“Mijn kinderen hadden er veel last van”

De een drinkt meer dan de ander, maar de gewoonte is vaak gelijk. Zodra het drankje in je systeem zit, is het soms lastig om er weer mee te stoppen. De schrijfster van het verhaal van deze week gooide de knop om toen haar kinderen er ook last van begonnen te krijgen. Een mooi moment voor een mooie beslissing, als je het mij vraagt:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik werk als persoonlijk begeleider bij de GGZ.

Wat dronk je vooral? En hoeveel/vaak?
Bier. Ik dronk dagelijks en mijn favoriet was Duvel. In goede periodes dronk ik er twee of drie per dag, maar ook vaak meer en in de weekenden dronk ik vaak wel zes flesjes.

Hoelang ben je gestopt met drinken?
Nu precies 9 maanden.

Was dit je eerste poging?
Nee. Een half jaar voor deze poging probeerde ik het ook, maar toen heb ik het maar een maand vol kunnen houden. Ik nam mezelf daarna voor om alleen in sociale omstandigheden te drinken, maar dat heb ik maar kort volgehouden.

Waardoor heb je uit eindelijk toch de knop omgedraaid?
Het was een proces waar ik doorheen moest. Ik had wel vaak de gedachtes om te stoppen. En mijn kinderen hadden er veel last van, dat heeft uiteindelijk de doorslag gegeven.

Wat heb je tot nu toe als grootse voordelen ervaren?
Alles! Nooit meer brak zijn, altijd helder zijn, vrolijker en opgewekter zijn… En wat bovenaan staat is toch wel dat ik alles weer voel waardoor ik kan reageren op de behoefte van mijn lichaam. Daardoor voel ik me mentaal sterker. Mijn concentratie is veel beter en mijn zelfvertrouwen is gegroeid. Waar ik voorheen alcohol nodig had om sociaal te zijn, gaat me dat nu goed af zonder alcohol.

Wat mis je het meest?
De spontane acties die ik had met drank.

En dan ook: wat mis je het minst?
Dat ik me niet altijd meer alles kon herinneren en dat ik soms wel rare dingen deed, zoals mensen bellen in beschonken toestand waar ik dan later veel spijt van had.

Wat drink je tegenwoordig als alternatief?
Thee en in het weekend af en toe een 0.0 biertje.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Tot op heden heb ik nog geen moeilijk moment gehad. Ik voel me nu zo fijn dat mijn keuze heel sterk is om niet meer te willen drinken.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol
Stoppen met alcohol brengt je uiteindelijk heel veel. De eerste twee maanden zijn het zwaarst, maar daarna wordt het alleen maar makkelijker en je krijgt er uiteindelijk heel erg veel voor terug.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Ik heb de eerste twee maanden echt ups en downs gehad en het was soms saai en vlak zoals ik van te voren had gedacht, maar het werd beter! En wat ben ik tot op de dag van vandaag blij dat ik deze keuze heb gemaakt en heb doorgezet. Het is een verrijking van mijn leven.

 

En die verrijking van je leven gun je toch iedereen? Ik hoop in elk geval van harte dat jouw ervaring ervoor gaat zorgen dat andere mensen misschien wel eens diezelfde stap zullen willen gaan maken. Onwijs bedankt voor het delen van dit verhaal, en ga vooral zo door!

En mocht iemand anders na het lezen van dit verhaal nu ook eens zijn of haar ervaringen willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je e-mailadres invult neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

Leave a Reply