“Nooit meer alcohol, anders wordt het mijn dood”

Cold turkey stoppen met alcohol is niet zonder gevaren. Als je jarenlang elke dag bijna een liter sterke drank per dag drinkt, is het verstandig om dit met je huisarts te overleggen zodat je het veilig kunt afbouwen. Bij de schrijver van deze week ging dat bijvoorbeeld mis, maar desondanks lijkt hij inmiddels goed genezen van zijn verslaving en is hij al bijna anderhalf jaar alcoholvrij. Goed bezig! Heel mooi om hieronder ook zijn ervaringen te mogen delen:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben een service monteur in de zonnepanelen. Ik sport en maak plezier.

Wat dronk je vooral en hoeveel/vaak?
Sterke drank zoals vodka, berenburg, en jenever. Ik dronk 0.75 liter per dag, 3 jaar lang, en ben in totaal 15 jaar alcoholist geweest.

Hoelang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Ik ben 15 maanden gestopt.

Wat was je eerste poging?
Ik heb geen eerdere poging gedaan.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Niets.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid en toch gestopt?
Ik had voor mezelf besloten te stoppen omdat mijn lichaam niet meer kon en ik mentaal kapot was. Ik ben toen cold turkey gestopt, wat de druppel was. Hierdoor raakte ik in een delier en belandde meteen in een psychose, waarna ik in het ziekenhuis op de MPU (medisch psychiatrische unit) terechtkwam.

Wat heb je tot nu toe als grootste voordelen ervaren?
Gezond leven en nooit meer alcohol nodig hebben. Ik heb mijn vrienden terug, mijn leven, en een toekomst.

En wat mis je het meest?
Ik mis niets meer in het leven. Toen ik nog dronk, toen miste ik juist alles!

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
De katers, geldnood, het liegen en iedereen voor de gek houden.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Ik heb geen drang meer naar alcohol. Mocht ik wel zoiets krijgen, dan speel ik het verhaal vooruit en ga ik nadenken wat er zou gebeuren. Bijvoorbeeld: vol gas aan de drank zonder rem, binnen een paar uur laveloos thuis liggen, de volgende dag weer gaan drinken omdat ik geen rem ken, de katers, en zo kan ik nog wel even doorgaan…

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Ik drink nu voornamelijk spa rood (met smaakjes), Crystal Clear, frisdranken met koolzuur, en thee.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Ik heb voor mezelf de keuze gemaakt om alles 180 graden andersom te doen. Nooit meer alcohol, anders wordt het mijn dood. Dus drinken (alcohol) is geen optie meer.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Speel het verhaal vooruit, ga nadenken wat er weer gaat gebeuren en of het je waard is.

Wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met alcohol?
Ken de gevaren, het leven is leuk met een drankje, maar het is voor korte termijn en zal je meer kapot maken dan je lief is. Als je twijfelt, moet je doorzetten en gewoon stoppen met alcohol drinken. Daar krijg je geen spijt van.

 

Sja, het is toch echt geen speelgoed he, die alcohol… heel mooi dat je ons vandaag hier vandaag aan hebt helpen herinneren, en nog veel mooier dat jij ondanks alle tegenslag toch die belangrijke stap hebt kunnen nemen voor jezelf. Wat een verschil moet dat zijn met de afgelopen 15 jaar zeg! Geniet er onwijs van, want dat heb jij echt dubbel en dwars verdiend. Complimenten!

En heel erg bedankt voor het delen van je verhaal! Mocht iemand anders nu ook eens zijn of haar ervaringen over stoppen met alcohol willen delen op Alcoholvrijheid: heel graag! Als je op deze pagina even je e-mail achterlaat neem ik vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

One Response

  1. Annemarie January 27, 2024

Leave a Reply