“Laat niemand je zeggen wat je wel of niet moet doen”

Een alcoholverslaving is moeilijk, maar misschien is het nog wel moeilijker om je eigen kind met een alcoholverslaving te zien worstelen. Zeker als je daar zelf net doorheen bent gegaan. De schrijfster van het ervaringsverhaal van deze week maakt dat dus allemaal mee, maar gelukkig is ze wel zo sterk om haar verslaving de baas te worden. En daardoor kan ze haar dochter weer helpen. Prachtige stappen de goede kant op dus! Hier lees je meer over deze knappe prestatie:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben moeder van 2 uitwonende dochters (30 en 26), 33 jaar getrouwd en ik werk fulltime als assemblage medewerker. Ruim 10 jaar geleden heb ik een gastric bypass gedaan, en een paar jaar daarna ben ik verstrikt geraakt in de alcoholverslaving. Ik heb mijn eetverslaving dus ingeruild, iets wat bij de chirurgen inmiddels een bekend risico is en heel vaak voorkomt.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Wijn, ergens ben ik overgestapt op kartonnen pakken want die rinkelen niet in de tas of als je ze in de kast hebt verstopt. Als er geen wijn meer was ging ik over op bier. Ik dronk eerst vooral in de weekenden maar doordeweeks kwam steeds vaker voor.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
In totaal ben ik bijna 5 jaar verslaafd geweest en nu ben ik volop in herstel. Ik ben nu ruim 2 jaar geleden gestopt, na een heel weekend dronken te zijn geweest vanaf vrijdagmiddag. Onderweg van werk naar huis had ik al een fles leeg en mijn koffiebeker vol zitten. Ik heb echter wel een aantal uitglijders gehad, eentje in februari en een met kerstavond. Ik ben voor mezelf dus ruim 2 jaar in herstel, maar bijna 190 dagen droog.

Was dit je eerste poging?
Eigenlijk wel, ik heb een keer mee gedaan met dry januari maar daar heb ik al flink gesmokkeld.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Weet ik niet. Ik had geen echte last van het drinken, al dacht mijn gezin daar anders over.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Dat weekend twee jaar terug was voor het eerst dat mijn drinken gevolgd werd door niet kunnen gaan werken. Ik had een rockbottom gevoel en zat woensdag op donderdagnacht bij mijn man te huilen dat ik dit niet meer wilde.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Helder zijn, weer herinneringen kunnen maken. Maar het allergrootste voordeel is dat ik mijn oudste dochter nu kan helpen die ook een alcoholverslaving heeft. Ook toen ze hulp nodig had toen haar ex haar meerdere keren mishandeld had. Ik moet wel nuchter blijven, want wanneer ik drink kan ik niets voor haar betekenen. Mijn dochter gaat naar een aantal meetings, waaronder ook ‘de mijne’ en het is best heel bijzonder dat ik behalve verslaafde ook naaste van een verslaafde ben. Ik kan inmiddels een paar mensen uit mijn groep heel goed ondersteunen en motiveren, en omdat dat bij mijn dochter niet zo goed lukt ben ik dankbaar voor de kracht die ik dus door de anderen krijg.

En wat mis je het meest?
Ik mis eigenlijk niets nu ik niet meer drink.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
Het vervelende gevoel in de ochtend na een avond drinken, het gammele gevoel, het trillen, het kotsen….

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Ik heb gelukkig na het eerste jaar geen zucht meer gehad.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Lekker een grote kop thee, of cola zero.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Niet, ik wil niet meer met alcohol omgaan, daar denk ik dan ook niet over na.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Jawel, ga naar meetings, luister de podcast ‘eerlijk over alcohol’ van Koos van Plateringen. En vooral: laat niemand je zeggen wat je wel of niet moet doen!

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Wanneer je klaar bent om te stoppen voel je dat wel. Als dat gevoel er is kun je gemakkelijker stoppen, omdat het is omdat je het zelf graag wilt. Het is goed als je voor anderen wilt stoppen (zoals misschien je partner die anders bij je weggaat, je kinderen die hun mama of papa terug willen, huisdieren die verwaarloosd worden), maar stop in de eerste plaats voor jezelf, zodat jij je leven weer zelf in de hand hebt. Jijzelf bent de hoofdzaak!

 

En dat klopt helemaal! Je moet zelf immers 24 uur per dag met jezelf leven, beter maak je daar een zo leuk mogelijke tijd van. En ik geloof helemaal dat stoppen met alcohol dat echt stukken makkelijker maakt! Heel fijn dat jij dat ook ingezien hebt en nu zelfs energie, tijd en aandacht overhebt om je dochter te kunnen helpen. Het lijkt me heel zwaar om dit bij je eigen kind terug te zien, dus ik hoop oprecht dat jullie snel allebei van die vervelende verslaving af kunnen komen. De eerste grote stappen zijn in elk geval gezet!

En natuurlijk wil ik je nog enorm bedanken dat je jouw verhaal met Alcoholvrijheid hebt willen delen. Ik voel me vereerd! En mocht iemand anders na het lezen van dit verhaal nu ook eens zijn of haar ervaringen over stoppen met alcohol met ons willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je e-mail achterlaat neem ik vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

 

 

One Response

  1. dirk van den broeck July 30, 2022

Leave a Reply