“Mensen gaven aan dat ik niet zo ongezellig moest doen”

Keer op keer blijkt het weer zo ontzettend moeilijk om los te breken uit de sociale spiraal van alcohol op bijeenkomsten. Feestjes, verjaardagen, geboortes, werkborrels, recepties, begrafenissen: alcohol is er altijd, en het is knap lastig om die werelden van elkaar te ontkoppelen. Maar het kan wel, met een goede wil, de juiste insteek en bovenal een goede dosis doorzettingsvermogen. De schrijfster van het ervaringsverhaal doet dat ook, en kan dat van harte aanbevelen:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben zuster in de gehandicaptenzorg en moeder van 4 kinderen.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Hugo, gin, whiskey, desperados. Al toen ik erg jong was dronk ik ook op feestjes. Altijd wel te veel. Mijn grenzen waren dan niet meer aanwezig. Midden twintig dronk ik wel eens om me beter te voelen. Vrolijker, sterker. Ik dronk terwijl niemand het wist. In wijnperiodes dronk ik een fles per dag, ook wel eens meer. Ik zocht mijn geluk in de alcohol. Dan begon ik overdag al, puur om die rust te vinden en me beter gestemd te voelen.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Een maand.

Was dit je eerste poging?
Nee, ik heb de afgelopen maanden meerdere pogingen gedaan. Dit lukte goed, totdat er altijd weer een moment kwam om er toch weer eentje te drinken. En daardoor werd eentje altijd weer meer.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Mijn omgeving en stress-situaties. Ik voelde dat ik een probleem had maar wilde hier niet voor uitkomen. Ik heb er zo mee gevochten. Dan stopte ik weer eventjes. Maar dan ga je weer uit of naar een verjaardag waar iedereen altijd maar drinkt. Mensen gaven op feestjes aan dat ik niet zo ongezellig moest doen. Mijn omgeving had altijd wel alchohol, en dan vind ik het lastig. Dan ging ik ook weer drinken. En veel stiekem in de keuken of al voordat de mensen gingen drinken, puur om me weer even beter te voelen.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Doorzetten. Ik wilde graag andere behoeftes vervullen die ik echt nodig had. Ik wilde de oorzaak aanpakken waarom ik wilde gaan drinken. Alcohol is voor mij gewoon echt vergif.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Het gevecht wel of niet. Geen gedragingen meer die niet bij mij horen. Zien bij mezelf dat de keuze kan maken om niet te drinken, ongeacht wat anderen daar ook van vinden. De gesprekken met mensen en uitleggen hoe ik tegenover alchohol sta. En door hun reacties zie ik in dat heel veel mensen een alcoholprobleem hebben.

En wat mis je het meest?
Niks, ik mis echt niks. Vaak dacht ik dat ik gezelliger en rustiger was als ik al had gedronken. Ik was zo zoekende in mijn leven. Ik ben blij dat ik nu de voordelen ervaar en naar mezelf kan kijken en durf toe te geven dat ik een alcoholprobleem heb. Misschien ben ik lichamelijk niet verslaafd, maar ik heb geestelijk wel zeker een verbinding met alcohol. Ik zet nu door, ook al heb ik het moeilijk.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
Het gevoel van de katers. Het niet meer hoeven te vechten met mezelf met de vraag zou ik wel of niet zal drinken. Dat is echt een verademing. Alcohol word ons allemaal aangeleerd, op feestjes, geboortes, begrafenissen. Alchohol is er altijd, maar we hebben alchohol niet nodig. Vaak maakt het veel meer kapot dan nodig.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken of hebt gedronken?
Ik spreek het uit, ik geef het aan. En daardoor ben ik me bewust van wat er gebeurt in mijn hoofd en lichaam. En herinner mezelf weer aan de afspraken die ik met mezelf en voor mezelf gemaakt heb. Achteraf ben ik dan weer blij dat ik niks gedronken heb en helder en mezelf ben.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
ICE tea in een mooi glas met mango.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Het liefst drink ik nooit meer, maar ik weet ook dat ik dit eens lastige gedachte vind. Ik laat de gedachte voor wat het is zonder een limiet aan mezelf op te stellen. En ik geloof dan in mijn eigen kracht en mind. Dat we niet meer de mist in gaan.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Luister naar jezelf en geef niet op.

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Niemand drinkt pure alcohol, want als we dat wel doen dan overlijden we. Maar we drinken het wel steeds vermengd. Alcohol is gewoon heel slecht voor iedereen. We hebben het niet nodig. Kies voor jezelf en stop met alcohol. Zoek andere bezigheden die je voor langere tijd gelukkig maken. Ben eerlijk tegenover jezelf. Haal uit het leven wat er in zit. Mediteer, wandel, lees, sport, eet gezond en stel doelen voor jezelf op die je wilt behalen.

En wees dan trots. Je bent niet alleen!

 

En zo is dat: je bent zéker niet alleen! Kijk maar eens naar de flinke hoeveelheid ervaringsverhalen die ik inmiddels al heb mogen bundelen op deze site. Sinds ik Alcoholvrijheid ben begonnen realiseer ik me steeds meer en meer hoeveel mensen moeite hebben om te stoppen, áls ze al zover zijn om dat eens te proberen. Maar verhalen zoals het jouwe helpen ook die mensen mogelijk over de streep, en wie weet volgen zij door jouw mooie voorbeeld dan ook eens jouw minstens net zo mooie advies op: “haal uit het leven wat erin zit”. Een beter advies kan je niet geven!

Nogmaals ontzettend bedankt voor je waardevolle bijdrage, en mocht iemand anders na het lezen van dit verhaal nu ook eens zijn of haar ervaringen over stoppen met alcohol willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je e-mail invult neem ik er zo snel mogelijk contact met je over op.

Fijne dag allemaal!

Leave a Reply