“Mijn relatie bloeit als nooit tevoren”

Als je op zoek bent naar jezelf, kun je volgens mij beter geen afleiding van drank gebruiken. De schrijver van het verhaal van deze week is zich daar na een lange tijd bewust van geworden, en neemt dat nu van harte mee in de nieuwe weg die hij is ingeslagen met zijn leven. Het is een spannende weg, maar volgens mij is dit zeker het begin van een mooie nieuwe fase. Indrukwekkend om te lezen:

 

In mijn zoektocht naar verlichting had ik eigenlijk nooit overwogen om te stoppen met drinken. Dat was wel het allerlaatste wat ik op zou geven. Zonder mijn lekkere speciaalbiertjes zou er echt geen reet meer aan zijn in het leven.

Ik worstel al mijn hele volwassen leven met depressie en de laatste jaren werd dat steeds erger. Ik kon op een gegeven moment niet meer werken. Ik sliep niet meer en ik was alleen maar somber. Mijn kinderen, die week om week bij mij waren, kostten mij heel veel energie. Mijn relatie met mijn grote liefde leed enorm onder de depressie. Ik hield van haar, maar toch was het samengestelde gezin me te veel. We besloten ons huis te verkopen en weer apart te gaan wonen. Het idee was dat ik van de rust weer op zou knappen en we zouden gaan latten. Ik knapte echter niet op. Niks leek te helpen. Praten met psychiater en psychologen hielp niet. De pillen hielpen niet. Ik heb verschillende antidepressiva geprobeerd en de bijwerkingen zorgden er voor dat ik me alleen maar slechter voelde. Dagbehandeling werkte ook niet. Ik ben geen groepsmens en het praten met mede-depressievelingen vond ik niet echt prettig. Het hielp me niet vooruit.

In al die gesprekken met hulpverleners werd natuurlijk wel eens gezegd dat ik mijn alcoholinname misschien iets moest minderen. Maar zoveel dronk ik niet, vond ik zelf. Ik had het onder controle. Ik had zelden een kater. Ja ok, ik ging eerst naar de glasbak als mijn vriendin langs kwam, want ik wou niet dat ze mijn vensterbank vol bierflesjes zou zien. Maar ik zag nog niet in hoe afhankelijk ik van de alcohol was. Ik gebruikte het om te ontspannen, om de pijn te verdoven en dat werkte heel goed.

Afgelopen zomer had ik weer een enorme inzinking. Ik zag het leven niet meer zitten. Mijn relatie leek nu echt voorbij en ik voelde me alleen maar ellendig. En toen was ik daar helemaal klaar mee. Op dat moment heb ik besloten om het anders te gaan doen. Op Netflix had ik een aantal documentaires gezien over psilocybine en ayahuasca. Beide zijn een plantmedicijn die positieve effecten lijken te hebben op depressie. En zonder nu een promopraatje te schrijven over deze middelen, ik was er van overtuigd dat dit zou helpen. Ik gaf me op voor een truffel ceremonie en een ayahuasca ceremonie. Ter voorbereiding moest ik me aan een bepaald dieet houden, veel groente en fruit en dus geen alcohol. Dat moet ik kunnen dacht ik. Ik had me voorgenomen om 5 weken niet te drinken. Langer dan strikt noodzakelijk, maar ik had het idee dat mijn lichaam dan schoon genoeg zou zijn. 5 weken zijn te overzien en dat ging redelijk goed. Na de truffel ceremonie voelde ik me al beter. Ik kon zacht voor mezelf zijn en ik kon even stoppen om mezelf zo streng te veroordelen. Ik voelde me krachtig. Ik ben daarna ook begonnen met affirmaties. Ik heb een lijstje gemaakt met daarop dingen als “Ik ben goed genoeg”, “Ik groei mentaal, en ik word elke dag sterker”. Deze affirmaties een aantal keren per dag hardop of in jezelf zeggen helpt echt.

Ondertussen bloeide de liefde tussen mij en mijn vriendin weer op en we kochten samen kaartjes voor een bierfestival. Maar toen de tweede ceremonie dichterbij kwam, en dus ook de einddatum van het niet drinken, ging ik toch wat opkijken tegen dat bierfestival en vroeg ik mezelf af of ik niet gewoon voorgoed met alcohol zou moeten stoppen. Zij keek er ook wat tegen op dus we hebben de kaartjes voor het bierfestival geannuleerd. De vraag “wat moet ik met mijn alcoholgebruik?” heb ik meegenomen in de ayahuasca ceremonie. Ayahuasca is nogal hard voor je lichaam. Ik moest er enorm van overgeven en werd heel erg angstig. Er leek geen einde aan te komen. Ik bleef maar braken, maar ik had niks meer in me om nog uit te kotsen. Dit deed me later denken aan de enorme katers die ik in mijn studententijd wekelijks had. Ik was dan een hele dag ziek en kon niks binnenhouden. Toen dacht ik ook wel eens “Ik drink nooit weer”, maar een week later deed ik weer hetzelfde. Deze keer was het anders. Ik had voor de ceremonie al de stille overtuiging dat het beter zou zijn om te stoppen en de ceremonie bevestigde dit alleen maar. Ik ben gestopt. Toch lijkt het dan nog niet helemaal echt als je dat zo tegen jezelf zegt. Misschien ga ik nog wel eens op een feestje drinken of zo. Dat was toch altijd heel leuk.

Om mezelf verder te overtuigen, ben ik het boek Stoppen met alcohol van Allen Carr gaan lezen. Deze schrijver beweert een methode te hebben gevonden om zonder wilskracht van de alcohol af te komen. Terwijl ik dit boek las, zat ik maar te wachten op zijn magische formule, maar die leek maar niet te komen. Toch heeft er zich, na het lezen van dit boek, een overtuiging in mij genesteld. Alcohol levert geen voordelen op. Alle voordelen die je denkt dat het heeft, zijn een illusie. Minder drinken is geen optie, helemaal stoppen is de enige manier. Alcohol is een zeer verslavend middel die jou in zijn macht heeft en niet andersom.

Ik ben nu twee maanden gestopt. Ook het gezonde eten ben ik vol blijven houden en eigenlijk kost dat net zo veel of zo weinig moeite als het stoppen met alcohol. Ik merk dat mijn lichaam het fijn vindt. Ik ben kilo’s afgevallen, sporten lijkt nu eindelijk effect te hebben en ik vind het nog leuk ook. Mijn relatie bloeit als nooit tevoren. Ik ben een introvert type en ik dacht altijd dat ik alcohol nodig had om de tong los te maken, maar feit is dat ik nu meer te vertellen heb. Ik sta nu veel meer open en ontdek een spirituele kant van mezelf waarvan ik niet wist dat het in me zat.

Afgelopen week had ik een dipje en ik was even bang. Ik voelde me onzeker en jaloers, niet goed genoeg. Daar gaan we weer, de neerwaartse spiraal in. Daarover te praten helpt. Je komt er dan achter dat het maar gedachten zijn. Het is niet wie ik ben. Ik ben ok. Toch is dit iets waar ik aan moet blijven werken. Je bent nooit uitgeleerd. Ik kijk weer met enig vertrouwen naar de toekomst. Misschien toch weer eens samenwonen met mijn grote liefde. Een leuke baan zoeken. Leuke dingen doen, genieten van het leven. En dat allemaal zonder alcohol.


En voor de volledigheid hier nog zijn antwoorden op de vragen die ik normaal gesproken stel:

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik werk momenteel niet. Ik ben wel net met een re integratietraject gestart. Hopelijk leidt dat uiteindelijk weer tot een baan. Ik zat in de IT en ben nu geïnteresseerd in business intelligence. Misschien ga ik een opleiding volgen.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Ik dronk zeker 4 dagen in de week. Die paar dagen zonder was altijd moeilijk.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Twee maanden.

Was dit je eerste poging?
Eerste poging om definitief te stoppen. Eerder wel eens een maand gestopt om te kijken wat het doet en of ik het kan.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Ik drink om te verdoven, om de pijn te verzachten.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Depressie en alcohol zijn goede vrienden. Ik ben in gaan zien dat stoppen mij uiteindelijk veel blijer maakt.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Ik sta meer open. Mijn fysiek gaat enorm vooruit.

En wat mis je het meest?
Om zo nu en dan toch even te vluchten in een biertje.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
De afhankelijkheid. Ik was altijd bezig met het volgende biertje.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Ik drink dan koffie. Mijn drinkmoment was in de middag als ik wat vermoeid raakte. Ik dronk die vermoeidheid weg.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Kruidenthee. Zo nu en dan koffie. Daar was ik ook even mee gestopt. Ik heb de kombucha ontdekt. Erg lekker drankje, wordt ook gebrouwen, maar dan zonder alcohol.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Ik ben nog niet echt getest met feestjes en festivals. Ik ga het zien. Gewoon niet drinken. Ik hoop op begrip van mijn omgeving.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Minder drinken is moeilijker en zinloos. Stoppen is de enige manier.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Uiteindelijk kent drinken geen voordelen. Wees je daar van bewust.

 

Heel erg bedankt voor je openhartige verhaal! Ik moet alleen wel eerlijk zeggen dat ik zelf niet bekend ben met de ceremonies die je noemt, dus wat dat betreft kan ik iedereen uiteraard alleen maar enorme voorzichtigheid aanbevelen. Maar dat je een nieuwe weg ingeslagen bent en je relatie opbloeit als nooit tevoren is natuurlijk helemaal prachtig. Geniet daarvan! Ik wens je het allerbeste, en ben blij dat je jouw avontuur hier op Alcoholvrijheid hebt willen delen. Dank!

En mocht iemand anders na het lezen van dit verhaal nu ook eens zijn of haar ervaringen over stoppen met alcohol willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je e-mail achterlaat neem ik vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

Leave a Reply