“Je hoeft niet meer te liegen”

Alcoholvrijheid is een mindset. En de enige manier om daar te komen, is om in te gaan zien dat de voordelen van een alcoholvrij leven groter zijn dan de voordelen van een leven onder invloed en afhankelijkheid. Een hele goede manier om dat in te gaan zien is door het simpelweg te gaan ervaren, net zoals de schrijver van het verhaal van deze week. Als je dat dag voor dag blijft doen, vier je op een gegeven moment net als hij zijn eerste jubileum. De tijd doet de rest!

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik werk in de horeca en ben sinds dit jaar geswitcht van baan. Ik sta nu voor de klas als assistent van de kookleraar. De officiële papieren moet ik nog halen voordat ik mij zelf docent mag noemen, maar deze switch zou ik nooit gemaakt hebben toen ik nog alcohol gebruikte. Zie het als faalangst, een sprong in het diepe, out of your comfort-zone. Voor deze switch heb ik ook altijd al in de horeca gewerkt. Ik ben ooit als jong broekie van 15 begonnen, en voor je het weet werk je ondertussen al meer dan 20 jaar in de keuken.

Wat dronk je vooral en hoe veel/vaak?
Toch wel voornamelijk bier en wijn. Mixdrankjes zijn nooit echt mijn favoriet geweest. Aan het einde van mijn actieve verslaving maakte het niet meer zoveel uit welk drankje ik dronk, als ik maar minder ging voelen. Ik kon dagen niets drinken, en er waren dagen bij dat ik 10 tot 15 biertjes of 2 flessen wijn opdronk.

Hoe lang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Inmiddels ben ik precies een jaar gestopt.

Was dit je eerste poging?
Nee. Ik heb periodes gehad waar ik weken of maanden gestopt was, maar dan begon het stiekem drinken weer en voor je het weet zit je er dan weer helemaal aan.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Sociale druk en ware gevoelens onderdrukken. Stoppen met drinken heeft een grote impact op je leven. Overal word je ermee geconfronteerd, en als je niet sterk genoeg in je schoenen staat ben je snel over te halen om weer te gaan drinken! Daarbij was het vanzelfsprekend dat je na je werk, of tijdens het opmaken van de laatste desserts, een sluitdrankje met je collega’s deed. En dat bleef natuurlijk nooit bij 1 drankje…

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid door toch te stoppen?
Het kon echt niet meer zo verder. Mijn relatie was bijna kapot. Ik had al zo vaak gezegd dat ik zou stoppen… maar ik hield iedereen voor de gek: mensen die van me hielden, maar vooral jezelf! Bovendien begon ik me te realiseren dat ik een gevaar werd voor anderen. Ik heb zelfs in de auto gereden met een behoorlijke slok op en mijn dochter op de achterbank… Daar schrik ik nu nog van als ik dit schrijf. Ik was zo geschrokken van mijn handelen met een slok op dat dit onmiddellijk moest veranderen. Daarbij was ik constant bezig met liegen en marchanderen, alles doen om je verslaving maar te voeden. Dat kost zoveel energie. Daar was ik helemaal klaar mee.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
Je wordt echt een beter mens. Ja, dit klinkt weer lekker cliché, maar het is wel echt zo. Je hoeft niet meer te liegen, je hebt geen geheimen meer. Ik voel nu meer, praat makkelijker en je wordt vitaal en geestelijk sterker. Mijn slaapritme is stukken beter en ik zie er gezonder uit. Ook leer je jezelf weer opnieuw ontdekken. Ik ben helemaal fan van de Wim Hof methode. Koud douchen, mediteren en ademhaling oefeningen behoren nu tot dagelijkse kost. Jezelf oersterk maken, lichamelijk en geestelijk, is een heerlijk gevoel!

En wat mis je het meest?
Even de knop uit zetten. Even niet aanstaan, even van de wereld weg zijn. Maar laten we eerlijk zijn, dat is het uiteindelijk niet waard. Ik mis wel de avondjes met vrienden doorzakken of heerlijk lang dineren met een goed glas wijn. Maar dan had ik echter de dag erna meestal spijt omdat ik me weer als een kind gedragen had en me weer niet aan afspraken kon houden.

Dan ook: wat mis je het minst van alcohol?
De katers! Cliché maar wel zeker waar. Gewoon wakker worden zonder schuldgevoel of niet meer weten wat je gedaan hebt de dag ervoor. Ook scheelt het financieel wel en daarom koop ik af en toe een cadeau voor mezelf om mezelf te motiveren om niet meer te drinken.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer wilt drinken?
Alles is mindset. Ik denk er soms aan, maar weet dan snel de gedachten om te zetten in andere gedachten. Dit is niet makkelijk en moet je jezelf aanleren. Niets komt aanwaaien, voor sommige dingen heb je gewoon tijd nodig.

Wat drink je als alternatief als je geen alcohol meer drinkt?
Ik ben tegenwoordig wel van de thee. Daarnaast maak ik mijn eigen Kombucha. Spa rood met een schijfje citroen en gember doet het ook altijd goed! Soms bitter lemon of een cola. Maar dat drink ik dan op moeilijkere momenten in een café of tijdens een diner.

Hoe ben je van plan om in de toekomst met alcohol om te gaan?
Wetend dat het mij niets meer brengt. Er is voor mij geen tussenweg, alles of niets. Dus ik ga gewoon nooit meer drinken. Dat idee geeft me ontzettend veel rust in mijn hoofd en heb het een plek gegeven. Zo hou ik energie over wat echt belangrijk is in het leven! Daarnaast heb ik 3 jonge kids, die wil ik het goede voorbeeld geven om niet te drinken.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Voor de eerste periode, leef van dag tot dag. Zeg tegen jezelf; vandaag gewoon niet. Als je een paar maanden verder bent denk je er steeds minder aan. Zoek een cross addiction die juist goed voor je is. Ga zwemmen, pak de fiets wat vaker en zorg voor die tempel van jezelf. Je hebt er maar 1!

Tenslotte: wat wil je zeggen tegen iedereen die nu nog twijfelt of ze wel moeten stoppen met drank of niet?
Zolang je twijfelt is het lastig om ook echt te stoppen. Je moet die knop weten om te zetten, daar is geen handboek voor, je moet het zelf doen. Als je er voor wilt gaan dan is alles mogelijk. Alles draait om mindset. Je zou eventueel ook een lijst met voor- en nadelen van stoppen kunnen maken, dan kom je al snel erachter dat de voordelen de overhand nemen. Succes, als het mij gelukt is lukt het jou ook!

 

Bedankt voor je mooie tips! En inderdaad: zolang je twijfelt blijft het moeilijk. Ik heb in deze post in het verleden ooit mijn eigen 3 “gouden tips” om te stoppen opgeschreven, en 1 daarvan is inderdaad “je moet het zelf willen”. En dat sluit hemelaal aan op wat jij zegt: je moet het ook zelf doen. Maar om het echt zelf te willen moeten de voordelen van stoppen aantrekkelijker voor worden dan de voordelen van blijven drinken. Ik hoop dat ervaringsverhalen zoals deze hier een heel klein steentje toe kunnen bijdragen, maar daarnaast is het maken van een lijstje voor- en nadelen ook echt een heel goed begin. Ik merkte bij mezelf dat ik de voordelen van blijven drinken zelfs een beetje gênant vond toen ik dat deed… Voor iedereen die twijfelt: probeer het gewoon eens! Alle beetje helpen.

En nogmaals ontzettend bedankt voor het delen van je mooie verhaal, en van harte gefeliciteerd met je eerste alcoholvrije jubileum! Wat een heerlijke mijlpaal zeg. En mocht iemand anders na het lezen van dit verhaal nu ook eens zijn of haar ervaringen over stoppen met alcohol met ons willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je e-mail achterlaat neem ik vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Fijn weekend allemaal!

2 Comments

  1. Thecla February 10, 2024
  2. Andre February 21, 2024

Leave a Reply