Ontvang een uur per dag extra!

Wat mooi! Vorig jaar had ik de eer om dit mooie verhaal te mogen plaatsen van iemand die besloten had dat het wel genoeg was met die drank. Inmiddels is hij een jaar alcoholvrij en nog steeds dolgelukkig met zijn keuze! Zo gelukkig zelfs, dat hij er een column over heeft geschreven voor het Noordhollands dagblad. Met zijn toestemming mag ik die columns hieronder ook plaatsen op Alcoholvrijheid. Enjoy!

 

Kent u dat gevoel dat je een fles wijn leeg hebt en eigenlijk nog wel een glaasje lust? Ik wel.

Op een gegeven moment had ik daar genoeg van. Letterlijk. Ik stopte met alcohol. Per direct. Nul punt nul. Zaterdagavond was dat precies een jaar geleden. De app van alcoholvrijheid.nl berekende dat ik in die 365 dagen 290 liter alcoholische drank heb ontweken.

Ik was al jaren een gewoontedrinker. Geen sterke drank, nooit een kater, had nog jaren door kunnen gaan. Maar toch. Ongezond. En waarom eigenlijk?

Stoppen was voor mij de enige optie. Een glaasje per dag als limiet is zelfkwelling. Alles of niets. Weg met dat ritueel. Bijna dertig jaar geleden stopte ik ook van de ene op de andere dag met roken. Allen Carr liet mij inzien dat nicotine simpelweg het verlangen naar de volgende sigaret in stand houdt. Met alcohol is dat net zo. Hoopte ik. En dat klopte.

Via IkPas was ik al eens vaker een maand gestopt met drinken, maar dan telde ik de dagen af tot ik weer mocht. Nu wíl ik niet meer. Verschilletje.

Wat voor mij het belangrijkste was van een goed glas bier of wijn? Het genot van ontspanning. Even samen zitten of tot jezelf komen met een drankje. Laat ik nou toch de mazzel hebben dat er steeds meer alcoholvrije bieren op de markt komen die ik echt de moeite waard vind. IPA, blond, weizen, sour…. Vergeet Buckler. Neem de Superb-Owl van brouwerij Uiltje of het NONnetje van Jopen. Subliem! Dan kun je met een gerust hart eens even lekker een biertje nemen.

Mijn nuchtere conclusie na een alcoholvrij jaar: het voelt goed. Fit. Rust. Gezond. Trots. Niks meer aan doen. Wat me vooral opviel is dat ik beter slaap, maar ook minder behoefte heb aan slaap. Ging ik voorheen tegen middernacht naar bed, nu pas tegen enen. Stoppen met het drinken van alcohol is dus niet alleen goed voor de gezondheid, het voegt per direct al uren aan je leven toe!

Andere voordelen die ik merkte:
– De onrust is weg. En: nooit meer dat gejaagde gevoel dat je nu wel eens een biertje, of nóg een biertje wil.
– Nooit of nauwelijks meer boos worden om niks.
– Slap ouwehoeren is ook een stuk minder.
– 24/7 in je auto kunnen stappen als dat zo uitkomt. Je niet meer beperkt voelen als je ‘nog moet rijden’.
– Niet meer die lichte maar vervelende hoofdpijn op de dag ‘nadat je die laatste niet had moeten nemen’.
– Behalve het grote voordeel dat ik elke dag een uur later naar bed ga dan ik gewend was: Veel gelijkmatiger slapen. In slaap vallen bij de televisie, komt nauwelijks meer voor.
– Geen oprispingen meer, of ‘last van mijn maag’.

En last but not least:
Het prettige gevoel dat ik ben gestopt met het bijna onmerkbaar slopen van mijn lichaam

 

Prachtig! Op naar het tweede jaar.

Leave a Reply