“Je moet het voor jezelf doen”

Sinds ik deze website ben begonnen, krijg ik met de dag steeds meer respect voor de AA en alle mensen die hier elkaar helpen om hun vrijheid te herwinnen. De nuchtere alcoholiste van het ervaringsverhaal van vandaag heeft dit ook gedaan, en helpt nog steeds mensen de goede kant op. Daar kan ik niet anders dan diep respect voor hebben! Wat een mooie overwinning:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik heb eind 2006 de diagnose fibromyalgie gekregen. In het kort is dat een pijn op gewrichten en het tussenliggende merg. Dat schuurt de gewrichten tegen elkaar. Het is een chronische ziekte die alleen maar erger wordt maar niet dodelijk. Elke dag pijn, dat wel. Voordien was ik bejaardenhelpster.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Ik ben niet op één dag verslaafd geworden. Ik werd gepest op school (13, 14 jaar) en mocht toen ook met mijn vader mee naar het café. Hij was ook alcoholist, maar dat wist ik niet tot ik zelf gestopt was en alle puzzelstukjes op zijn plaats vielen. Ik had snel door dat alcohol het pesten verdoofde, maar zelfs dat was niet genoeg. Ik ben op mijn zestiende gaan drinken. In het begin wijn en bier. Dat werd steeds meer, maar het laatste jaar dronk ik niets anders meer dan alcohol. Puur, aangelengd… van 6u30 tot 22u 30, de hele dag door om in dezelfde roes te kunnen blijven, en dat was dan vooral sterke drank. Maar het gaat eigenlijk niet over wat je wanneer en met wie drinkt. Het gaat over de afhankelijkheid van alcohol.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Sinds 23 januari 2004 18u.

Was dit je eerste poging?
Eerste serieuze poging.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Dat weet ik eigenlijk niet. Toen was het het juiste moment denk ik.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Door een vriend wiens zus bij AA zat en die zo moedig was om er over te spreken. Niet alleen “zou je niet stoppen”, maar juist door er dieper op in te gaan. Eerder had ik al een heel eerlijke brief naar mijn huisarts geschreven, maar van haar moest ik alleen wat minder drinken….

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Vrijheid. Op elk moment weten wat ik doe en denk. En in de wagen stappen zonder nadenken.

En wat mis je het meest?
De verdoving. Nu slik ik medicatie, maar heel soms zou ik gewoon weer eens van de wereld willen zijn om geen pijn meer te voelen. Maar ik weet dat ik als alcoholiste dan snel verloren zou zijn. Eén is teveel en tien is te weinig.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
De katers. Niet goed meer beseffen waar je mee bezig bent. De wazigheid. Ik was een thuisdrinkster. De glas containers zoeken, onthouden welk warenhuis ik laatst geweest was…

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken of hebt gedronken?
Niet “hebt gedronken” , ik ben nooit teruggevallen. Maar als het moeilijk gaat en ik besef dat zulke momenten daar ineens kunnen zijn (al dan niet alcohol gerelateerd), dan neem ik mijn telefoon en bel ik iemand van mijn AA groep op. Meestal degene die ik als mijn sponsor aanvoel en ook mijn beste vriend is.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Bruiswater. Of eens een tonic. Koffie (deca) en kruidenthee. Ik heb nooit aan de 0,0% mee gedaan. Dat vind ik te gevaarlijk.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Hetzelfde als nu. Ik ben niet tegen alcohol maar ik ben er allergisch voor. Dus anderen (ook mijn man bijvoorbeeld) mogen gerust een pint of borrel drinken. Alleen als ze beginnen te lallen, met dubbele tong gaan praten en naar drank gaan stinken, dan haak ik af.

Als iemand van mijn groep me in echt dronken toestand belt, dan leg ik op. Tegen zo iemand kan je alleen in discussie gaan en dat haalt niets uit. Ik ben ook één van de twee mensen die in de contactgids vermeld staan als contactpersonen voor mensen van buiten mijn groep. Ook dat is moeilijk als ze dronken zijn maar ik zoek dan later zeker terug contact. Voor de rest is het gewoon hen te woord staan en ze een twaalfde stap aan te bieden. Dan gaan twee mensen van onze groep ter plaatse bij de hulp vragende. Nu met zoom is dat moeilijker maar we doen ons best.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Je moet het voor jezelf doen. Je moet er zelf achter staan en het serieus menen. In het begin is het puur op karakter: “Ik mag niet drinken”, dag per dag, het eerste glas laten staan. Daarna komt “ik wil niet meer drinken”. Die click komt bij iedereen op verschillende momenten in hun nuchterschap. Tenslotte komt “ik hoef niet meer te drinken”, en dat beseffen is een ongelooflijk gevoel.

Tenslotte, hoelang je ook nuchter bent: blijf alert!

En wat zou je nog willen zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Er bestaan testjes voor die je kan invullen. Of, wat ik meestal zeg: drink eens een week niet. Meestal neemt die week je twijfels wel weg. Alleen voor periodiekers helpt dat niet. En, het belangrijkste: sluit je aan bij een goede zelfhulp groep!

 

 

Ontzettend bedankt voor dit verhaal en het mooie advies! En wat zal het zwaar zijn om altijd met die pijn te moeten leven… ik wens je het allerbeste en vind het zoals gezegd echt prachtig dat je na al die jaren nuchterheid nog steeds teruggeeft aan de groep die jou zo heeft geholpen. Complimenten!

En mocht iemand na het lezen van dit verhaal nou ook eens een keer deze vragenlijst in willen vullen: graag! Laat op deze pagina even je e-mailadres achter, en ik neem zo snel mogelijk per mail contact met je op.

PS. De foto bij dit verhaal is van de auteur zelf: “je moet het op je een(d)tje doen, maar niet alleen”!

Leave a Reply