“Mijn leven was volledig afhankelijk van alcohol”

Het klink misschien zwaar, maar soms is er gewoon een kwestie van leven of dood nodig eer iemand die knop naar alcoholvrijheid om kan zetten. De schrijver van het ervaringsverhaal van deze week heeft enorm veel meegemaakt, maar heeft er ondanks alles toch zo’n mooie draai aan kunnen geven dat ie inmiddels volledig cravingvrij anderen helpt naar een alcoholvrij leven. Hoe mooi is dat? Hier lees je over zijn indrukwekkende reis:

 

Ik heb een verslaving van 30 jaar achter de rug, van mijn 14e tot 44ste jaar. Op jonge leeftijd was ik een nerveus kind dat niet goed kon stilzitten en constant prikkels nodig had. Toen ik eenmaal alcohol had ontdekt, merkte ik dat dit mij kalmeerde en rust in mijn hoofd bracht. De leeftijd van het uitgaan was er ook, en al snel merkte ik dat mijn tolerantie naar alcohol toe een stuk hoger lag dan bij mijn leeftijdsgenoten.

Omdat ik dan zo energiek was, deed ik ook een aantal verschillende sporten om mij bezig te houden. Spijtig genoeg werden die naarmate het ouder worden vervangen door naar het café te gaan. Mijn onafhankelijkheid was hiermee geboren. Op mijn achtiende ben ik met school gestopt en in de bouw gaan werken, wat mij serieus beviel omdat daar door de dag heen ook gedronken werd. Mijn leven was dus volledig afhankelijk van alcohol.

Toen ik 22 was had ik al een eerste opname, maar die was mij opgelegd en had dus ook geen effect. Zelf had ik ook wel door dat ik een probleem had, maar dat werd toch altijd overtreft door mijn verslavingsverstand. Daarna werd ik vader toen ik 23, 25 en 29 jaar oud was, en telkens had ik stilletjes de gedachte dat ik dan wel zou veranderen. Maar niets bleek minder waar.

Gelukkig was ik een functionerende alcoholist waardoor ik bleef werken en er voor de kinderen bleef zijn. Maar ik heb sindsdien wel het een en ander meegemaakt dat niet zo mooi was. Talloze ongevallen met de wagen, de ene rechtszaak na de andere, collocatie, gevangenis, een stuk of 15 opnames en ambulante hulpverlening waarvan er maar enkele mij een korte, nuchtere periode hebben bezorgd, maar dat is het dan ook. Ik heb heel veel meegemaakt, wat allemaal alcohol gerelateerd was.

Ik had het eigenlijk allemaal opgegeven en had mij erbij neergelegd, tot ik op mijn 44 jarige leeftijd op een dag zo geel als een Simpson zag en werd opgenomen met leverfalen (levercirrose). In het ziekenhuis hebben ze mij er nipt doorgekregen en kreeg ik dus het nieuws dat vanaf nu enig alcohol gebruik mij sowieso naar een gewisse dood zal leiden. De gedachte om een leven van craving te leiden kon ik niet goed vatten en zeker niet overleven. Maar iets in mij heeft dan toch beslist om te blijven leven, en toen ben ik aan een zelfstudie begonnen.

Door het onderzoeken en ontdekken van hoe alles in zijn werking zat, ben ik er voor mijzelf uitgekomen hoe ik dit moest aanpakken. Eigenlijk ben ik veranderd van een persoon die het opgegeven had, in een persoon die antwoorden zocht. Mijn zoektocht heeft mij gebracht naar het onderbewustzijn en ben ik nu op mijn 47ste een cravingvrij leven aan het leiden, waarbij ik ondertussen ervaringsdeskundige ben en anderen coach naar een alcoholvrij leven. Dit houdt vooral het nuchter kunnen leven in, waarbij het stoppen met drinken enkel het begin is.

De moraal van dit verhaal is dus dat zelfs als je denkt dat je verloren bent, er toch nog een heel bevrijdende weg is!

 

En zo is dat natuurlijk helemaal! Hoe klein het stipje ook lijkt, er is altijd licht aan het eind van die tunnel… maar je moet er wel helemaal doorheen voor je bij het einde komt. Heel erg bedankt voor deze mooie en vooral indrukwekkende bijdrage. En het is werkelijk geweldig dat je er simpelweg nog bent om dit hier aan iedereen na te kunnen vertellen. Complimenten, en veel succes met het coachen van anderen. Ik kan me goed voorstellen dat deze mensen veel aan jou zullen kunnen hebben. Ga zo door!

En mocht iemand anders na het lezen van dit verhaal nu ook eens zijn of haar ervaringen over stoppen met alcohol willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je e-mail achterlaat neem ik vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

Leave a Reply