Kan carnaval ook leuk zijn zonder alcohol?

Oei, dit is wel een hele lastige! Uit mijn feestjaren kan ik me nog dondersgoed herinneren hoe ik een paar keer laveloos de zuidelijke straten onrustig  heb gemaakt door luidkeels carnavalskrakers over straat te bléren terwijl ik mijn biertje vertederende woordjes aan het toespreken was. Dat waren bijzonder mooie herinneringen, maar bestaat zoiets ook zonder het genot van een pilsje of 100?

Gek genoeg: jazeker! alleen moet ik dan wel iets dieper graven in mijn herinneringen. Dan ga ik terug naar mijn kinderjaren, toen carnaval niet meer was dan gewoon heerlijk onschuldig met je klappertjespistooltje op jacht gaan naar snoep. En mooi dat dat was! Zelf deed ik dat altijd in Neerkant, en het hoogtepunt was altijd de laatste praalwagen van de optocht. Zonder enige aanwijsbare reden stonden daar altijd verklede mafketels op die zakken snoep in het publiek aan het leegwerpen waren. Geen idee waarom, maar briljant was het zeker!

Daarna gingen we naar het ukkepukkenbal in de ‘soos’. Terwijl de grote mensen zich in het zaaltje ernaast aan het klem zuipen waren, kon het kleine grut daar vrolijk door met waar ze de hele dag al mee bezig waren: spelen, vriendjes maken en snoep zoeken. Het was fantastisch, en daar was geen druppel drank voor nodig!

Het hele punt dat ik hier eigenlijk probeer te maken is dit: wij mensen worden geboren met de potentie om een geweldige carnaval te vieren zonder daar ook maar een druppel alcohol voor nodig te hebben. De behoefte om samen plezier te maken en te genieten zit diep in ons lijf aangeboren. Als wij dit van jongs af aan al kunnen, ben ik oprecht van mening dat we het als volwassenen ook best nog wel in ons hebben om ook zonder drank op de essentie van carnaval aan te tikken: lekker jezelf zijn en ontsnappen aan de waan van alledag.

Het feit dat wij dit in ons dagelijks leven gewend zijn om alleen maar na een paar drankjes te doen, neemt niet weg dat toch ook zonder moet kunnen. De behoefte is er toch niet minder om?

Ik zou daarom best graag voor de grap weer eens zoals vroeger carnaval vieren in een volle soos waar geen druppel alcohol geschonken wordt. Een alcoholvrij ukkepukkenbal voor grote mensen.H oe vet zou dat zijn? Gewoon lekker debiel doen met z’n allen, zoals onze kinderen dat nog steeds doen zonder erbij na te denken. Wij kunnen dat best, ook zonder drank!

Wie doet er mee?

Alaaf!

En mocht je nou toch wat hulpmiddelen nodig hebben om een beetje in de stemming te komen:Zo moeilijk hoeft het niet te zijn hoor!

3 Comments

  1. BettyBonen February 29, 2020
    • Alcoholvrijheid February 29, 2020
      • Alcoholvrijheid February 29, 2020

Leave a Reply