“Misschien drink ik wel nooit meer alcohol”

Je hoeft echt niet van de een op de andere dag alcohol compleet uit je leven te verbannen om te stoppen. Je kan ook kort beginnen: dry january… dan een dagje extra, seizoenetje erbij, misschien een jaar dan? Als het niet zo definitief is, is het ook minder eng en daardoor makkelijker vol te houden. De schrijver van het mooie ervaringsverhaal van deze week heeft het zo aangepakt, en is inmiddels al meer dan een jaar alcoholvrij. Erg leuk om te lezen:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben vader van drie geweldige dochters en getrouwd met een heel lieve vrouw. Mijn vrouw heeft haar hele leven – op een incidenteel slokje champagne of dessertwijn na – nog nooit alcohol gedronken. Mijn drie tienerdochters zijn heerlijke coaches in hun afkeur van alcohol (voorlopig althans…..). Ik werk meer dan fulltime als commercieel directeur van een transportbedrijf en coach daarnaast het sportteam van een mijn dochters en doe zo nu en dan vrijwilligerswerk. We hebben bovendien een heerlijk huis waar altijd wel iets te klussen is. Vorig jaar ben ik 50 geworden.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Vooral wijn. Voorjaar en zomer overwegend wit en in de herfst en winter ook wat vaker rood. Daarnaast graag speciaalbiertjes – heerlijk die verschillende smaken en de verhalen/marketing er omheen. Bovendien ook nog wel eens heerlijk een glas whiskey, cognac of calvados. Ik vertelde mijzelf – en geloofde dat ook wel echt wel geloof ik – dat de hoeveelheden wel meevielen. De dagen dat ik niets dronk onthield ik goed, misschien omdat het er niet heel veel waren. Onbewust en soms ook bewust hield ik voor mijzelf en voor mijn omgeving de schijn op dat ik minder dronk dan ik eigenlijk deed. Maar toen ik eerlijk de balans opmaakte in Dry January 2022, sloeg de teller toch best hoog uit: 4 flesjes wijn per week en daarnaast nog af en toe een biertje of calvadosje. Nog steeds allemaal met een verkleinwoord – nog steeds bezig het kleiner te maken blijkbaar. Bij een uitgebreid diner konden er ook best twee flessen wijn doorheen gaan.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Nu net iets meer dan een jaar. Het is eigenlijk een uit de hand gelopen Dry January in 2022. Een echte poging om te stoppen met drinken heb ik nog niet eerder gedaan. Daar heb ik ook niet echt de noodzaak voor gevoeld trouwens. Wel heb ik een aantal jaren op rij in januari geen alcohol gedronken, maar nooit met het doel om helemaal te stoppen. Ik denk dat ik Dry January juist gebruikte (misbruikte) om aan mijzelf en aan mijn gezin te laten zien dat het wel meeviel met mijn drinkgedrag – “ik kan best zonder hoor – ik heb echt geen probleem met alcohol, ik ben gewoon een groot liefhebber van goede wijn”.

Ik ervoer bovendien helemaal geen negatieve gevolgen. Ik had een prettige en vrolijke dronk denk ik – wel een tikje luidruchtig. Ik had zelden of nooit een kater. Op nieuwjaarsdag vorig jaar aan de ontbijttafel, vertelde een bevriende geriater mij over de patiënten die zij in haar praktijk voorbij ziet komen die op iets latere leeftijd problemen ondervinden van een leven lang stevig drinken. High performers met een levensstijl waar bij elke gelegenheid alcohol hoort. Op reis, uit eten, met klanten, met vrienden, laat thuiskomen, vroeg thuiskomen, in de sportkantine, vreugde, verdriet etc etc. Nooit ervaren dat de alcohol een probleem is of een probleem veroorzaakt. Tot het zich ineens wel openbaart in storingen in motoriek, coördinatie en geheugen. En dat is het ineens te laat. Dat van die high performers moet iemand anders maar beoordelen, maar ik herkende mijzelf in dat verhaal.

En zo begon ik dus nog wat gemotiveerder dan andere jaren aan een drankstop van 31 dagen. In die periode ben ik eerlijker en kritischer naar mijzelf geweest dan eerder. Ik heb mij een beetje ingelezen in verslavingsgedrag en ook daar herkende ik veel van mijzelf. Dus toch verslaafd. En nu zonder het te ontkennen. Overigens vind ik het nog steeds lastig om aan anderen toe te geven dat ik dus wel degelijk een alcoholverslaving had (of heb?). Stapje voor stapje heb ik de periode verlengd, en dit thuis ook voorzichtig uitgesproken. “Misschien dat ik tot mijn verjaardag niet drink”. En iets later “misschien het voorjaar ook nog niet – Dry Spring”. En uiteindelijk begon ik te denken dat ik het maar eens een heel jaar moest volhouden. Nog steeds “misschien” natuurlijk. Geen dingen beloven die ik misschien niet waar kan of wil maken. Het zou steeds gemakkelijker worden volgens de ervaringsverhalen. En bovendien werkt het ervaren van de voordelen van een sober leven ook heel motiverend. Vooral het eerste half jaar. Precies in de periode dat je die motivatie goed kunt gebruiken.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Ik ben frisser in mijn hoofd, voel met fitter, en heb een betere concentratie. Ik ben veel gemotiveerder om gezond te leven. Wat meer te bewegen. Wat vaker een appel te nemen in plaats van aan bak chips. Ik kan heel goed slapen en ben in de ochtend meteen fris en scherp. Op de een of andere manier voel ik me ook zelfverzekerder. En ik heb meer geduld, waardoor ik vriendelijker, empathischer en aardiger ben. Ook dit moet iemand anders maar beoordelen, maar ik denk dat echt!

En dan zijn er natuurlijk ook praktische voordelen. Altijd in de auto te kunnen stappen en niet vooraf na te hoeven denken hoe te komen en hoe te gaan. Niet meer zo vaak naar de glasbak. En het bespaart ook nog eens best een leuk bedrag. Inmiddels al een royaal bruto modaal maandsalaris…… Maar vooral ook het niet meer bezig zijn met het net doen alsof het allemaal wel meevalt. Ik ben er eerlijker door geworden. Naar mijn gezin en naar mijzelf. En als je jezelf eenmaal buiten de alcohol-normaal geplaatst hebt, dan valt het pas op hoe alom aanwezig alcohol eigenlijk is. Zo raar als ik het ooit vond dat alcohol in sommige landen verboden is, zozeer bevreemdt het mij nu dat het in onze maatschappij zo gewoon is en bijna dwangmatig overal bij hoort. Alsof er zonder alcoholische beloning en afsluiting geen vreugde, geen viering, geen verdriet, niets speciaals gepresteerd kan worden. Heel verfrissend om dat vanaf de zijlijn te constateren.

En wat mis je het meest?
Uitvoerig tafelen is toch echt wel anders zonder de bijbehorende wijnen. Aan de andere kant, ook bij de laatste gangen proef je nog wat je eet en wordt je smaak niet overstemd door de fles wijn die je inmiddels achter de kiezen hebt. Misschien is het alleen maar een soort van nostalgie naar heel fijne avonden en niet zozeer naar de wijn die daar bij hoorde.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
Het stiekeme. De lege fles uit het zicht zetten en stiekem zachtjes bij het lege glas leggen. Het al rond de middag uit kunnen kijken naar het eind van de dag omdat daar een goed glas wijn wacht, en er dus veel meer mee bezig bent dan alleen de tijd dat je daadwerkelijk drinkt.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Dat gebeurt gelukkig niet zo vaak meer. En als er wel zo’n momentje is: gewoon niet doen. Simpel (inmiddels wel). Het zou ook zo zonde zijn als de teller weer terug op nul dagen staat en ik weer opnieuw moet gaan tellen…..

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Lekker koud water. Veel thee. Heel soms een alcoholvrij bier, wijn of cidervariant.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Ik heb niet een heel duidelijk plan of belofte aan mijzelf. Misschien drink ik wel nooit meer alcohol. Het is op dit moment toch al zodanig uit mijn systeem en routines, dat ik ook niet de noodzaak voel om mezelf iets concreets op te leggen. Ik drink in mijn leven misschien ook wel nooit meer sinas. Maar om daar nu heel erg over na te moeten denken….. dat is die sinas niet waard. Met alcohol gaat het langzaam maar zeker ook die kant op.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Je moet er gewoon even doorheen. En dat kost tijd. Focus op de voordelen die je gaat ervaren, zowel in je hoofd als in je lijf. Focus daarop, maak het concreet voor jezelf. De voordelen blijven. De drang naar alcohol daarentegen die verdwijnt. Het wordt echt steeds makkelijker. Lees en luister naar ervaringsverhalen. Dat helpt echt.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
We willen allemaal oud worden. Denk er eens over na hoe je wilt zijn en wat je wilt kunnen als je het eenmaal bent. Garanties zijn er natuurlijk niet, maar je kunt de kans dat je op een fijne en energieke manier oud wordt een stuk groter maken. Ik ben het mijn gezin, mijn familie en vrienden en mijzelf verplicht om die dingen te doen en te laten, die ons samen de beste kansen geven om nog lang en fijn bij elkaar te kunnen zijn.

 

Dank voor die mooie woorden! En heel mooi om te lezen dat je eruit haalt wat erin zit. Ga vooral zo door! Maar zo te lezen ben je er zo bewust over dat ik me daar absoluut geen zorgen over maak. En nog een extra bedankje voor die mooie vergelijking met Sinas: “Ik drink in mijn leven misschien ook wel nooit meer sinas. Maar om daar nu heel erg over na te moeten denken…” Heel gek, maar daar ga je inderdaad wel heel langzaam naartoe als je een langere tijd stopt ja. Mooie eye opener 🙂

Dus nogmaals ontzettend bedankt voor het delen van dit verhaal. Fijn dat ik dit hier heb mogen plaatsen! En mocht iemand anders na het lezen van dit verhaal nu ook eens zijn of haar ervaringen over stoppen met alcohol willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je email achterlaat neem ik vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

One Response

  1. Gemma April 16, 2023

Leave a Reply