“Je denkt heel lang dat je het onder controle hebt”

Weet je wat ik nou zo mooi vind? Elke keer als ik een nieuw ervaringsverhaal op Alcoholvrijheid mag delen, krijg ik een soort trots gevoel van binnen omdat ik deze fantastische prestaties aan het licht mag brengen. Ik vind het wel zo ontzettend knap hoe mensen hier elk vanuit hun eigen geschiedenis de knop omzetten naar alcoholvrijheid. Vandaag is dit niet anders. Sterker nog, ik heb weer intens genoten van de mooie openbaring die deze schrijfster haar nieuwe nuchtere leven in heeft geholpen. Een prachtige omkeer:

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben alleenstaand, 54 jaar, moeder van 2 volwassen kinderen en oma van een prachtige kleindochter. Ook heb ik 2 honden die mijn alles zijn. Ik ben werkzaam als secretaresse in de GGZ en werk zo af en toe in de horeca achter de bar.

Wat dronk je vooral en hoeveel en hoe vaak?
Ik dronk elke dag, voornamelijk wijn. Gemiddeld een fles per dag, soms 1,5. Als ik stress had dronk ik daar ook nog de nodige sterke drank bij. Samen met mijn slaaptabletten waren dat mijn slaapmutsjes. Ik had steeds meer drank nodig om te kunnen afschakelen van mijn gevoelens of mijn gedachten. Het was op een gegeven moment niet meer genoeg en het werd steeds meer. Maat kon ik niet meer houden.

Ik dacht dat ik niet meer kon slapen zonder alcohol, dus was het op een gegeven moment drinken tot ik lam was en alles kon uitschakelen wat me bezig hield. Dan kon ik slapen. Ik dronk zelden overdag, ik begon pas zodra ik thuis was van het werk. Dat was mijn excuus: afschakelen en stress verminderen.

Hoelang ben je inmiddels gestopt met alcohol?
Ik ben nu 156 dagen gestopt met het drinken van alcohol. Het is nog niet zo lang, maar ik ben er wel trots op. Ik ben blij dat ik de kracht, de moed en het inzicht heb gekregen om er mee op te houden.

Was dit je eerste poging om te stoppen met alcohol?
Nee, dit was niet mijn eerste poging. Een aantal jaren geleden heb ik therapie gehad, maar niet afgemaakt omdat ik was afgehaakt. Ik dacht dat als ik zou minderen, het wel goed zou komen. Tja, hoe naïef kun je zijn? Je denkt heel lang dat je het onder controle hebt en dat je alcohol niet nodig hebt. Ik had ook wel eens dagen dat ik niet dronk, en als ik deelnam aan dry january ging me dat heel goed af. Dan maak je het jezelf wijs dat je het heel goed kunt laten.

Wat hield je tegen om eerder te stoppen met alcohol?
Ik denk dat het de omstandigheden en de situatie waarin ik zat waren (niet dat ik dat de schuld wil geven van mijn drinken en er niet mee te kunnen stoppen). Ik ben begonnen rond 2008. Na diverse relaties waarin alcohol iedere dag weer het centrale en belangrijkste punt was, ook voor mijn partners. Elke dag was er wel een reden voor een feestje of ik dronk de problemen weg in de relatie, zodat ik niet hoefde te voelen of te denken.

Ik had altijd wel een goeie reden waarom ik dronk, en ben er eerlijk in, ik vond het ook gewoon lekker. Op een geven moment wordt het ook heel normaal om te drinken, en gaat er geen dag voorbij dat je niet drinkt, niet beseffend dat je eraan verslaafd bent.

Waardoor heb je uiteindelijk de knop omgegooid om toch te stoppen?
Nadat ik weer eens op stap was geweest, waar veel herinneringen, boosheid en verdriet naar boven kwamen, ben ik zo dronken geworden dat ik een black-out heb gehad, waarbij mijn gezicht er zeer gehavend uitzag en ik op de EHBO ben beland. Het engste hiervan is dat ik me hier niets meer van kan herinneren, en ben daar heel erg van geschrokken. De dagen erna ben ik tot het besef gekomen dat deze leefwijze niet verder kon gaan. Waar zou het eindigen?

Ik weet van mezelf dat ik geen maat kan houden. Het is alles of niets. Ik besefte me dat als ik zo door zou gaan, ik heel veel kapot zou maken. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor mijn familie. Je verliest de werkelijkheid en alles wat echt belangrijk is in het leven (en dat is niet de fles wijn). Ik heb me via mijn huisarts aangemeld voor therapie bij Mondriaan waar ik nu nog mee bezig ben.

Wat heb je tot nu toe als de grootste voordelen ervaren?
De grootste voordelen die ik nu ervaar is dat ik me bewust ben van alles. Het is net of ik nu pas weer geland ben op aarde. Het feit dat ik nu weer kan voelen; verdriet, maar ook vreugde en blijheid en alle andere emoties die weggestopt zijn door de drank (en die er alleen uit kwamen als ik dronken was). Dat ik niet meer depressief ben. Dat ik er gezonder uitzie en me beter voel en weer een eigen “ik” terug heb gevonden. Dat ik geen domme dingen meer doe of zeg, waar ik achteraf spijt van heb.

Wat mis je het meest?
De smaak van de wijn.

Wat mis je het minst?
De katers, het depressief zijn, niet helder zijn, geleefd en in de greep gehouden worden door de alcohol en het moeten zorgen dat ik alcohol in huis had.

Wat doe je als je het even moeilijk hebt en toch weer drinken wilt of gedronken hebt?
Mezelf goed herinneren waar ik was en waar ik nu ben. Ik weet dat het voor mij alles of niets is. En iedere dag trots op mezelf zijn zodat het me sterker maakt. Ik weet dat als ik zou terugvallen, het einde zo weer zoek is.

Wat drink je als alternatief?
Ik drink voornamelijk thee, vruchtensappen, chocomel of water.

Hoe ben je van plan in de toekomst met alcohol om te gaan?
Ik vind het wel heel moeilijk, vooral omdat ik af en toe ook in een café werk. Ik zal er psychisch altijd mee bezig moeten zijn en me sterk moeten houden. Ik heb de afspraak met mezelf gemaakt dat ik niet meer ga drinken en stel mezelf voor de keuze: “is het de alcohol die wint of ik?”. Ik heb goed voor ogen dat het leven ook een feestje kan zijn zonder alcohol, en dat leeft een stuk makkelijker zonder vieze naweeën van de drank. Alcohol was voor mij een vlucht en ik wil niet meer vluchten. Ik wil vechten.

Heb je nog tips of advies voor mensen die ook stoppen met alcohol?
Kijk naar jezelf, houd van jezelf, ook jij bent het waard. Vraag hulp als je het niet alleen kan en zet je knopje om, het is een kwestie van willen en vechten voor jezelf. Je zult het waard vinden en het bevrijdt je. Je vindt je eigen ik weer terug en jij alleen kan dit voor jezelf doen.

Leef met de dag en ben trots op jezelf!!!

Just for today
I don’t have tot be controlled by the past
I will live this new day as
The new person I’ am becoming

 

En jij mag zeer zeker trots op jezelf zijn, en de geweldige prestatie die je hier levert! Ik hoop (en weet) dat je dit gaat volhouden en wens je veel sterkte tussen alle verleidingen in het café. Maar ja, als je écht alcoholvrij gaat worden zal je ook dat gevecht aan moeten gaan en overwinnen. Dit gaat je lukken, zeker weten! Ontzettend bedankt voor dit verhaal, fijn dat ik dit heb mogen toevoegen aan de site.

En mocht iemand anders na het lezen van dit verhaal nu ook eens zijn of haar unieke reis met ons willen delen: heel graag! Als je op deze pagina even je e-mailadres achterlaat, neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

Leave a Reply