“Mijn oudste dochter werd steeds verdrietiger”

Wat kan het toch lastig zijn om van alcohol af te stappen als het je hele leven de normaalste zaak van de wereld was. Maar het kan altijd! En je krijgt er wel zo veel voor terug. Luister bijvoorbeeld maar naar de mooie woorden van de schrijfster van het ervaringsverhaal van deze week:


Wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben verzuimdeskundige en werk 40 uur per week. Wat denk ik ook wel goed is om te vertellen, is dat ik dubbel genetisch verbonden ben met alcohol. Mijn vader heeft zich met 52 jaar dood gedronken en mijn moeder kreeg rond haar 68e jaar een hersenbloeding en later Korsakov/dementie. Ik kom uit een gezin wat ook wel functionerende alcoholisten wordt genoemd. Hardwerkende, welvarende personen en geen huiselijk geweld. Integendeel: ons gezin was warm en gezellig. Al is het natuurlijk wel heel gek dat ik op mijn 16e verjaardag een fles Pisang Ambon kreeg…

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Ik ben rond mijn 35e jaar echt gaan zuipen, en af en toe een wijntje deed ik vanaf mijn 23ste jaar. Daarvoor dronk ik niet of nauwelijks. Ik dronk op werkdagen 1, soms 1,5 liter rosé. In de weekenden was dit 1,5 tot 2 liter rosé. Ik dronk dus iedere dag.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Ik ben 1 januari 2021 gestopt nu dus ruim 250 dagen

Was dit je eerste poging?
Dit is mijn derde serieuze poging. Ik heb eerder wel geprobeerd om op werkdagen niet te drinken. Dat hield ik dan een week of 6 vol, maar dan begon het gelazer weer. Nadat mijn moeder is overleden in 2019 was het hek van de dam en begon k steeds vroeger met drinken (en ook stiekem). Tot mijn schaamte begon ik in de weekenden al rond 12 uur.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Ik heb altijd geweten dat ik een alcoholist ben en heb dit ook met vrienden gedeeld. Ik was in mijn hoofd altijd bezig met het feit dat ik te veel dronk.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Mijn oudste dochter woont nog thuis en die werd steeds verdrietiger. Zelf zag ik ook dat het echt niet goed ging en toen heb ik de knoop doorgehakt. Natuurlijk heb ik vaak geroepen dat ik zou stoppen met drinken, dus mijn omgeving was nogal sceptisch.

Wat mis je het meest van drinken? En wat het minst?
Het gekke is, ik mis helemaal niets. Ik zit nu met een tonic op het terras en dat is prima. Een aantal van mijn vrienden zijn nog solidair en drinken geen alcohol in mijn bijzijn, ookal geef ik aan dat het mij echt niets uitmaakt.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken of hebt gedronken?
Moeilijke momenten heb ik eigenlijk nog niet gehad. Het enige is dat ik wel overal met eigen vervoer naar toe ga. Als het dan te gezellig wordt (veel aangeschoten vrienden) ga ik lekker naar huis.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Ik weet dat ik nooit meer 1 glas alcohol kan drinken en dat ik wat dat betreft levenslang heb.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Ik heb mijn leven weer terug. Het fijnste vind ik dat ik nooit meer met een schuldgevoel naar bed ga en dat ik in de ochtend niet meer wakker word en als eerste denk “heb ik wel genoeg drank in huis?”. Ik weet ook weer wat ik de avond ervoor heb gedaan. Ik geniet nog iedere nacht hoe heerlijk ik nu slaap. Ik zag heel erg tegen het sociale contact op, maar ook dat valt me honderd procent mee.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Ik drink nu koffie (wel veel te veel), tonic of water, vitamine water. Groot voordeel: ik ben alleen al door niet meer te drinken 10 kilo afgevallen. Daar heb ik verder niets voor hoeven doen. En mijn huid is echt heel erg verbeterd.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Voor de mensen die twijfelen geef ik het advies: gewoon doen! Als je iets echt wilt lukt het, en de rust in je hoofd en het rondlopen zonder schuldgevoel is alles meer dan waard.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Zeg iedere dag tegen jezelf of schrijf het op, ik wil nooit meer drinken, ik kan dit en ik ben dit waard.

 

En zo is dat maar net! Iedereen is het waard, en ik geloof oprecht dat iedereen het ook kan. En dat maakt jouw woorden “als je iets echt wilt lukt het” ook echt zo waar. Bedankt voor je prachtige bijdrage, en geniet van je welverdiende alcoholvrijheid!

En mocht iemand anders na het lezen van dit verhaal nu ook eens wat willen vertellen over stoppen met alcohol: heel graag! Als je op deze pagina je e-mail achterlaat neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

Leave a Reply