“Alcohol gaat me niet meer helpen zoals in de eerste 40 jaar van mijn leven”

Op deze website zal ik ook steeds andere mensen aan het woord laten die een serieuze poging wagen om eens iets te gaan doen aan hun alcoholgebruik. Hopelijk worden dit ook niet alleen maar ‘hallehlujah-hoera’ verhalen, maar komen hier ook juist die dingen aan bod die het juist zo moeilijk maken om dat ene stapje eindelijk eens een keer te maken. Het doel hiervan? Jullie inspireren en jullie te laten weten dat jullie echt niet de enigen zijn die met die vraagstukken worstelen!

Deze serie wordt afgetrapt door een vriend van me, die net een paar belangrijke knopen doorgehakt heeft in zijn leven met als doel er simpelweg wat lekkerder in te staan. Even geen alcohol is er daar één van. Uiteraard kan ik dat alleen maar aanmoedigen en ben ik er stiekem best trots op dat er zulke dappere mensen in mijn vriendenkring terug te vinden zijn. En geloof me: net als stoppen met drank kan je eigenlijk stoppen met van alles waar je denkt maar niet vanaf te komen. Je moet het alleen maar durven!

Hij deed dat. Take it away vriend, en nogmaals onwijs bedankt voor dit openhartige verhaal!

(en mocht je als lezer ook een keer je verhaal willen doen, laat het me vooral weten! Ik ben altijd op zoek naar nieuwe verhalen 🙂

 

Lees hier het ervaringsverhaal van een mooie gast, 40+ die nu al meer dan een maand tevreden droog staat:

In het kort: wat doe je in het dagelijks leven?
Zelfstandige, consultant

Wat drink/dronk je en hoe veel/vaak?
Vroeger dronk ik met name bier, later met name sterke drank (rum, whiskey, jenever).

Hoe lang speel je al met de gedachte om te minderen of stoppen?
Ik heb al tijdens het afronden van mijn studie periodes ingebouwd om minder te drinken of tijdelijk helemaal niet te drinken. Altijd of omdat ik een periode wel erg veel had gedronken en me daar slecht over voelde of dat ik een duidelijk doel voor ogen had waarbij alcohol en katers me niet echt hielpen. Sinds een paar jaar heb ik steeds minder lol van het drinken zelf en ben onder andere daarom de ‘Dry January’ gaan verlengen en heb ik ook op andere momenten in het jaar pauzes ingelast.

Wat heb je nu besloten?
Dat het mooi is geweest! Ik ben nu 40+ en heb het idee dat ik de eerste 40 jaar mijn leven redelijk goed heb uitgespeeld. Het is nu tijd om me leven zo in te richten dat ik van de tweede 40 jaar van mijn leven ook een succes kan maken. Alcohol gaat me daarbij niet helpen zoals in de 40 jaar. Het tegendeel zelfs, het houdt me tegen om mijn doelen te bereiken en zo gelukkig en gezond mogelijk te zijn.

In de eerste 40 jaar (of wellicht met name de eerst 35) was alcohol een goede vriend, die me veel leuke vriendschappen, ervaringen ontspanning heeft opgeleverd  en die me geholpen hebben om te worden wie ik nu ben. Daar ben ik heel content mee en daar zitten zekere elementen in die ik zonder drank (en drugs) niet of langzamer had ontwikkeld. Nu levert het drinken me eigenlijk weinig meer op de doelen die ik heb voor de tweede helft van mijn leven. Dus waarom zou ik blijven drinken?

Wat hield je tegen?
Goed inzicht waarom ik (steeds meer) dronk en dat het me dus eigenlijk niks meer oplevert en wel steeds meer kost (geld, tijd, katers, geluk, energie, gezondheid).
Voor iedereen die wil stoppen is het goed om te achterhalen waarom je zoveel drinkt en waarom je zou willen stoppen. Als je dat niet doet wordt het volledig afhankelijk van je discipline en motivatie. Beiden zijn moeilijk om langere tijd vol te houden. Als het volledig van je discipline en motivatie afhangt kost het ook veel energie met het risico dat je toch weer in oud gedrag vervalt bij (grote) tegenslagen of stressvolle, drukke, minder leuke periodes.
Het boek “De verslaving voorbij” van Jan Geurtz heeft mij echt geholpen om inzicht te krijgen in mijn verslaving en patronen. Het geeft je inzicht in verschillende soorten verslavingen en patronen of het nu om roken, drinken, gokken, seks, tv kijken, eten, aandacht, shoppen of wat dan ook is.

Wat mis het je het meest en wat het minst?
Het minst mis het drinken zelf. Als je veel drinkt is eigenlijk gewoon een hele nutteloze bezigheid die veel geld kost en alleen maar leidt tot een kater en schuldgevoel, terwijl het je dus op het zelf moment helemaal niks meer oplevert behalve een tijdelijke verdoving / afleiding van je probleem.

Het meest mis ik een paar drankjes doen om te ontspannen en leuke tijd te hebben met je partner of beste vrienden en dan lekker de tijd vergeet en met elkaar praat of iets leuks doet. Je bent toch iets vrijer en dat is soms wel zo fijn en ontspannen.

Waarom ben je niet eerder gestopt?
Tot een paar jaar geleden leverde het drinken me dus ook leuke nieuwe ervaringen op en had ik ook lol aan het drinken zelf. Dat en het gebrek aan inzicht in waarom ik teveel dronk.

Wat weerhield je ervan om het eerder te proberen?
Ik was nog niet zover om in te zien welk deel de verslaving was en welk deel de sociaal geaccepteerde gewoonte om te ontspannen.

Wat zijn je eerste ervaringen?
Ik ben nu 3 weken onderweg en heb dezelfde ervaringen als de andere ‘droge maanden’: gelukkiger, gezonder, geen schuldgevoel, actiever, enthousiaster, bewuster, leukere partner, vader, vriend, betere huid enz. Echt allemaal! Dit is waarom ik het doe en dat komt ook nog uit!

Valt het tegen, en zo ja: wat dan?
Aangezien ik al eerder periodes niet gedronken heb, wist ik wel wat ik kon verwachten. De eerste twee weken viel het me nog wel af en toe tegen omdat het zo in je systeem zit, maar dat wordt bij mij snel minder. De afgelopen week heb ik wat sociale afspraken gehad waarbij alle anderen wel dronken. Het meest lastige is het eerste drankje weigeren / niet bestellen. Daarna gaat het vanzelf.

Hoe lang hou je dit vol?
Ik wil deze keer echt wat langer niet drinken en eigenlijk pas weer gaan drinken als ik echt zeker weet dat ik dat met mate kan. Ik heb nog geen einddatum in mijn hoofd, maar in ieder geval drie maanden. Dan wellicht even wat drinken met de feestdagen eind december en dan weer lekker doorgaan. We zien wel hoe lang dat dan wordt!

Was het een goede keuze?

JA!

Het is bizar hoe je jezelf kan voorhouden dat het wel meevalt en dat het je leven echt maar beperkt negatief beïnvloedt (af en toe een kater), maar als je (bijna) elk dag meer dan 2 glazen drinkt en vaak echt stevig drinkt heeft dit heel veel invloed op je hele leven en zijn. Je gaat dit pas zien als minimaal een maand niet gedronken hebt en je gaat het pas echt merken als je 3-6 maanden niet gedronken hebt. Ik dat dus iedereen aanraden om minimaal 1x te proberen. Wat heb je te verliezen?

Voel je je vrijer?
In eerste instantie voelt het alsof je jezelf een beperking oplegt, maar zodra je iets verder bent is het juist een bevrijding van je verslavingspatroon en afhankelijkheid van alcohol. Ik bepaal nu weer helemaal zelf met veel meer energie wat ik doe en ben niet meer (dagelijks) toch ergens bezig met een reden voor een volgend drankje. Dus ja, ik voel de me absoluut (alcohol) vrijer!

Welke alternatieven drink je nu?
In andere periodes waarin ik niet dronk, ben ik heel vervangers gaan drinken om de ‘craving’ te temperen. Ik ben van alles en nog wat gaan uitproberen, wat eigenlijk wel een leuke ontdekkingstocht is. Vroeger dronk ik met name water, thee of alcohol, maar er is nog zoveel meer!

In deze periode heb ik minder behoefte aan vervangers, maar cola en thee doen het erg goed. Mijn absolute best vervanger voor als ik zin heb in een drankje is gember bier. Dat vind ik eigenlijk lekkerder dan een normaal biertje en zeker de Thomas Henry Ginger Beer!

Heb je tenslotte nog tips of aanraders?
Eigenlijk kan dit antwoord ook bij de vraag over alternatieven ingevuld worden, maar ga op zoek naar goede gezonde afleidingen ipv ander extra eten of drinken. Voor je weet zit je aan een ander ongezonde gewoonte vast. Probeer jezelf andere gewoonten aan te leren zoals in de avond een boek lezen, spelletjes spelen, hobby oppakken of iets dergelijks. Dan ben je veel minder met het ‘niet drinken’ bezig. Als je tijdens het stoppen heel erge behoefte voelt om te drinken en bijna nergens anders mee aan kan denken, doe dan iets lichamelijks. Bij mij werkt wandelen of sporten heel goed, maar het kan echt van alles zijn. Het leuke is dat wandelen en sporten ook heel goed kan met je kinderen, partner en vrienden. Dan sla je twee vliegen in een klap!

Zoals ook al eerder genoemd, ga op zoek naar de reden waarom je zoveel drinkt en wees niet te hard voor jezelf als het niet direct lukt om te stoppen. Het moet uit jezelf komen. Lees en praat erover. Vanzelf ga je inzien dat je in negatieve verslavingscirkel zit. Je gaat de reden, je gedrag steeds beter herkennen en daardoor gaat het makkelijker worden om te stoppen. Focus ook met name op wat het je oplevert, want die lijst is echt oneindig mooi!!!!

Leave a Reply