“Nu besef ik echt wat alcoholvrijheid is”

Wat is het toch zonde dat velen van ons zo’n groot deel van ons leven altijd maar verdoofd hebben. Mooie en minder mooie momenten, maar altijd onder een waas. De schrijfster van het verhaal van deze week beschrijft heel mooi hoe waardevol ze dat intense gevoel van leven tegenwoordig ervaart. Nog steeds in mooie en minder mooie momenten, maar altijd in alcoholvrijheid! Hoe heerlijk is dat toch:

 

Gezellig, wijn erbij! Dat was mijn motto, 30 jaar lang. Wijn na een drukke dag gaf me instant ontspanning. Wijn na een succesvolle dag: proosten! Wijn na een zware (werk)dag, die had ik verdiend! Zo onschuldig. Het zijn maar 1 of 2 glazen en niemand in mijn omgeving vind het echt raar, zorgelijk zeker niet.

Ik merkte de laatste jaren dat ik steeds vaker zin kreeg in een koud glas wijn en dronk ze ook steeds sneller op. Bij het koken alvast 1, dat werden vaak 2… Ik keek dagelijks enorm uit naar de wijnmomentjes. Ik zorgde voor een flinke voorraad, zocht de restaurants uit op hun wijnkaart, in de vakanties kwam de wijn al bij de lunch op tafel en werden lokale wijnboeren bezocht. Alles op het oog zo onschuldig en onder het mom van ik ben gewoon liefhebber en inmiddels wijnkenner. Totaal sociaal geaccepteerd. Gezellig toch?

Na een tragisch overlijden in onze familie verdoofde de wijn de pijn ook. Eerlijk is eerlijk. Maar steeds vaker werd ik zo moe wakker, sliep onrustig en zwetend. Met schaamte en stress probeerde ik de avond ervoor terug te halen, wat had ik ook alweer gezegd? Wat had die persoon tijdens het leuke gesprek mij ook alweer verteld? Ik vergat vaker hele stukken. Zou mijn leeftijd dan een rol spelen? Inmiddels was ik 51 jaar. Ik kon steeds slechter tegen een paar glazen wijn. Met mijn royale glazen schonk ik max 4 glazen uit een fles. En een fles ging er dan (niet dagelijks) toch best doorheen.

Al met al functioneerde ik ogenschijnlijk prima. Ik functioneerde prima in mijn gezin, was altijd punctueel op mijn werk en had leuke uitjes met vriendinnen. Ik had geen last van zware katers, maar ik had wel last van uitstelgedrag en was de volgende dag erg moe (wat verdween na een glas wijn de volgende middag bij borreltijd). Ik begon me te verdiepen in de effecten van de overgang en las een boek over hormonen en die belangrijke balans. Steeds vaker besefte ik dat wijn mijn lichaam geen goed deed. Maar het is zo lekker en dat wil ik toch niet opgeven!

Daarna heb ik podcasts geluisterd en het boek van Evi Hanssen gelezen, en oei wat herkenbaar was haar verhaal. Ik heb toch geen drankprobleem? Maar diep van binnen wist ik dat ik aan mijn gezondheid wilde werken. Eerst gezond en fit worden en daar past even geen alcohol bij.

Dry January 2022 was een mooie start. Fanatiek en vol overtuiging om mijn lichaam te ontgiften deed ik een maand mee. Helaas voor mij geen euforische gevoelens van beter slapen, helder zijn, afvallen. Niks van dat alles, alleen maar dood en doodmoe. Omdat ik online de succesverhalen van deelnemers las wilde ik dat absoluut ook ervaren! Dus deed ik nog maar een maand mee, ook hier bleef het fitte gevoel uit, dan nóg maar een maand alcoholvrij. In maand drie begon ik vaster te slapen, heerlijk! Wat een rust, en wat voelde mijn lichaam ‘s ochtends fijn aan. Mn buikje was nog niet verminderd en super fit voelde ik me ook nog niet. Wel ging ik eerder slapen, luisterde voor het eerst in mijn leven naar mijn lichaam! Had zin om te gaan slapen want ik wist hoe heerlijk dat nu was.

Overdag deed ik meer. Ongemerkt pakte ik alle voorkomende klusjes op, zonder er tegenop te zien of het uit te stellen. Ik had het niet eens door of de vaatwasser was al uitgeruimd. Mijn huis kwam lekker op orde, de energie begon te stromen. De momenten dat ik wel eens trek had in een glas wijn voorkwam ik door lekker gingerbeer koud te hebben staan of een 0.0 biertje. Nu ben ik 9 maanden zonder alcohol en heb geen cravings meer. Wel heb ik alternatieven achter de hand en daar geniet ik oprecht van.

Alles komt veel dieper bij mij binnen. De mooie dingen, zoals iets in de natuur zien of fijne gesprekken, ervaar ik zoveel intenser. Echt prachtig. Nare, verdrietige momenten zijn er ook en die laat ik toe, zie het onder ogen en ga daarna weer rustig door. Niks wordt voorzien van een verzachtend laagje. Dat intense gevoel van leven is zo waardevol.

En dan nu zegt mijn omgeving je kunt toch wel eentje nemen, je bent toch niet verslaafd? Inmiddels weet ik heel helder dat ik eentje maar niks vind, en er vast een tweede en derde volgt. Met mezelf steeds afspreken wanneer ik wel en niet mag drinken (bijvoorbeeld alleen in weekenden of op feestjes), dat heb ik vaker geprobeerd en die grens is zo vaak overschreden. Als je met jezelf afspraken moet maken over alcoholgebruik dan ben je afhankelijk, of met een ander woord: verslaafd.

Menigeen zal dit ontkennen maar dit is waar. Het is juist echt vrijheid wanneer je nooit meer afspraken hoeft te maken en jezelf bij niet nakomen nooit meer teleur hoeft te stellen. Nu besef ik echt wat alcoholvrijheid is. Niets sneu of zieligs aan, het geeft juist een gevoel van onbeperkte vrijheid! De komende 30 jaar geniet ik met volle teugen van mijn lijf en gemoedstoestand. Ik gun het zoveel van mijn vriendinnen ook, maar wil vooral niet gaan overtuigen, dit had mijn oude ik ook niet leuk gevonden. Dat sociaal geaccepteerde glas wijn wat we bij alle momenten in ons leven vasthouden brengt alleen maar schijn-vrijheid.

 

Zo is het maar net! En als ik het zo lees heb je nu echt de goede stap gemaakt, en gefeliciteerd met je welverdiende alcoholvrijheid. En die heb je verdiend hoor, want echt een dik compliment dat je na die dry january doorgezet hebt ondanks dat de beloofde voordelen uitbleven. Dat siert je wel echt hoor, heel knap dat je op deze manier door hebt gezet! En daar verdien je nu de hoofdprijs mee. Gefeliciteerd 🙂

En nogmaals onwijs bedankt dat je je verhaal hier met ons hebt willen delen! Mocht iemand anders ook eens zijn of haar ervaringen over stoppen met alcohol willen delen op Alcoholvrijheid: heel graag! Als je op deze pagina even je e-mail achterlaat neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

3 Comments

  1. Mike September 24, 2022
  2. Piet Descan September 24, 2022
  3. Jacco September 24, 2022

Leave a Reply