Is stoppen met alcohol een luxeprobleem?

De wereld staat even op zijn kop. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar als ik tegenwoordig wakker word is het enige waar ik aan kan denken de immense omvang van het hele situatie waar wij nu in zitten door het coronavirus. En gek genoeg voelt in de absurditeit van deze toestand het belang van stoppen met alcohol voor mij een beetje in het niet. Tuurlijk, ik ben nog steeds zielsgelukkig dat ik gestopt ben (misschien juist wel nu), maar doordat er zoveel andere dingen door mijn hoofd schieten lijkt stoppen met alcohol ineens helemaal zo belangrijk niet meer.

Daarbij valt het me op dat er ineens een stuk minder zoekverkeer online is over stoppen met alcohol. Mensen hebben wel wat anders aan hun hoofd, en dat zet mij te denken over deze vraag: is stoppen met alcohol eigenlijk niet gewoon een luxeprobleem? Alleen in een situatie dat de normale wereld enigszins onder controle is, heb je de luxe om ervoor te kiezen om ook die alcohol uit je leven te gooien. Juist dan pluk je daar de voordelen van. Als je toekomst er toch al vervelend en onzeker uitziet, dan kan die drank er ook nog wel bij… of zoiets.

Het is wat moeilijk om te verwoorden, maar ik heb het vermoeden dat het feit dat je kunt kiezen om te proberen met stoppen met alcohol al een luxe an sich is. Het betekent dat je zelf in staat bent om werk te maken van een beter leven. Je bent zelf in de controle, en dat is een luxe waar je soms best even stil bij mag staan. Tegenwoordig hebben we met die coronacrisis een heleboel dingen zelf niet in de hand, maar gelukkig wel hoe wij zelf omgaan met de alcohol in ons leven. Dat voelt misschien niet altijd zo, maar als iemand daar wat aan kan veranderen ben jij dat zelf wel.

Mijn advies: ook al lijkt het nu even niet zo belangrijk, probeer toch gewoon die fles te laten staan. Ook als het eind van de wereld eraan komt 😉 Die luxe heb je. En dan hoef je het straks ook niet meer af te leren!

Veel sterkte en succes in deze moeilijke tijden allemaal.

Liefs.

Leave a Reply