“Met z’n tweeën gestopt”

Stoppen met alcohol is volgens mij echt 9 van de 10 keer een hele eenzame reis. Ik kan ernaast zitten hoor, maar meestal is het een proces waar je in je eentje aan begint, en dat je hopelijk met respect van je omgeving en goede hulp waar nodig zult doorlopen, maar wel vaak ben je de enige in je directe kring die ineens nee zegt tegen alcohol. Vandaag deel ik wat dat betreft een bijzonder verhaal: voor het eerst maak ik op Alcoholvrijheid mee dat een stel tegelijkertijd stopt met alcohol en ook tegelijkertijd en vooral samen het eerste jaar afmaakt. Supergoed gedaan! En leuk om het eens in het meervoud te lezen:

 

Met z’n tweeën gestopt.

Mijn man en ik werken allebei 36 uur. Ik in de jeugdzorg en hij in de ploegendienst bij een technische dienst, en we functioneerden prima. In juli werd ik 58 jaar. We hadden afgesproken dat dit de laatste dag zou zijn dat we alcohol zouden drinken en dan proberen we samen 1 jaar te stoppen. Om 21:00 uur, na een uitgebreide lunch met wijnarrangement en thuis door drinken, hebben we het laatste beetje wijn uit de fles doorgespoeld en zijn we katjelam naar bed gegaan. Maar oh wat had ik een leuke verjaardag!

Eerder hadden we al meerdere pogingen gedaan om te stoppen; een paar keer Dry January met een paar maanden eraan vast. Maar buiten die periodes dronken we bijna elke dag bijna 1 fles wijn… per persoon. Mijn man iets meer dan ik, maar ja hij is dan ook iets groter dan ik. Hij was echt verslaafd hoor, ik niet, ik deed mee voor de gezelligheid. Maar ja, als ik 1 drankje nam dan was de rem er al snel af… Hoe kan je jezelf voor de gek houden he.

Inmiddels is het weer juli en we hebben een jaar niet gedronken. Het is gelukt! Vandaag maken we de balans op. We gaan door. We voelen ons prettig, energiek, gezond. Nooit meer gif (alcohol) in ons lijf, geen katers, we weten wat we gisteren gedaan en gezegd hebben, en we kunnen meer nagenieten van hoe gezellig het was.

Wat ook heel fijn is, is dat onze vrienden zijn gebleven. Ze hebben respect voor ons. Ze nemen zelf wel een drankje, met mate, maar het is nog steeds oergezellig. Dit heeft het proces wel makkelijker gemaakt voor ons. Mijn man heeft de roes wel gemist in het begin. Ik niet. Ik heb ontdekt dat ik zonder alcohol net zo prettig gestoord ben, eigenlijk nog prettiger :-). En wat heel fijn is, is dat ik het me ook nog kan herinneren.

Het lastigste was een lekker alternatief vinden. Mijn man drinkt nu 0% bier. Ik drink overdag al heel veel water en thee. Bij het eten en in de avond drink ik hooguit twee glazen crodino/tonic. In de zomer drink ik mojito in een longdrinkglas met een schijfje citroen of limoen en muntblaadjes of rose van Schweppes, alcoholvrij. Lekker bij en na het eten en uit een wijnglas drinkt het net zo gezellig.

Sinds we een lekker alternatief hebben missen we de alcohol helemaal niet. We hoeven het ook niet meer want nu we echt gestopt zijn durven we wel te zeggen dat we toch een alcoholprobleem hadden. Pas als je dat erkent en eerlijk bent, dan kan je het aanpakken.

Wat we mee willen geven aan anderen is dat mensen met een alcoholprobleem echt niet altijd maar mensen zijn die onder een brug liggen of zichzelf verwaarlozen. Alcohol drinken is zo maatschappelijk geaccepteerd dat er veel mensen zijn die zich niet realiseren dat het een probleem is of kan zijn. Neem je leven onder de loep en wees meer bewust wat je doet en waar je mee bezig bent. Stop pas als je er echt aan toe bent.

En vooral: geniet en wees trots op jezelf.

 

Zo is dat! Wees trots op wat je kan, en wees bewust van de groei die je maakt als je aan iets moeilijks begint. Alle winst is aan jezelf te danken. En als je dan ook nog een partner hebt die in hetzelfde schuitje zit mag je helemaal in je handjes wrijven. Gefeliciteerd met elkaar, en gefeliciteerd met jullie eerste jubileum!

En heel erg bedankt voor het delen van jullie verhaal, en als iemand anders na het lezen hiervan nu ook eens zijn of haar ervaringen over stoppen met alcohol op deze site wil delen: heel graag! Als je op deze pagina even je email achterlaat neem ik vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

Leave a Reply