“Realiseer je dat je maar één leven hebt”

Wederom een mooi ervaringsverhaal vandaag! Dit keer van iemand uit het onderwijs, die inmiddels alweer twee maanden geniet van de vrijheid die een alcoholvrij leven te bieden heeft. En met een goede aanleiding, want de nadelige effecten die alcohol op je lichaam kan hebben zijn inderdaad maar beter niet te onderschatten. Mooi om te lezen:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben 61 jaar en werkzaam in het onderwijs.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Ik dronk vooral wijn en af toe sterke drank. Doordeweeks ging het al snel om 3 of 4 goede glazen op een dag. In het weekend vaak een glaasje meer… Vaak voor het eten, of even gezellig om de middag af te sluiten. In deze mate dronk ik al ruim 10 jaar lang.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Sinds februari 2021, dus relatief kort (2 maanden ongeveer).

Was dit je eerste poging?
Dit was mijn eerste poging. Ik zat er al een aantal jaren tegenaan te hikken, maar ik kon geen motivatie vinden om er eerder mee te stoppen.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Een motivatie en reden om te stoppen. De alcohol gaf een vast patroon in het leven. Je weet dat je gedrag niet goed is, maar zolang er geen noodzaak is ga je door.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Vorig jaar werd ik geconfronteerd met een langdurige burn-out. Door de alcohol werd ik rustiger, al merkte ik dat ik uitkeek naar het afgesproken moment (met mezelf) om weer alcohol te mogen nuttigen. Dit was nooit overdag, maar richting het einde van de middag en avond. Maar ik voelde me onrustig en merkte ook dat de hoeveelheid drank niet goed voor me was. Ik nam ook duidelijk in gewicht toe. Ik realiseerde me dat ik mogelijk niet oud zou worden op deze wijze. Ook de kans op drank-gerelateerde ziektes maakten me bang, en ik kreeg ook duidelijk signalen in mijn lichaam van mijn leefwijze. Het idee om niet oud te worden… ziek te worden… mijn gezin niet meer te kunnen zien… die gedachten beangstigden me zo zeer dat ik besloot het roer radicaal om te gooien.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Ondanks de korte periode ben ik veel helderder van geest, fitter en een fijnere persoon om mee samen te leven. Ik barst letterlijk van de energie en sta uitgerust op. Dit maakt me blij en opgeruimd. Ook de gedachte “vrij” te kunnen zijn en niet afhankelijk te zijn van alcohol voelt goed. Dit is jaren anders geweest….

En wat mis je het meest?
Door Corona zijn natuurlijk veel sociale ontmoetingen verdwenen. Ik mis op enkele momenten even het gevoel van de ontspanning die de alcohol gaf. Even samen gezellig een glaasje…

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken of hebt gedronken?
Ik heb niet echt de neiging om te gaan drinken. Bij stress en leuke momenten heb ik dit soms wel, maar pak dan mijn gedachten op, waarom ik uiteindelijk gestopt ben en dat maakt me sterker.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Alcoholvrij bier en frisdrank.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Iedereen is regievoerder over zijn eigen leven en de kwaliteit ervan. Voor mij betekent dit: geen alcohol, ondanks het feit dat ik nog maar kort geleden gestopt ben.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Ik zou als tip geven: kijk terug wat alcohol je gebracht heeft, maar ook wat het met je doet en welke beperkingen het je oplegt. En stel jezelf de vraag of je tevreden bent met je huidige levensstijl. Wees open en zoek hulp als je niet in staat bent om dit alleen te doen. Dit laatste is moeilijk en zeer kwetsbaar om te bespreken, maar realiseer je dat je maar één leven hebt, te kort en te kostbaar om er niet optimaal van te genieten.

 

En zo is dat helemaal! Zo gek eigenlijk dat wij zo’n sterke neiging hebben om dat enige leven dat wij hebben met alcohol te verdoven. Ik zou er achteraf echt zoveel voor over hebben om al die nutteloos benevelde uurtjes terug te kunnen kopen zeg. Onvoorstelbaar!

Ontzettend bedankt voor dit mooie verhaal, en ik hoop dat deze afgelopen nuchtere twee maanden het begin zijn van een heerlijk frisse en scherpe rest van je leven! Geniet ervan. En mocht iemand anders na het lezen van dit stuk ook een keer zijn of haar verhaal zou willen delen: heel graag! Laat op deze pagina je e-mailadres achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Leave a Reply