“Mijn weekenden begonnen steeds eerder”

Kan je nog wel stoppen met alcohol als iedereen je eigenlijk alleen maar kent met een drankje in je hand? Jazeker wel! De schrijfster van het ervaringsverhaal van deze week bewijst dat maar weer eens al te mooi. Heel knap om te lezen:

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben een vrouw van 54, getrouwd en heb een prachtige dochter van 25 lentes jong. Ik werk met veel plezier 38 uur als shopmanager in een damesmodezaak.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Ik dronk wijn. Veel droge wijn, en als ik een feestje of festival had dronk ik de laatste jaren apfelcorn met spa rood. Daar ging ik zo lekker goed op… Ik hield mezelf voor dat ik alleen in de weekenden dronk maar mijn weekenden begonnen steeds eerder. Vaak al op woensdag. Een fles was zo leeg. Eigenlijk telde ik niet echt wat ik dronk, want waarom zou ik? Gezelligheid kent geen tijd en vooral hoe meer wijn hoe beter…. Ik drink alcohol sinds mijn twaalfde. Bizar eigenlijk hoe het er met de paplepel in is gegoten.

Was dit je eerste poging om te stoppen met alcohol?
Eerdere pogingen met stoppen heb ik nooit overwogen want mensen die niet dronken waren in mijn ogen maar saai! En iedereen kende mij niet anders dan met wijn. Op iedere foto en op elk filmpje.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Eigenlijk, diep in mijn hart, keek ik op tegen mensen die niet dronken en dan toch plezier hadden. Hoe dan?? Dus het kan wel… Ik ging deze mensen steeds meer bewonderen en er meer over lezen. Totdat ik op een laatste zondagmiddagborrel anderhalve fles apfelcorn op had, niet echt bezopen was, en er nog trots op was ook. Ik was er klaar mee. Ik vertelde het de volgende ochtend mijn man en dochter en die hebben hard gelachen.  Ondertussen zijn we 5 maanden verder en wat ben ik trots op mezelf en wat zijn zij trots op mij!

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Ik voel me fitter, slaap beter, val af en vooral; ik ben niet zo onrustig meer. Ik hoef niet meer na te denken over wanneer hoe laat ik weer drank ga drinken, en of ik de volgende dag vrij moet plannen omdat ik dan weer zo brak als een konijn ben…

En wat mis je het meest?
Wel mis ik de proostmomentjes, maar die compenseer ik nu met een frisje.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken of hebt gedronken?
Echt hele moeilijke momenten heb ik tot nu toe nog niet gehad, maar ik blijf op mijn hoede!

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Tonic is momenteel mijn favoriet en water het makkelijkst.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Het stoppen met alcohol is hetzelfde als stoppen met roken, lijnen, etcetera. Je moet het zelf willen en voor jezelf doen, er 100% achter staan en er goed klaar mee zijn. Als ik kan stoppen kan bijna iedereen het, en geloof me: het leven wordt er niet minder leuk op. Alleen maar leuker!

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Sommige mensen zeggen tegen me: “Je leeft maar 1x, dus waarom zou je jezelf zo kwellen?”. Nou, dat klopt, ik leef maar 1x en wil het beste er nu uithalen. En dat is alcoholvrij!

 

En zo is dat! Gek eigenlijk, hoe langer ikzelf gestopt ben, hoe minder behoefte ik voel om weer eens te gaan drinken. Zelfs als het einde van de wereld er volgende week aan zat te komen. Je leeft inderdaad maar één keer. Elke tijd die je hebt kan je maar één keer uitgeven. Daar wil je dan toch ook helemaal bij zijn?

Maar onwijs bedankt voor het delen van je verhaal! Heel waardevol om dit te kunnen delen met de rest van de wereld. En mocht iemand anders nu ook eens zijn of haar verhaal willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je e-mail achterlaat neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

Leave a Reply