“Mijn man heeft de maand niet volgehouden”

Volgens mij is de enige weg naar alcoholvrijheid om het écht te willen, anders voelt een maand zonder alcohol al te lang. Maar het lastige is dat je de mooiste voordelen juist veel later gaat ervaren. Het gevoel om het niet meer nodig te hebben, om erbij te kunnen zijn zonder drank, en om het systeem simpelweg de baas te zijn, daar is gewoon veel meer tijd voor nodig. Dat ervaar je niet in een maandje. Maar elke reis begint met een enkele stap, en voor je het weet heb ook jij je eerste jaar achter de rug, net als de schrijfster van dit verhaal. De aanhouder wint!

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben docent, partner en moeder van 2 jongens en daarnaast actief vrijwilliger op een sportclub. Ik ben inmiddels 44 jaar en ben op mijn 16de begonnen met drinken, dat mocht toen nog.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Eigenlijk dronk ik van alles: bier, wijn en soms een shotje, maar nooit jenever of wodka of tequila. Van donderdag tot zondag dronk ik eigenlijk altijd wel, maar soms ook op woensdag. In principe niet op maandag en dinsdag, maar als er iets gezelligs was, dan ook wel eens op die dagen. Toen ik nog studeerde en jonger was, dronk ik wel meer dan 10 glazen in het weekend en op stapavonden, maar later minder, meestal 3 glazen op een avond en met stappen wat meer.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Dat is nu een jaar en 2 maanden.

Was dit je eerste poging?
Eigenlijk wel. Wel heb ik eens een maandje niet gedronken, en tijdens de twee zwangerschappen natuurlijk niet.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Het was normaal om te drinken.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Het alcoholvrije leven beviel zo goed. Mijn man wilde een maand niet drinken en ik hou wel van een uitdaging. En die maand beviel zo goed dat ik daarna niet meer begonnen ben met het drinken van alcohol. Mijn man heeft de maand niet volgehouden, maar is wel minder gaan drinken.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Ik voel me onafhankelijker, frisser. Ik sliep al goed, maar dat doe ik nu nog steeds.

En wat mis je het meest?
Eigenlijk niets, wat geweest is is geweest. Ontspannen en gek doen kan ik nog steeds, daar heb ik geen alcohol voor nodig. En gelukkig is er ook goede alcoholvrije champagne, want ik hou wel van bubbels en het leven vieren.

En wat mis je het minst van alcohol?
De katers en domme dingen uitkramen.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Ademen en de voordelen voor de geest halen, en een ervaringsverhaal lezen in de alcoholvrijheid app.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Thee, alcoholvrij bier, vooral een Alcoholvrije IPA vind ik op zijn tijd wel lekker. Maar ook de alcoholvrije wijnen worden steeds beter, en dus alcoholvrije champagne en gembershotjes.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Met respect. Ik heb het niet nodig. Ik vertel over mijn alcoholvrijheid, maar kan er gelukkig inmiddels wel mee omgaan dat anderen wel drinken en hoef alcoholvrij niet op te leggen. Ik had laatst een feestje waar bijna iedereen best veel dronk, maar ik heb echt een topavond gehad.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Just give it a try and do it.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Kijk wat het je brengt en maak dan voor jezelf de balans op.

 

Wat goed van je, en gefeliciteerd dat je inmiddels alweer ruim een jaar alcoholvrij bent. En is je man daar niet stiekem zo jaloers op geworden dat ie ooit nog een poging gaat wagen? 😉 Hoe dan ook, geniet ervan want dat heb je verdiend. Goed bezig!

En mocht iemand anders na het lezen van dit verhaal nu ook eens zijn of haar ervaringen over stoppen met alcohol willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je email achterlaat neem ik vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

Leave a Reply