“Probeer er een leuke challenge van te maken”

Elke reis begint met een enkele stap, en ook de reis naar alcoholvrijheid begint met een enkel moment. En dan kan het helpen om die stap te nemen door er een mooie uitdaging voor jezelf van te maken. Probeer die lat net iets hoger te leggen dan je prettig vindt, zodat je genoeg tijd hebt om uit te vogelen wat niet drinken écht allemaal met jou en je lichaam doet. Pas dan ga je de andere wereld ervaren die daar rustig op jou aan het wachten is. En dan weet ik zeker dat je er net als de schrijver van het ervaringsverhaal van deze week absoluut geen spijt van zult krijgen:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben een man van 34 jaar oud en in het dagelijks leven werk ik in de zuivelindustrie als procesoperator. Ik werk in ploegendienst, dus onregelmatig.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Dit verschilt heel erg per activiteit. Wanneer we met vrienden een pokeravond hadden dronk ik rode wijn, tijdens wintersport weissbier, tijdens voetbalwedstrijden pils en met uit eten lekker een wijntje. De hoeveelheid verschilde ook wel heel erg. Soms een aantal, soms hele flessen rode wijn of halve liters bier bij het voetbal, om vervolgens daarna nog ‘even’ een kroeg in te duiken.

Toch had ik ook periodes waarin ik weken of soms maanden niet dronk. Dit was vooral wanneer ik iets meer aan m’n lichaam werkte en veel aan het fitnessen/sporten was. Vaak was er dan wel iets om naartoe te werken, zoals vakantie Curacao of een wintersport waar ik heel erg fit voor wilde zijn, om daar vervolgens flink de bekerplant in te duiken (veel drinken zeg maar;-) ). Je zou kunnen zeggen dat het in mijn hoofd altijd al wel een soort haat/liefde verhouding is geweest, omdat ik het vele sporten en drankjes drinken totaal niet samen vond gaan.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
20 februari ben ik een jaar gestopt.

Was dit je eerste poging?
Ik had wel vaker periodes zonder alcohol, maar vaak niet veel langer dan een paar maanden. Deze keer had een bijzondere reden. In onze ‘poker’ vriendengroep werd iemand ernstig ziek. Hij kreeg tongkanker op 33 jarige leeftijd. Helaas is hij in januari 2022 overleden. Die maand lukte de dry january mij ook niet om die reden, en dat heeft me wel aan het denken gezet.

Dry january deed ik wel vaker en dat was vaak geen probleem, maar dan had ik bijvoorbeeld wel een wintersport om naar uit te kijken waar ik me natuurlijk lekker liet gaan. In februari 2022 ging ik met een paar pokervrienden op pokerweekend die deze overleden vriend nog zelf gepland had, in de hoop er tegen die tijd gewoon gezond bij aanwezig te zijn. Helaas mocht dit niet zo zijn.

Tijdens dit weekend deed een vriend aan een 100 dagen geen alcohol challenge omdat deze overleden vriend dit tijdens corona een keer had gedaan en ik herinner mij dat ik het zo ontzettend knap vond tijdens dat weekend dat hij in restaurants, kroegen en casino’s kon zijn zonder de behoefte te hebben om te drinken. Dit, en de mislukte dry january, was voor mij wel een trigger om na dat weekend zelf de 100 dagen te starten met een andere vriend.

Tijdens deze 100 dagen ben ik veel dingen gaan lezen over alcohol. Zo ook hier de ervaringsverhalen, heb ik een podcast geluisterd over dit onderwerp en heb ik op Youtube zo ongeveer alle content verslonden die er te vinden is over alcohol en hoe wij er als maatschappij tegenaan kijken en wat dit met je doet.

Toen is er ergens bij mij een knop omgegaan tijdens deze 100 dagen. Ik zie nu in wat alcohol voor effect heeft op je psyche en lichaam en hoe bizar het is hoe wij er als maatschappij mee omgaan en er naar kijken! Mijn 100 dagen begon met de wilskracht methode en onder andere dankzij sober Leon ‘Youtube’ is dit omgezet naar ‘first principles thinking’. Het grootste verschil hierin is dat je met wilskracht alcohol nog ziet als iets positiefs, iets wat soms wat toevoegt en waarvan je jezelf met wilskracht weerhoudt. De andere methode is inzien wat alcohol daadwerkelijk is en bijvoorbeeld hoe het komt dat wij het totaal anders zien, daar ging ergens voor mij een knop om.

Als bonus ontmoette ik een leuke vrouw tijdens deze 100 dagen periode die ‘toevallig’ ook niet drinkt, waardoor het puzzeltje compleet op zijn plaats leek te vallen. We zijn nog bij elkaar en wonen inmiddels samen.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Uiteraard is dit gewoon de manier hoe je tegen alcohol aan kijkt en hoe het verweven is in onze maatschappij. Vanaf jongs af aan word je er mee geconfronteerd en groei je er mee op. Niet dat mijn ouders stevige drinkers zijn, juist niet! Maar wel dat het aanwezig was op feesten en partijen natuurlijk.

Wanneer we op zondag bij een opa of oma kwamen en er was een oom of tante nog zuur/brak van de avond daarvoor dan was dat lachen en was het een mooi feestje! De jeugd hier heeft allemaal een zuipkeet dus je kon letterlijk niet wachten totdat je 16 was en dit ook mocht! Het hoorde er gewoon bij gedurende je tiener en twintiger jaren. Iedereen kent het wel, tijdens stappen of thuis bij vrienden, degene die traag drinkt hield de groep op en wanneer er een moest kotsten tijdens of na een drankspelletje was dat lachen!

Bij voetbal drink je een biertje, tenzij je moest rijden. Tijdens poker een biertje of wijntje, met vrijgezellenfeesten shotjes en zoveel pils dat je er nog minstens 3 dagen last van had, en wanneer iemand niet dronk dan had je wat uit te leggen natuurlijk. Kortom het zit zo in je sociale leven dat het gewoon een logisch iets is.

Voor mij was het een beetje: tijdens je tienerjaren is het ontzettend stoer (dat denk je dan) tijdens begin 20 hoort het er bij, vanaf je 25ste tot 30ste denk je af en toe van waar ben ik eigenlijk mee bezig en na mijn 30ste begon het soms wat kansloos te voelen en voelde je het langer gedurende de week en kreeg je er last van tijdens sporten.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Uiteraard had dit dus te maken met het overlijden van een vriend, de mislukte dry january, en de vriend met z’n 100 dagen challenge die ik dus meteen na het weekend gestart ben op 20 februari. Het is als een soort cirkel die voor mij nu rond is, of een puzzel die compleet op z’n plek viel tijdens mijn 100 dagen challenge.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Wauw te veel om op te noemen! Uiteraard de standaard dingen, zoals meer energie of geen katers meer, complete dagen die je weggooide omdat je gedronken had. Maar ook hoeveel meer zelfvertrouwen je ervan krijgt, omdat je jezelf niet meer voor de gek houdt en hoe trots je op jezelf bent omdat je tegen een soort stroming in zwemt en niemand kan je stoppen.

Ook kleine dingen als tijdens mijn 100 dagen challenge daten en niet hoeven te denken aan wanneer je het eerste wijntje kan bestellen en of je wel een tweede moet bestellen en wat zij er dan wel niet van zal denken, haha. Kortom: rust in je hoofd, niet bezig zijn met wanneer het volgende drankje weer mag of kan.

En wat mis je het meest?
Ik kan letterlijk niks meer bedenken wat ik er aan mis. Ik vind het alleen jammer dat de knop niet eerder om is gegaan dan op mijn 33ste.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
De brakke dagen die je incalculeert en waar je niet vooruit te branden bent en je jezelf ongelukkig, zwaarmoedig voelt en je zelfvertrouwen naar een nulpunt is gedaald omdat dit iets is wat alcohol met je doet. Na de overload aan endorfines krijg je de dag daarna de andere kant van de medaille gepresenteerd, waardoor je ‘s avonds graag weer wat vergif/alcohol/endorfines nuttigt.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Sober Leon kijken op Youtube, maar gelukkig heb ik weinig moeilijke momenten het is meer dat ik dan wat kijk of lees over alcohol omdat ik het een interessant onderwerp vindt.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Water, thee, koffie, Saskia. Heeeel af en toe een 0.0 biertje maar vind dit ergens overpriced troep waarmee ik de alcohol-lobby blijf sponsoren en dan lijkt het dus alsof ik mijzelf iets ontneem door iets te drinken waar 0.0 op staat.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
“It’ll be a cold day in hell” voordat ik weer drink.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Probeer te voorkomen dat je het gaat zien als jezelf iets onthouden! Lees, kijk en luister er veel over het onderwerp, en hopelijk voelt het bij jou net zoals bij mij: als een logisch gevolg! Vooral Sober Leon op YouTube vind ik steengoed om de juiste mindset te krijgen.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Probeer er een leuke challenge van te maken met jezelf, vrienden of familie. Zo heb je in het begin steun aan elkaar en kan je het erover hebben hoe je het ervaart! Ga er vervolgens tijdens de challenge veel content over verslinden en wie weet krijg je zelf ook de juiste mindset waardoor het spreekwoordelijke kwartje valt.

 

Heel goed dat je het zo hebt aangevlogen! En inderdaad, het is een hele goede manier om er zo een uitdaging van te maken. Ik had destijds de challenge op 1 jaar gezet, en ik had nooit verwacht dat je in die tijd zo anders tegen dat spul aan kunt gaan kijken zeg… tot inderdaad dat kwartje valt, en dan wil je niet meer terug. En valt ie nog niet? Blijf dan gewoon even wat langer gestopt tot je het merkt. Dat is het wel zo ontzettend waard allemaal!

Onwijs bedankt dat je je verhaal hier met ons hebt willen delen! En mocht iemand anders na het lezen hiervan nu ook eens zijn of haar ervaringen over stoppen met alcohol willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je e-mail achterlaat neem ik vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

2 Comments

  1. Mir July 22, 2023
  2. Alcoholvrijheid July 23, 2023

Leave a Reply