Is een leven zonder alcohol saai?

In de statistiekjes achter deze website kan ik zien dat er best wat mensen zijn die op zoek zijn naar een antwoord op de vraag of een leven zonder alcohol saai is. Een goede vraag, want alle avontuurlijke spontaniteit die een benevelde blijheid op kan leveren wordt natuurlijk wel een tikkie minder zonder drank. Maar blijft er dan wel genoeg over? Nadat ik de balans van bijna 5 jaar alcoholvrijheid op kan maken, is mijn antwoord op deze vraag gelukkig deze: nee, een leven zonder alcohol is zeker niet saai! Anders, ja, maar onder de streep is het echt niet saaier. Integendeel!

En voordat ik hierop doorga: is saaier per se slecht? Tuurlijk, je hebt de positieve kant van avontuur door leuke feestjes die onverwacht nog leuker worden door de gekte, maar de keerzijde is er zeer zeker ook: katers, ruzies, verdriet, verwondingen… die zijn zeker niet saai, maar ik persoonlijk kan ze missen als kiespijn. Doe mij dan maar saai hoor!

En ja, borrels worden inderdaad wat minder leuk, maar ik kan me gelukkig nog altijd prima vermaken hoor met mijn 0.0 biertje of mijn spa. Zeker in het gezelschap van leuke mensen, maar borrels die sowieso al een beetje matig zijn kan je niet plotseling meer kunstmatig opfluffen. Dat merk je wel. En daarbij zijn ook de leuke borrels gewoon een beetje eerder klaar. Als mensen in herhaling vallen wordt het allemaal wat vermoeiend, om nog maar te zwijgen over de lichamelijke pijntjes die ik begin te voelen in mijn 38-jarige spieren na een hele avond staan of hupsen. Een roesje is daarvoor natuurlijk wel een uitkomst.

Maar goed, aan de andere kant krijg je er natuurlijk wel ontzettend veel voor terug! Geen alcohol geeft je namelijk zee├źn van extra tijd, die je ook nog eens met een ongekende energie en scherpte kunt besteden. Plotseling ligt de wereld aan je voeten! Je kunt alles gaan leren wat je wilt, en alles gaan doen waar je nooit aan toekwam omdat je met je gare harses aan het uitbrakken was. Hoe fijn is dat? Hobby’s waar je nooit tijd voor had kan je nu gewoon gaan doen, en iets wat je altijd al hebt willen kunnen is iets dat je straks gewoon kan. Daar is echt niets saais aan hoor!

Ik persoonlijk ben bijvoorbeeld gaan leren hoe je apps kunt maken (met als resultaat o.a. de Alcoholvrijheid en Rookvrijheid-apps, hoe vet!), ik ben gitaar, keyboard en banjo leren spelen, ik ben gaan tekenen, schreef 1400 dagen elke dag een stukje op Wateengast.nl, ik programmeer de leukste dingen in elkaar en heb allemaal tijd om met mijn gezinnetje te besteden. Is dat anders dan de kroeg? Dat wel, maar is dat daarom ineens saai? Zeer zeker niet!

Nee hoor, doe mij dat maar. Van al die extra tijd en nieuwe vaardigheden word je vele malen gelukkiger van dan van die ene avond goed aan gort. Geloof me! En twijfel je nog? Dan is er eigenlijk maar 1 optie: probeer het gewoon. Drink een paar maanden niet, en ik weet zeker dat er een geweldige wereld voor je opengaat. En daar kan je rustig in blijven als je wilt.

De keuze is helemaal aan jou! Ik kan het alleen maar van harte aanbevelen ­čÖé

One Response

  1. Kevin September 6, 2022

Leave a Reply