Lijstje met tips voor bij het stoppen met alcohol

Persoonlijk ben ik een groot fan van lijstjes. Door dingen handig onder elkaar te zetten kijk je er sneller naar, en kan je er makkelijk de puntjes uit pakken die voor jou relevant zijn. Nu kreeg ik laatst via het contactformulier de vraag of ik niet eens een lijstje kon maken met tips die je kunnen helpen als je wilt stoppen met drinken, en tegen een lijstje zeg ik natuurlijk nooit nee. Vandaar deze post vandaag!

En dus ging ik daar gelijk vrolijk mee aan de slag. Maar niet alleen hoor, ik heb deze vraag juist meteen in de groep gegooid op mijn Alcoholvrijheid-facebookpagina en natuurlijk de prachtige Facebookgroep “Leven zonder alcohol“. Alle reacties die ik daar heb gekregen, zet ik hieronder graag voor jullie onder elkaar. Hopelijk staat er ergens iets tussen waar je wat aan kunt hebben, en zo niet dan leg je dit lijstje lekker naast je neer. Ook geen probleem toch?

Enjoy, en hopelijk kun je er je voordeel mee doen:

– gewoon lekker vroeg naar bed gaan 🙂
– Yoga starten, sporten, lezen, mediteren, ademhalingsoefeningen
– Muziek luisteren, tuinieren, fietsen, iemand bellen, meeting bijwonen.
– Nieuwe hobby (bezigheid) beginnen: haken, puzzelen, wandelen, spullen in huis minimaliseren/ opruimen etc…
– App installeren die je nuchtere dagen bijhoudt
– Boeken lezen geschreven door mensen die ook gestopt zijn.
– Chocolade eten 😀
– Lid worden van een fijne yogaschool. Omringen met mensen die je steunen bv mijn vriendinnen en zus drinken niet waar ik bij ben
– Mss raar maar ik doe als afleiding en als hobby nu aan Diamond painting
– ik heb inmiddels de legpuzzels weer herondekt….zo heerlijk
– Online meetings gaan doen zijn iedere dag dat help mij enorm. En vooral van jezelf houden.
– Lid worden van de fijne Leven zonder alcohol Facebook groep!
– Een bad pakken. Het warme water voelt als een lange knuffel. En nadien naar bed.
– Een rekening openen bij de bank. Ik noemde ze ‘love myself’ en ik stortte er elke avond het bedrag op dat ik niet uitgaf aan drank. Voorwaarde : spaarcentje enkel te besteden aan dingen (spullen of herinneringen) waar je écht blij van wordt.
– Zwemmen
– Toen ik stopte met roken hielp een app met heel veel stapjes mij….
– Telkens ik een craving heb schenk ik mezelf een glas water of cola zero en speel ik een spelletje of ga ik even wandelen.
– Me voor de geest halen waarom ik gestopt ben… ik hoop nimmer meer in dat mensonterende leven terug te keren.
– Veel buiten bezig. Tuin,dieren.
– Leuke dingen doen, mezelf belonen met kleine dingen, tegen mezelf praten en denken aan de negatieve gevolgen, antabuse nemen
– Ik heb hobby’s ontwikkeld. Haken bv. Gaf veel afleiding bij trekmomenten en altijd iets te doen. Delen is helen dus veel bellen met lotgenoten. Meetings bezoeken. Aan NA programma gaan werken met een sponsor. Dag voor dag. In het begin zelf van uur naar uur zei ik tegen mezelf het komende uur drink ik niet daarna weer een uur enz… Ik heb mezelf en mijn omgeving beloofd om mezelf nu echt serieus te gaan nemen en dat werd tijd. Dat heb ik gedaan, werd nuchter ging steeds meer van mezelf houden op mezelf vertrouwen en dat gaf ook steeds de moed om door te gaan, dat gevoel wil ik niet meer kwijt. Nu ik mezelf serieus neem doet de ander dat ook. Ik word weer gehoord. En zo steeds beter worden, herstellen. Het werkt als je er aan werkt!
– Mediteren of een dutje doen
– Meetings volgen en de 12 stappen gaan doen.
– Dagboekje bijhouden
– Ik ben koolhydraat arm gaan eten en heb daarvoor boeken aangeschaft (had toch geld over) bij puurfiguur. Dan zit je in fb groep dus je krijgt tips en berichtjes van anderen. En aanbiedingen en gratis recepten en challenges om je er bij te houden. Het Boodschappen doen en het koken vereist focus. Voor mij is het een lifestyle change, waarbij het av leven als het ware op de achtergrond is geraakt maar wel is meegenomen. Alcohol staat bol van de Koolhydraten dus uit den boze. Simpel duurt het langst 😉
– Buiten dat ik er graag over schrijf en lijstjes maak, houd ik mijn lijstje altijd bij de hand en lees het terug op moeilijke momenten
– Kijken naar de dingen die je wel hebt en tevreden zijn ipv achterom Kijken en Kijken naar wat je niet hebt
– Neem een sponsor en wees een sponser. Zuig al het informatie op. En pleur het in het meer, je leven. Voor een bruisend leven. Of bubbly leven.
– Ijskoude cola zero
– Een crisis box, gemaakt tijdens mijn opname. Bedoeling is dat je er spulletjes insteekt die je helpen als je het moeilijk hebt. Bij mij zaten er foto’s van mijn gezin, usb stick met muziek waar ik vrolijk van wordt, lieve briefjes van mijn zonen, etc in. Als ik het moeilijk kreeg nam ik die box keek ik de foto’s en briefjes terwijl ik nr de muziek luisterde om dan weer tot besef te komen hoe gelukkig ik ben zonder drank 😊
– Afspreken met mensen die niet drinken.
– Bewegen: fietsen, wandelen,…
– Veel podcasts beluisteren Jacqueline Van Lieshout onder andere
– Luisterboeken ( en leesboeken), podcast, wandelen, mediteren, de natuur in, genieten van het “afkicken” en nieuwe patronen ontwikkelen
– Opschrijven waarom ik alcoholvrij wil zijn
– Avondafspraken naar de ochtend of vroege middag verplaatsen, heel veel boeken lezen over niet meer drinken en waarom we drinken, wandelen, vroeg naar bed en vroeg opstaan. Het bij één doel houden (alcoholvrij zijn) en daar één jaar voor uitrekken. En vooral ieder moment genieten dat je niet meer hoeft.
– Het aan de mensen om je heen vertellen zodat dat een stok achter de deur is. Het bijhouden in een dagboek en hoe je je voelt als het lukt iedere dag. Er trots op zijn als het je lukt om vol te houden.

Dat waren ze voor nu! Mocht er nog een tip ontbreken aan dit lijstje? Laat het me dan vooral weten, bijvoorbeeld in de reacties hieronder. Dan vul ik je tip gelijk aan dit lijstje toe.

Bedankt allemaal!

Leave a Reply