“Het luisteren naar mijn lichaam lukt duizend keer beter als ik geen alcohol drink”

Stoppen met alcohol doe je liever niet alleen. Zeker als het niet anders kan vanwege verslaving of gezondheid. Dat vind ik nou precies zo mooi aan dit verhaal. Zij is gestopt om solidair te zijn met haar vriend, en zo leren ze samen de wereld kennen op een hele nieuwe, frisse manier. Tot nu toe 5 maanden, maar sterk op weg naar een compleet jaar niet drinken. Hoe dat bevalt? Dat lees je in dit volgende ervaringsverhaal over een leven zonder alcohol:

 

Wat doe je in het dagelijks leven en hoe lang ben je gestopt met alcohol?

Lezen, sporten, schrijven, wonen in onze camper binnenkort, horeca qua werk, heeel veel genieten en dingen mooier maken. Inmiddels ben ik 5 maanden gestopt met alcohol.

Was dit je eerste poging?

Nee. Vorig jaar heb ik een dry january gedaan. Nu wel voor het eerst zo lang niet gedronken, iets gerookt of gebruikt.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?

Ik heb er nooit zo bij stilgestaan dat dat een optie was. Toen ik vorig jaar die maand niet had gedronken merkte ik hoe makkelijk het voor me was.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Ik wilde sowieso januari weer niet drinken. Toen bleek dat mijn vriend (die ging in rehab voor zijn verslaving (niet alcohol)) helemaal nooit meer kon gaan drinken, dacht ik, ik vind het mooi om solidair te zijn met hem en dus sowieso het jaar 2020 niet te drinken. Op deze manier zullen we samen nieuwe dingen activiteiten gaan vinden om te doen (i.p.v. in de kroeg te hangen) en zullen we op hetzelfde level zijn. Als ik namelijk nog wel zou drinken dan leek dit me voor hem extra moeilijk en daarnaast zit je dan ook echt op een ander level. Dat merkte ik zelf altijd erg als ik avonden niet dronk tijdens de nazit op werk bijvoorbeeld, dat ik na een tijdje wel klaar was met al dat oeverloze gezever van mijn dronken maatjes en dat ik niet meer op hun level zal (of zij dus juist niet op het mijne, haha). Los van de solidariteit richting mijn vriend had ik zelf ook al een tijdje wat gezondheidsproblemen waar ik helemaal lauw van werd, want ondanks mijn veelal erg gezonde levensstijl bleef het virus steeds opvlammen. Dus ik ben ook erg benieuwd hoe dat nu zal zijn in mijn alcoholloze jaar (of dus wellicht zoals bij jou, jaren of zelfs leven). Tot dusver gaat het super en is het virus nog nooit zo lang weggebleven :)!

 

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?

Dat mijn gezondheid erg bright and shiny is. Mijn heldere hoofd en emotionele stabiliteit. Het luisteren naar mijn lichaam lukt duizend keer beter als ik geen alcohol drink. Ik slaap goed en regelmatig. Ik sport meer. Ik eet nog gezonder, want er zijn geen brakke cravings meer.

En wat mis je het meest?

Ik mis eigenlijk niets echt. Misschien als ik dan toch iets moet noemen dan mis ik wel de baldadigheid die je soms voelt als je een avondje besluit dronken te worden en dat je van tevoren niet weet hoe die avond eindigt. Maar goed, echt missen doe ik dat zelfs niet, haha.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?

Katers. Moeilijk keuzes maken.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken of hebt gedronken?

Heb ik gelukkig helemaal geen last van.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?

Water, spa rood, veel verschillende theetjes, koffie, vers fruitsap.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?

Dat weet ik niet zeker. Ik neig steeds meer naar nooit meer drinken, maar voor nu eerst 2020 afmaken. Ik heb zelf geen verslavingsproblematiek dus wellicht dat ik ooit weer op bijzondere gelegenheden een mooi glas wijn zal drinken, maar zolang ik het niet mis zal ik niet gauw weer gaan drinken.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
‘Ik drink niet’ is voor mij een uitspraak die me goed bevalt. Helder, kort en behoeft geen uitleg. Zeker bij nieuwe mensen merk ik dat het direct geaccepteerd wordt. Bij bekenden heb ik wel wat meer uitgelegd over het hoe en wat. Ik merk wel hoe langer je niet drinkt hoe normaler je omgeving het ook vindt en dus hoe gemakkelijker het ook wordt. Laat je niet overhalen door vrienden of groepsdruk om toch mee te drinken. Maak duidelijk aan je omgeving dat je er zelf voor kiest en dat dat net zo goed jouw goed recht is als dat het hun goed recht is om wel te drinken. Laat iedereen in hun waarde en respecteer elkaars keuze.

 

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Als je er problemen van ondervindt, kies ervoor om eens een alcoholloze maand in te lassen. Ik vond dat vorig jaar zo’n verfrissende ervaring. Niet te drastisch maar wel interessant genoeg om echt te ervaren hoe het leven is zonder drank. En als het bevalt, verleng het steeds een beetje meer als het voor jou te heftig voelt om meteen te zeggen: ‘ik drink het hele jaar niet’ of ‘ik drink nooit meer’.

 

En dat was hem alweer! Nogmaals onwijs bedankt voor je verhaal. En mocht je na het lezen van dit verhaal nou ook een keer je alcoholvrije ei kwijt willen: heel graag! Als je op deze pagina je e-mailadres invult stuur ik je snel per mail een paar vragen. Ik maak daar zo’n stukje van en zo helpen we samen (anoniem!) hopelijk in de toekomst toch weer iemand de spannende stap te maken naar een alcoholvrij leven. Mede namens die toekomstige twijfelaars: bedankt!

Leave a Reply