“Je zou denken dat dit dan de druppel is”

Een van de geniepige dingen van alcohol is dat het echt tergend langzaam een probleem voor je kan worden. Wat begint als een onschuldig lolletje, kan uitgroeien tot een gewoonte waar je vaker last dan profijt van hebt. Het is de kunst om die verschuiving in te gaan zien, en als je dat eenmaal doet, dan is stoppen eigenlijk de enige logische volgende stap. En daar is de schrijfster van het ervaringsverhaal van deze week nu aanbeland:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik probeer mijn dagen in te plannen met een balans tussen werk en gezin en andere sociale uitjes. Ik ben partner van een lieve man en heb 3 kinderen. Inmiddels zijn het pubers. Ik ben zelfstandig ondernemer en help mensen met hun gezondheid en daarnaast geef ik buiten sporttrainingen.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Voornamelijk wijn, vooral wit. Soms een portje, en mijn man zegt dat ik die glazen dan vulde als een wijntje. Dat was toch wel 4 of 5 dagen per week. Ik ben altijd een stevige drinker geweest, vooral met uitgaan of andere feestjes. Ik heb geen grens en dan kan het totaal verkeerd gaan. Ik ga niet opsommen wat er allemaal gebeurd is, want dat vind ik soms nog best gênant. Nu lachen we erom, maar nog geen 2 koningsdagen geleden gebeurde weer zoiets en heb ik ruim een maand met een gekneusde rib gelopen.. Tja, dan ben je moeder van 3 kinderen, nu 49 jaar en een fantastisch voorbeeld, NOT. Er is zelfs een keer geweest dat mijn dochter echt bang was omdat ik mezelf niet meer helemaal onder controle had en we samen waren. Je zou denken dat dit dan de druppel is, maar nee hoor… gewoon lekker doorgaan. Dat continue gevecht en denken aan alcohol, je bent er de hele tijd in je hoofd mee bezig, vreselijk irritant. Maar ik vond de roes en het smaakje toch te lekker. Om 17.00 kon de wijn opengaan tijdens het koken. Soms ging er dan al bijna een fles doorheen en dronk ik daarna niet meer, maar als het weekend is en mijn man op pad was, ging ik door.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Ruim 200 dagen, de langste periode ooit.

Was dit je eerste poging?
Nee, ik ben 1 keer eerder 4 maanden gestopt.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Geen idee eigenlijk. Het lijkt wel alsof er een knop om moet. Er is toch al genoeg gebeurd en misgegaan met alcohol, dus reden genoeg om al veel eerder te stoppen zou je denken… Maar ik vind het lastig om dat te zeggen eigenlijk.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Ik vond het eng worden… het begon zo’n stempel te drukken en ik wist heel goed dat ik met alles mateloos ben. Dus het was alles of niets… en dan maar niets.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Dat het “denken aan” uit mijn hoofd is, het steeds ermee bezig zijn. Fit wakker worden, mijn kinderen op kunnen halen, als er iets is in de auto kunnen stappen. En het trotse gevoel dat ik nu ervaar vind ik ook heel fijn.

En wat mis je het meest?
In februari waren we skiën en toen hadden we een fles Port mee. Dat is wel mijn guilty pleasure en die bleef me maar aanstaren in de keuken daar. Die heb ik even weggezet. Niet dat de verleiding heel groot is maar je komt op een punt dat je denkt, joh 1 kan wel. En dat is precies wat niet kan, of zeker niet verstandig is. Want, ik ben mateloos en voor je het weet zit ik weer op hetzelfde niveau als ervoor. Maar goed, terugkomend op de vraag… een lekker portje drinken op een koude dag dus of een koud biertje als de zon schijnt.

Wat mis je het minst van alcohol?
Het duffe gevoel, slecht slapen, de weg kwijt kunnen zijn, vallen, slechte huid… en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Dat heb ik nog niet gehad… ook die Port niet tijdens skiën. Ik was zeker niet van plan om daarvan te nemen.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Thee, water, koffie, soms 0,0 bier of een Crodino.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
In het begin per dag, met stiekem al de gedachte nooit meer te gaan drinken, maar dat heb ik pas sinds kort uitgesproken naar mijn omgeving. Want ik dacht… wat als het misgaat? Haha. En dat vind ik nog steeds wel wat spannend. En ik kan echt jaloers zijn op mensen die 1 à 2 drankjes nemen op een feestje en dat is het dan…

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Je voelt vanzelf wanneer het moment daar is en dan gaat het je gewoon lukken! Als ik het kan…

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Zoals anderen zeggen: probeer het een tijdje en ervaar wat het voor je doet. Er gaat een nieuwe wereld van rust in je hoofd voor je open… heerlijk!

 

Inderdaad he, wat is dat toch heerlijk! Onvoorstelbaar dat ik er ooit voor heb gekozen om telkens maar weer aan gort te gaan door die drank… wat een verspilling was dat zeg! Maar goed, supermooi dat je hier je verhaal hebt willen delen, en ik vind het mooi om te lezen dat je zelf eigenlijk niet eens weet waarom je nooit eerder gestopt bent met alcohol. Dat kan ik me goed voorstellen, en volgens mij is dat ook gewoon een bijeffect van dat alcohol juist tergend langzaam en geleidelijk een probleem kan worden in je leven. De noodzaak was er nooit, totdat de maat ineens vol is en dan merk je dat vanzelf. Dat is het moment om door te pakken, net zoals jij dat doet!

Dus nogmaals bedankt voor het delen van je verhaal! En mocht iemand anders na het lezen hiervan nu ook eens zijn of haar ervaringen over stoppen met alcohol met ons willen delen: heel graag! Als je op deze pagina je email achterlaat neem ik vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

Leave a Reply