengeslopen zonder ik het wist en overheerste mijn leven voor ik het besefte, als een traag werkend, sluipend gif. “Mij zal dit niet overkomen” hoor ik je zeggen, en ik geloof je want dat dacht ik ook. Ik beweer niet dat iedereen die met alcohol in aanraking komt ook verslaafd zal worden. Wel dat iemand verslaafd KAN worden en het kan echt iedereen overkomen, want alcohol maakt geen enkel onderscheid. En dat nu net jij die verslaafde persoon bent geworden weet je pas zeker als het te laat is.

Dus als je niet van gokken houd: stop ermee voor het te laat is.

 

Goed punt! En ik geloof je helemaal dat het de beste kan overkomen, al is het niet bij iedereen in dezelfde hoedanigheid. Maar ook “een beetje verslaafd” is verslaafd, en dat is best iets dat mensen naar mijn idee wat sneller zouden mogen toegeven. Dan is het immers makkelijker om er wat aan te doen. En je bent inderdaad ook altijd zelf diegene die als enige weer kan stoppen. En ik geloof ook helemaal in je punt dat je zelf echt overtuigd moet zijn dat je het wil. Die had ik ook opgeschreven als 1 van mijn ‘gouden tips om te stoppen’ in dit artikel. Alleen als je het zelf écht wilt vind je de motivatie om er na verloop van tijd ook echt helemaal vrij van te worden. En dat moment komt naar mijn idee vanzelf bij iedereen die al dat stemmetje in zijn of haar hoofd heeft dat het eigenlijk beter zou zijn om er maar eens mee te stoppen.

Onwijs bedankt dat je je verhaal hier met ons hebt willen delen! Daar ben ik echt heel blij mee. En mocht iemand anders na het lezen van dit verhaal nu ook eens zijn of haar ervaringen over stoppen met alcohol met ons willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je e-mail achterlaat neem ik vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

Leave a Reply